x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buget 2010: Parlamentarii ajută firmele mici

Buget 2010: Parlamentarii ajută firmele mici

11 Ian 2010   •   00:00

Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au adoptat ieri dimineaţă o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2010, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%.

Parlamentarii au mai decis eliminarea nedeductibilităţii TVA pentru automobile. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina, a declarat că eliminarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusă de TVA la construcţia de locuinţe - 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile - de 500 milioane de lei.

O altă decizie luată de parlamentari a fost ca bugetul asi­gurărilor sociale de stat să suporte în 2010 diferenţa dintre valoarea biletelor de tratament balnear sau odihnă şi contribuţia beneficiarilor pentru 550.000 de locuri. Nu la fel de generoşi au fost aleşii cu bugetul Curţii Constituţionale, pe care l-au respins, criticând creşterea sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenţă socială şi cheltuieli curente.

Nu a fost singurul "accident" în dezbaterile-maraton la buget, de peste 17 ore, începute sâmbătă dimineaţă şi încheiate ieri-dimineaţă de parlamentarii din comisiile de buget-finanţe. Ei  au fost nevoiţi să reia, după în­de­lungi dezbateri, votul asupra proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, adoptându-l cu 32 de voturi "pentru".

Iniţial, acest buget fusese res­pins, ceea ce însemna să rămână valabil bugetul pe 2009 când pensiile au fost mai mici. Comisiile de buget-finanţe au adoptat şi proiectul legii bugetului de stat pe 2010, cu 26 de voturi pentru şi 15 voturi împotrivă. proiectele legii bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale pe 2010 vor fi supuse în­ce­pând de azi dezbaterii plenului celor două Camere ale Parlamentului.

×
Subiecte în articol: politic