x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bolojan îi lasă cale liberă lui Orban spre șefia PNL 

Bolojan îi lasă cale liberă lui Orban spre șefia PNL 

de Sînziana Duţă    |    28 Apr 2017   •   09:29
Bolojan îi lasă cale liberă lui Orban spre șefia PNL 

Susţinut puternic de liberalii din Ardeal şi proaspăt reales în fruntea PNL Bihor, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, înclină să spună „pas” unei eventuale candidaturi la şefia partidului. În aceste condiţii, lupta pentru şefia PNL se va da, cel mai probabil, între eternul pretendent Ludovic Orban şi europarlamentarul Cristian Buşoi, aşteptat să-şi anunţe candidatura la tron până marţea viitoare. În 2014, Alina Gorghiu a preluat şefia PNL, anunţându-şi candidatura cu doar o zi înainte de alegeri. 

Alegerile pentru conducerile organizațiilor județene ale PNL se apropie de final, iar rezultatele au fost mai degrabă unele previ-zibile, mulţi dintre „looserii” alegerilor din 2016 fiind recon-firmaţi în funcţie. În unele filiale, alegerile interne au fost însoțite de răfuieli politice, iar organi-zația PNL Bihor nu a făcut nici ea excepție. Miercuri seara, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a fost reales în fruntea PNL Bihor cu o majoritate covârșitoare în fața fostului deputat Lucia Varga, care l-a acuzat că a pierdut toate bătăliile electorale de când a preluat șefia PNL Bihor. Varga l-a acuzat pe fostul secretar general al PNL că a reușit să piardă atât șefia Consiliului Judeţean, pentru că nu a știut să negocieze, cât și alegerile parlamentare, lăsând ţara pe mâna PSD. „Domnul Bolojan ca om politic a pierdut toate bătăliile electorale, de când a luat președinţia PNL Bihor. Scuze, de când și-a dat preșe- dinţia PNL Bihor. Ca preșe-dinte al PNL Bihor, a pierdut alegerile parla-mentare, «înro-șind» Bihorul și R o m â n i a , pentru că era secretar general al partidului”, a acuzat Varga, moment în care liberalii prezenți în sală au început s-o huiduie. „Du-te și te culcă!”, „Zi-ne de proiectele tale!”, i-au strigat susţinătorii lui Bolojan. În final, edilul a obținut 586 de voturi, în timp ce Lucia Varga a adunat doar 146. La reinstalarea prima-rului orădean au asistat Raluca Turcan, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă și Teodor Atanasiu. 

Lasă Ardealul în stand-by 

Surse politice susţin că Ilie Bolojan le-ar fi promis liberalilor din Ardeal că le va spune după alegerile judeţene dacă acceptă să candideze la Congresul din 17 iunie, însă acest răspuns a întârziat să apară. Potrivit altor surse, șansele ca primarul din Oradea să intre în competiție sunt minime. De altfel, la alege-rile din Bihor, Bolojan le-a spus liberalilor că știe cum nu trebuie să arate PNL, acuzându-i direct pe liderii care apar zilnic la televizor fără să aibă idei și p r o i e c t e , o t r i m i t e r e subtilă către Cristian Bușoi, europarlamen-tarul fiind o p r ezenţă constantă în studiourile TV. „Ştiu pe cine nu ar trebui să votăm. N-ar trebui să votăm oameni care nu-și asumă răspunderea, oameni care se duc seară de seară la televizor, dar n-au niciun proiect, și oameni care, făcând scandal în PNL, cred că ne ajută”, a spus liderul biho-rean. Săptămâna trecută, Alina Gorghiu și Vasile Blaga au organizat, la Cluj, o întâlnire cu liderii PNL din Ardeal cu scopul de a-l convinge pe Bolojan să candideze la șefia SÎNZIANA DUȚĂ partidului. Sursele Jurnalul Național susțin că în timpul aceste întâlniri, Bolojan ar fi pus câteva condiții care țin de puterea de decizie pe care ar avea-o după Congres. Dacă Bolojan va spune „pas” oficial, liberalii ardeleni vor merge pe mâna lui Ludovic Orban la Congres. Ardealul îl vede pe Cristian Bușoi drept un reprezentant al „cooperativei” din PNL, iar liderii judeţeni din zonă vor face tot posibilul pentru a-l împiedica să ajungă la butoane. 

Cooperativa bate în retragere 

După ce a fost reconfirmat în fruntea PNL București, Cristian Bușoi a promis că va anunța până pe 2 mai dacă va candida la șefia partidului. Oamenii care îl susțin pe europarlamentar vor face însă un pas în spate. Potrivit unor surse din Modrogan, Mihai Voicu și Marian Petrache ar fi anunțat că nu se vor regăsi în viitorul Birou Politic Național din cauza problemelor cu justiţia. Marian Petrache și-a dat demisia din funcțiile pe care le deținea în partid după ce a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și șantaj, iar deputatul Mihai Voicu este vizat de un dosar privind campania electorală din 2012, deschis de DNA Craiova. 

×
Subiecte în articol: Ilie Bolojan cristian busoi ludovic orban