x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buget vs Viena - Atanasiu, incoltit

Buget vs Viena - Atanasiu, incoltit

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    03 Noi 2005   •   00:00
Buget vs Viena - Atanasiu, incoltit

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a plecat in saptamana de miere la Viena exact cand in Parlament se discuta bugetul alocat MApN pe 2006.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, proaspat insuratel, a plecat in saptamana de miere taman cand se discuta in Parlament privitor la fondurile alocate Armatei pe 2006, gest taxat de parlamentari.

Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, colonelul Cristinel Ghica, ministrul si-a luat liber pana pe 8 noiembrie. A ramas sa conduca ministerul, in locul sau, secretarul de stat Ion Mircea Plangu. Sursele noastra afirma ca Teodor Atanasiu isi va petrece saptamana de miere cu Laura Bijboaca, fosta sa consiliera, tocmai la Viena. Asadar, ministrul Apararii a ales sa isi sarbatoreasca nunta tocmai cand comisiile parlamentare de aparare au discutat bugetul MApN. De altfel, de curand, membrii acestor comisii au considerat insuficiente fondurile alocate Armatei si au dat un ultimatum Guvernului pentru identificarea suplimentarii bugetului de la 1,97% la 2,38% din PIB. Marti, la adoptarea bugetului Armatei, membrii comisiilor au fost onorati in locul ministrului Atanasiu de prezenta sefului Statului Major, Eugen Badalan. De altfel, atitudinea ministrului a fost taxata de parlamentari.

DEZAMAGIRE. George Maior (PSD), presedintele Comisiei de aparare din Senat, s-a declarat dezamagit de absenta lui Atanasiu: "Eu inteleg ca exista evenimente importante in viata unui om si chiar il felicit pentru pasul facut. Ne bucuram cu totii. Dar niciodata nu trebuie amestecate lucrurile daca cumva acesta ar fi fost motivul. Dar mi-e teama ca au fost o anumita frica, o anumita fuga de raspundere si pasarea responsabilitatii catre personaje de plan secundar din cadrul ministerului".

PD. ,,Nu am o chestiune oficiala ca este plecat in luna de miere. Nu cunosc motivul nici personal, nici oficial, dar sigur ca este un lucru logic, este o normalitate ca, atunci cand se discuta bugetul, ministrul sa fie prezent la comisii", spune seful Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara (PD), care a precizat ca nu cunoaste oficial motivul pentru care ministrul a lipsit. El considera regretabila absenta ministrului, insa crede ca "nu se schimba nimic chiar daca venea".

PRM. "Fascinatia tineretii unei sotii nu cred ca poate sa indeparteze un adevarat barbat de marile responsabilitati pe care si le-a asumat", a spus, la randul sau, deputatul PRM Lucian Bolcas, apreciind ca absenta ministrului Apararii demonstreaza totalul dezinteres al guvernantilor pentru soarta Romaniei. "Dezbaterile privind bugetul Apararii vizeaza interoperabilitatea cu structurile NATO la care am aderat si a lasa de izbeliste aceste probleme interne si internationale ale Romaniei nu cred ca merita nici o sotie, oricat de tanara ar fi", a conchis Bolcas.

PNL. Liberalul Titu Gheorghiof isi apara colegul de partid, sustinand ca, indiferent care a fost motivul pentru care Atanasiu nu a venit la comisii, bugetul nu a ramas neprezentat, el fiind sustinut in fata parlamentarilor de catre secretarii de stat. "Este un caz pe care nu-l pot comenta. Se putea sa lipseasca si dintr-un alt motiv", a sustinut Gheorghiof.

PROBLEMA REZOLVATA RECURGAND "LA FUSTE"
"Pentru a doua oara in istorie, un roman rezolva marile probleme militare recurgand la fuste", a declarat deputatul PC Sergiu Andon. El a amintit ca primul care a facut acest lucru a fost Dimitrie Cantemir, care a parasit campul de lupta ascuzandu-se sub rochia tarinei, fapta care ulterior s-a bucurat de "o presa buna". "Sper ca domnul ministru al Apararii sa fie tratat mai aspru de cronicarii contemporani", a spus Andon. In opinia sa, Atanasiu trebuie sanctionat si pentru ca a sfidat Parlamentul, dar si pentru ca a riscat "o compromitere majora in cadrul NATO". "Obiectivul unui buget de 2,38% din PIB decurge din tratatul de aderare. Daca nu-l vom inscrie in buget, vom fi calificati, in mod automat, ca aliat nesigur.

Atunci, Axa Washington - Bucuresti se va indoi", a spus el, subliniind ca nu trebuie luate in joaca astfel de lucruri. "Apropo, domnul Basescu a fost la nunta?", s-a intrebat ironic Andon.
×
Subiecte în articol: politic atanasiu