x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buşoi: În loc să investească în modernizarea reţelei termice, PMB dă 1,2 miliarde de lei pentru preluarea ELCEN

Buşoi: În loc să investească în modernizarea reţelei termice, PMB dă 1,2 miliarde de lei pentru preluarea ELCEN

23 Aug 2018   •   15:44
Buşoi: În loc să investească în modernizarea reţelei termice, PMB dă 1,2 miliarde de lei pentru preluarea ELCEN

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, consideră că intenţia primarului general, Gabriela Firea, de a da 1,2 miliarde lei Companiei Energetice Municipale, pentru preluarea creanţelor ELCEN, reprezintă o logică administrativă "păguboasă" pentru bucureşteni. 

"Intenţia doamnei Firea de a da 1,2 miliarde lei Companiei Energetice Municipale, ca să cumpere creanţa ANAF de la ELCEN, arată o logică administrativă păguboasă pentru bucureşteni, lucru care, în definitiv, nu este nou. De noutate este că pesediştii îşi dau la glezne pe banii bucureştenilor. Preluarea creanţei ANAF înseamnă că Primăria doamnei Firea pune mâna pe ELCEN de la Ministerul Energiei, fără ca de fapt să plătească valoarea de piaţă asumată prin proiectul de lege al Guvernului. În final, va fi preluată parte din ELCEN prin executarea creanţei, fără ca Ministerul Energiei să primească ceva, în condiţiile în care Primăria ar trebui să plătească datoria RADET către ELCEN, cu condiţia ca ELCEN să renunţe la penalităţi. Asta ar fi fost o gândire cu logică şi interes pentru rezolvarea problemei grele ELCEN - RADET şi care ar fi ajutat şi cele două companii şi, fireşte, şi bucureştenii", a precizat Buşoi,.

El a adăugat că preluarea ELCEN "înseamnă un cost mult peste cele 1,2 miliarde", deoarece retehnologizarea celor patru centrale în Bucureşti necesită "cel puţin un miliard de euro, bani pe care Primăria nu îi are şi pe care poate Guvernul şi Ministerul Energiei i-ar fi avut". 

În opinia sa, "soluţia normală" ar fi constat în: achitarea în rate a datoriei principale a RADET către ELCEN cu condiţia ştergerii penalităţilor şi delegarea serviciului către o companie nouă a Municipalităţii; stimularea unor investiţii private de producere a energiei termice în Bucureşti; stimularea apariţiei unor tehnologii moderne de transformare a deşeurilor în agent termic; folosirea fondurilor europene "deja rezervate, dar puse în pericol de insolvenţa RADET şi a fondurilor proprii" pentru investiţii în infrastructura de transport a căldurii pentru a reduce pierderile. 

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei figurează un proiect de hotărâre în baza căruia CGMB urmează să participe cu suma de peste 1,2 miliarde lei la majorarea de capital social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA (CMEB). 

"Scopul majorării capitalului social al societăţii prin emisiunea de noi acţiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susţinută de considerentul privind realizarea conceptului de SACET, prin preluarea creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA cât şi a investiţiilor realizate de ELCEN SA", reiese din expunerea de motive. 

Potrivit raportului de specialitate, suma de 1.262.582.150 lei este necesară pentru a achiziţiona creanţe deţinute de creditori împotriva ELCEN în cuantum total de 1.077.778.143,59 lei. De asemenea, urmează să se achite ELCEN suma de 184.804.000 lei reprezentând contravaloarea unor investiţii şi stocuri. AGERPRES

×
Subiecte în articol: cristian busoi