x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bucureştiul, capitala PUZ-urilor ilegale

Bucureştiul, capitala PUZ-urilor ilegale

de Monica Andrei Capatos    |    25 Sep 2009   •   00:00

Se construieşte fără autorizaţie, pe spaţiu verde şi în zonele protejate. În Bucureşti, situaţia este scăpată de sub control. De la începutul anului s-au aprobat aproximativ 300 de PUZ-uri, unele neavând avizele necesare de la Ministerul Culturii şi al Mediului. Şedinţa de astăzi a Consiliului General se anunţă cu scandal, 29 de planuri urbanistice zonale fiind trecute pe ordinea de zi, printre acestea numărându-se şi cel al lui Constanda din Satul Francez.



La sfârşitul lunii intră în vigoare modificările aprobate prin Ordonanţa 27/2008. În traducere liberă, nu prea se mai poate construi la voia întâmplării. Ei, vestea asta nu-i tocmai bună pentru băieţii deştepţi care au pus mâna pe un spaţiu verde, pe o zonă protejată, pe un monument istoric. Aşa că ultima şansă este astăzi. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General au fost trecute 29 de PUZ-uri, care mai de care, mai controversat.

Primul pe listă este proiectul lui Costică Constanda din Satul Francez, unde afaceristul vrea să construiască pe 28.000 de metri pătraţi blocuri înalte de şapte-opt etaje, limita fiind de două. Jumătate din teren aparţine firmei greceşti Raptis Kavouras SRL, afaceristul primind 68 de milioane de euro. Vânzarea s-a făcut însă cu o condiţie, aceea de a obţine şi PUZ-ul necesar construirii de imobile mai înalte decât permite legea. Lucrurile s-au complicat, drept pentru care grecii n-ar mai vrea să aştepte şi-i cer banii înapoi lui Constanda.

Acesta, la rândul său, acuză aleşii locali care ar fi semnat un acord prin care s-au angajat să aprobe proiectul cu pricina. "Dacă se aprobă PUZ-ul lui Constanda în Satul Francez, nu se va mai putea circula. Nu va mai rămâne nici un centimetru de spaţiu verde", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.

FĂRĂ AVIZE
Acesta nu este însă singurul caz. PUZ-ul din Primăverii nr. 55 ar putea intra în Cartea Recordurilor. "Practic se încearcă intrarea în legalitate a unei construcţii ilegale deja existente. Clădirea se află într-o zonă protejată, iar investitorii au ridicat un imobil înalt de 30 de metri, fără autorizaţie, în condiţiile în care limita permisă este de 13 m", ne-a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Situaţia este asemănătoare şi la PUZ-ul din Strada 11 iunie nr. 51 din Sectorul 4. Şi aici s-a construit ilegal, în plus lipseşte şi avizul de la circulaţie. De precizat că toate proiectele introduse în şedinţa de astăzi n-au aprobare de la Ministerul Mediului, aşa cum prevede legea. Două din cele 29 de PUZ-uri aparţin lui Alexandru Berbec şi vizează amplasamentele din Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti nr. 40-42, respectiv 67-69 din Sectorul 1, mai exact în Pădurea Băneasa.

Ambele vizează construirea de locuinţe, birouri şi servicii. Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale îi acuză pe consilierii locali că aprobă PUZ-uri în funcţie de interese, fără a verifica dacă au sau nu minimul de aprobări. "Cum vă explicaţi faptul că la 30 iunie a fost respins PUZ-ul din Strada Bărăţiei nr. 33 din Centrul Istoric, prin care se cereau construirea unui imobil de cinci etaje în zona istorică şi distrugerea unui monument istoric, iar la 31 august a fost aprobat în unanimitate? Ce i-a determinat să voteze un plan respins iniţial", s-a întrebat retoric Nicuşor Dan.

Exemplele de acest gen pot continua, pentru că numai de la începutul anului s-au aprobat aproximativ 300 de PUZ-uri.

×
Subiecte în articol: politic