x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bugetul a ajuns pe masa Parlamentului

Bugetul a ajuns pe masa Parlamentului

de Daniela Ivan    |    10 Dec 2015   •   10:18
Bugetul a ajuns pe masa Parlamentului

Guvernul a adoptat ieri Legea Bugetul pentru 2016 şi schimbarea modului de calcul pentru pensiile militarilor, poliţiştilor şi celor din serviciile secrete. Vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat că pensiile nu vor scădea, ci se va modifica doar formula de calcul. Varianta în care a fost adoptat Bugetul a stârnit deja reacții negative din partea Consiliului Fiscal.

Executivul a adoptat Bugetul pentru 2016, dar toţi cei nemulţumiţi de structura bugetului mai au o şansă să îndrepte lucrurile, să convingă parlamentarii să le dea mai mulţi bani. Reprezentanţii IMM-urilor solicită alocarea în 2016 a 0,4% din PIB, în loc de 0,03%, pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii. Şi studenţii sunt nemulţumiţi că Educaţia va primi numai 3,6% din PIB, în loc de minimum 6%.

Consiliul Fiscal, nemulțumit
România este vulnerabilă în fața unei noi crize internaționale, deficitul bugetar ar putea să alunece ușor peste 3%, iar costurile sociale pe care le-am avea de suportat într-un astfel de scenariu ar aminti de măsurile de austeritate din 2010, avertizează Consilul Fiscal. Acesta recomandă o cheltuire mai eficientă a banului public și îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor.

Pensiile militarilor nu scad
În ceea ce priveşte pensiile militarilor, modificarea operată nu va duce la scăderea lor. „S-a micşorat baza de calcul de la 80% din venitul brut realizat la 65%, la 25 de ani de vechime efectivă. Sunt nişte formule tehnice care mă duc la un plafon de 100% pentru vechimea standard”, a explicat Dumitru Coarnă. Pentru fiecare an care trece peste vechimea cumulată de 25 de ani (la un an vechime efectivă se pune 6 luni în plus) se aplică un bonus de 1%. Cine are 26 de ani vechime primeşte un bonus special de 13 ani şi ajunge la o vechime cumulată de 39 de ani.

Un militar poate ieşi la pensie la vârsta de 48 de ani cu 100% din venitul brut dacă a lucrat imediat ce a terminat şcoala militară. Primeşte un bonus de 13 ani la vechime pentru condiţii speciale
 

×