x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, între demisii şi remaniere

Boc, între demisii şi remaniere

de Adriana Duţulescu    |    25 Aug 2010   •   00:00
Boc, între demisii şi remaniere
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Premierul Emil Boc este strâns cu uşa de parlamentarii PDL să schimbe o parte din miniştri, altfel moţiunea de cenzură ar putea fi votată şi de partidul său.



O parte a liderilor PDL îl presează pe Boc să opereze remanierea de Guvern pe care o anunţase preşedintele Băsescu la ultima reuniune de la Snagov, când a dat un termen limită pentru Executiv până la 1 septembrie, pentru a face "analiza" performanţelor fiecărui ministru în parte.

Luni seara, înainte de şedinţa Biroului de Conducere al partidului, atât Elena Udrea, cât şi Raluca Turcan au cerut ca Emil Boc să-şi respecte angajamentul ca la 1 septembrie să prezinte partidului o evaluare a activităţii fiecărui ministru în parte. Elena Udrea a apreciat că Emil Boc este dator faţă de parlamentari să-şi respecte angajamentul anterior. "Atât timp cât există promisiunea făcută colegilor parlamentari că va fi o evaluare a membrilor Guvernului, este datoria şi atributul premierului şi preşedintelui partidului să o facă", a spus Udrea.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a spus că parlamentarii democrat-liberali aşteaptă ca premierul Boc să vină în faţa lor cu evaluarea promisă şi să ia măsurile care se impun. "Aş spune că există aproape un consens în rândul colegilor din PDL, în special în rândul parlamentarilor, ca la 1 septembrie primul ministru să vină cu o evaluare clară a măsurilor Guvernului de până acum şi, în acelaşi timp, cu o evaluare individuală a performanţelor miniştrilor. Cred că premierul, la 1 septembrie, trebuie să ne spună foarte clar care sunt miniştrii cu performanţe, în urma acestei evaluări, care sunt miniştrii care merită să rămână în echipa guvernamentală şi eventual, dacă este cazul, să se procedeze la remaniere.

Vicepreşedintele PDL a apreciat că au fost miniştri care au avut dificultăţi în a comunica deciziile ministerelor pe care le conduc. "În acelaşi timp, evident sunt şi miniştri care au manifestat performanţă şi lucrul acesta se vede la nivelul opiniei publice", a conchis Turcan. Pe lista miniştrilor cărora li se cere funcţia de către o parte a conducerii partidului, dar în special de către parlamentarii PDL se află, cum se ştie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu şi cel al Muncii, Mihai Şeitan, însă, potrivit unor surse din rândul democrat-liberalilor, chiar cei care critică activitatea guvernului ţintesc la posturi ministeriale. Spre exemplu, vicepreşedintele Raluca Turcan ar dori să fie ministru al Culturii.

Presiunile făcute asupra lui Emil Boc sunt mari, având în vedere că parlamentarii transmit semnale repetate că, în lipsa unei remanieri, s-ar putea ca unii dintre ei, nemulţumiţi de activitatea Guvernului sau de căderea partidului în sondaje, să voteze în favoarea moţiunii de cenzură a Opoziţiei şi să provoace astfel căderea întregului Guvern. De altfel, ieri-dimineaţă, Emil Boc a avut o întâlnire cu senatorii PDL, după ce în aceeaşi dimineaţă, senatorul George Severin şi-a anunţat demisia din partid, în contextul în care Opoziţia poartă negocieri ample cu parlamentari ai Puterii pentru ca aceştia să nu mai susţină actualul Guvern.

În ciuda demisiilor din ultima vreme - doi senatori în termen de două săptămâni au demisionat din PDL - vicepreşedintele Gheorghe Flutur spune că nu există indicii care să susţină speculaţiile despre iminenta plecare din partid a unor parlamentari democrat-liberali la partidele din opoziţie. Democrat-liberalul a apreciat după şedinţa de luni a conducerii partidului că recenta defectare la PSD a deputatului Călin Potor este un accident, şi nu un prim parlamentar democrat-liberal care trece în barca opoziţiei. "Este o campanie a adversarilor politici să scoată în judeţe fel de fel de zvonuri pe fondul acestei perioade când văd că unii, pe la malul mării sau în Deltă, îşi pregătesc moţiuni, se visează unii cu o guvernare specială. Este problema lor", a afirmat Gheorghe Flutur.

×
Subiecte în articol: observator