x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calendar electoral - Scoate urna, strange urna

Calendar electoral - Scoate urna, strange urna

de Oana Stancu Zamfir    |    19 Feb 2007   •   00:00
Calendar electoral - Scoate urna, strange urna

Cam asa va arata 2007: alegeri pen-tru Parlamentul European si doua referendumuri, din care unul se poate finaliza cu scrutin pentru ale-gerea presedintelui. Jurnalul National va prezinta date-le probabile ale prezentarilor la urne, dar si cat ne costa.

  • Tipologii - Ce votam cu uninominalul? Scoate urna, strange urna. Cam asa va arata anul 2007, cu alegeri pentru Parlamentul European, doua referendumuri, din care unul s-ar putea finaliza si cu un scrutin pentru alegerea unui nou presedinte.

    Alegerile pentru Parlamentul European au intrat in linie dreapta. Biroul Electoral Central a fost constituit vineri, pana la 14 martie trebuie depuse candidaturile, la 13 aprilie incepe campania electorala, iar la 13 mai ar trebui sa ne prezentam la urne pentru a-i alege pe cei care sa ne reprezinte la Strasbourg si Bruxelles. Cu toate acestea, scrutinul ar putea sa aiba loc abia in toamna, daca opozitia va avea succes cu demersul de suspendare a sefului statului.

    DACA... Maine, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au pe ordinea de zi documentul PSD privind suspendarea sefului statului. Plenul reunit ar putea fi convocat la 28 februarie sa analizeze plangerea si sa stabileasca daca da curs suspendarii sau constituie o comisie de ancheta care sa analizeze incalcarile pe care presedintele le-ar fi adus Constitutiei. Tot atunci ar putea fi si audiat Traian Basescu. Din momentul in care plenul a luat decizia suspendarii, in maximum 30 de zile trebuie organizat referendumul prin care populatia sa se pronunte asupra demiterii lui Basescu. In caz afirmativ, in maximum trei luni trebuie organizat scrutinul pentru alegerea unui nou presedinte. Toate aceste termene ar putea fi devansate, intrucat opozitia asteapta adoptarea noii forme a Legii referendumului, potrivit careia numarul necesar de voturi pentru demiterea sefului statului se injumatateste, iar referendumurile nu pot fi organizate decat cu trei luni inainte de alegeri sau cu 45 de zile dupa. Ca atare, euroalegerile ar fi automat mutate pentru la toamna.

    ...SI DACA... Inainte de suspendare si de europarlamentare, seful statului vrea el primul referendum pentru introducerea votului uninominal. El a comunicat Parlamentului ca il consulta oficial pe aceasta tema si ca doreste referendumul in a doua jumatate a lunii martie. Ca atare, in duminica din 18 martie sau in cea din 25 martie. Parlamentul il poate tine in sah insa pe presedinte, tergiversand raspunsul pe care trebuie sa i-l dea. Tragand linie, luand in calcul toate ipotezele, Jurnalul National a incercat sa contureze un calendar electoral al anului 2007, asa cum se prezinta el azi. Pana maine poate aparea un nou referendum, un nou scrutin...

    CHEMARI LA URNE - DATE PROBABILE
  • 20 februarie - Birourile Permanente analizeaza solicitarea de suspendare a presedintelui
  • 28 februarie - plenul celor doua Camere in cazul suspendarii
  • 28 martie - termenul-limita de organizare a referendumului privind demiterea sefului statului daca suspendarea are loc in aceeasi zi cu audierea
  • 14 martie - termenul-limita pentru depunerea candidaturilor pentru Parlamentul European
  • 18 sau 25 martie - Traian Basescu intentioneaza sa organizeze la aceasta data referendumul pentru votul uninominal
  • 13 aprilie - incepe campania pentru europarlamentare
  • 13 mai - alegerile PE
  • 28 iunie - termenul-limita prevazut de Constitutie pentru alegerea unui nou presedinte, daca Traian Basescu va fi demis
  • septembrie 2007 - alegeri pentru PE, daca ele vor fi amanate din cauza demersului de suspendare a presedintelui
  • AN ELECTORAL DE 42 DE MILIOANE DE EURO
    Aplicarea calendarului electoral preconizat pentru acest an, cu cele doua referendumuri si un scrutin pentru alegeri europarlamentare ar "usura" bugetul Romaniei cu circa 42 de milioane de euro. Sau, mai exact, 140 de milioane de lei noi. La suma alocata de catre guvern in acest an pentru organizarea alegerilor europarlamentare, adica 80 de milioane de lei noi, am adaugat si suma (actualizata) care a fost alocata pentru ultimul referendum organizat pentru revizuirea Constitutiei in 2003. Pentru a "actualiza" suma de 223 de miliarde de lei vechi alocati in 2003, am luat in calcul rata inflatiei din anii urmatori, in urma calculelor rezultand ca azi suma ar ajunge la circa 300 de miliarde lei vechi, adica 30 de milioane RON. Una peste alta, adau-gand la cele 80 de milioane RON pentru europarlamentare, sumele necesare pentru referendumuri, adica de doua ori cate 30 de milioane RON, se ajunge la un total de 140 de milioane de lei noi. Adica 42 de milioane de euro.
  • Aniela Nine
  • ×
    Subiecte în articol: politic milioane martie