Evolutia jurnalismului modern se defineste si prin asumarea unor atitudini si optiuni personale, dincolo de relatarea corecta a informatiilor, iar acest fenomen poate fi observat cu usurinta si in media romaneasca, se arata intr-o analiza publicata de Politburo, revista Institutului de Cercetari Electorale din cadrul Fundatiei Societatea Civila pentru Democratie.
Relationarea grupului RCS-RDS (10Tv) cu Partidul Democrat-Liberal nu a fost pana acum indeajuns explicata cu informatii concludente. Se pare ca, undeva in subteran, politica se intersecteaza cu televiziunea prin cablurile electrice. Si mai exact, prin acele cabluri pe care compania RCS-RDS a reusit sa le monteze – foarte avantajos, de altfel – pe infrastructura companiei Electrica.
Electrica – aceasta societate pe actiuni cu capital majoritar de stat – intotdeauna controlata de un reprezentat al Puterii, se afla in jurisdictia ministrului Economiei, care are printre prerogative si numirea directorului general al companiei.
Cu o astfel de conducere eminamente politica, decizia foarte generoasa de a permite unei companii private sa faca uz de infrastructura sa nu poate fi decat politica. O factura politica, am putea spune, pe care RCS-RDS a achitat-o din plin.
Se pare insa ca pentru PDL posibilitatile de a pune presiune pe conducerea companiei de cablu n-au fost epuizate o data cu acest “parteneriat public-privat” (sic!) Electrica – RCS-RDS. O dispozitie legala permite primariilor sa solicite autorizatii de constructie pentru cablurile aflate in subteran. Ei bine, iata o solicitare careia – atunci cand e facuta la Arad, Ramnicu Valcea, Brasov, Alba Iulia, Craiova, Cluj sau Piatra Neamt – i se raspunde altfel decat prin documente; i se raspunde cu o ostentativa bunavointa mediatica.
Daca am reusit sa identificam, macar in parte, ratiunile apropierii vizibile a unei companii de televiziune prin cablu de gruparea politica aflata la Putere trasand harta (din nou, subterana – cum altfel?) intereselor comune, atunci argumentul suprem nu poate fi altfel decat financiar. RCS-RDS, o companie a carei imagine publica a fost in trecut alaturata succesului, cunoaste serioase probleme de ordin economic. Cu un capital propriu de doar 450 de milioane lei, datoriile acumulate de RCS-RDS se ridica in prezent la aproape 1.800 milioane lei.
“Cu o dependenta fizica de infrastructura unei companii de stat controlata de PDL, presat constat de primarii care pot solicita – legal – documente greu de produs si lipsit de mijloacele financiare pentru a-si platii datoriile (de 4 ori mai mari decat capitalul firmei) grupului RCS-RDS nu i-a ramas decat o singura optiune, asumata la finele anului trecut: acceptarea rolului de portavoce a Partidului Democrat-Liberal”, concluzioneaza analiza citata.