Premierul, mandatat să facă schimbări în Guvern, funcţia sa rămânând neatinsă.
Întâlnirea premierului cu grupurile parlamentare ale PDL, care a vut loc aseară, nu a adus o clarificare în privinţa numelor miniştrilor care vor fi schimbaţi, dar a adus o certitudine: Emil Boc îşi păstrează funcţia.
Premierul şi miniştrii săi, împreună cu senatorii şi deputaţii partidului au stat închişi în sala grupului PDL de la Camera Deputaţilor timp de aproape patru ore şi au reuşit doar să voteze ceea ce se hotărâse de multă vreme: remanierea guvernamentală. Majoritatea aleşilor pedelişti au votat în favoarea ei, existând doar 12 abţineri.
Subiectul remanierii a mai fost însă pasat unui alt for al partidului, Colegiul Director, care a fost convocat în această după-amiază. Singura decizie pe care o poate lua Colegiul este să-i dea mână liberă lui Boc să facă schimbările în echipă şi să-şi continue activitatea cu un Executiv nou, însemnând evident că funcţia acestuia rămâne neatinsă.
La şedinţa de ieri seară, parlamentarii n-au făcut altceva decât terapie în grup, fiecare fiind liber să-şi exprime frustrările. Deputatul Sever Voinescu i-a cerut chiar premierului să-şi depună el însuşi mandatul şi a cerut să fie alcătuit un Guvern nou.
Surse din cadrul grupurilor parlamentare spun că Voinescu şi-a încheiat discursul cerând: "Guvern nou! Cu oameni noi!", alăturându-i-se şi alţi colegi precum Sulfina Barbu sau Cezar Preda. Varianta extremă propusă de Voinescu n-a avut însă câştig de cauză, întrunind doar şase voturi "pentru".
De partea cealaltă, oamenii vechi din partid, precum deputatul Ioan Oltean, au susţinut că Emil Boc trebuie să-şi păstreze funcţia, iar PDL trebuie să se menţină la guvernare.
La finalul şedinţei, premierul Emil Boc a declarat că el însuşi a pus pe masă cele două variante: depunerea mandatului său, ceea ce înseamnă demisia întregului Cabinet, sau continuarea activităţii sale ca prim-ministru cu un Guvern remaniat.
Boc a anunţat că opţiunea parlamentarilor a fost remanierea, ceea ce înseamnă că funcţia sa nu mai poate fi pusă acum în discuţie. "Vom avea discuţii în continuare în cadrul Colegiului Director, pentru a finaliza procesul de remaniere, potrivit Constituţiei, în urma consultăriii dintre preşedintele României şi primul-ministru", a mai spus Boc.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a susţinut că nu s-a suflat nici un cuvânt despre miniştrii care ar trebui schimbaţi, singurele aprecieri la adresa deţinătorilor de portofolii fiind făcute doar de premier. "A fost o discuţie foarte sinceră, iar la aşa ceva se spun şi lucrurile plăcute şi neplăcute. Nu s-a discutat persoane. Aprecierile legate de activitatea miniştrilor le-a făcut premierul şi nu s-a făcut o apreciere individuală", a spus Adriean Videanu, pufnindu-l râsul şi pe el însuşi.
Şi Radu Berceanu s-a declarat mulţumit. "Foarte bună ideea remanierii. Am votat pentru ea. Nu am emoţii", a spus el la finalul şedinţei.
De altfel, pentru ca discuţiile să nu se concentreze pe persoane, parlamentarilor PDL le-au fost distribuite, înaintea şedinţei, chestionare legate de activitatea miniştrilor, pe care ar fi trebuit să le completeze fără a fi obligaţi să le şi semneze. Numele celor care ar urma să fie schimbaţi rămân aceleaşi, vorbindu-se, pe surse, tot de Mihai Şeitan, Gabriel Sandu, Mihail Dumitru, Radu Berceanu.
Citește pe Antena3.ro