x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calin Popescu Tariceanu: "Constitutia nu trebuie peticita, ci modificata radical"

Calin Popescu Tariceanu: "Constitutia nu trebuie peticita, ci modificata radical"

20 Feb 2013   •   18:49
Calin Popescu Tariceanu: "Constitutia nu trebuie peticita, ci modificata radical"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Trebuie sa avem curajul sa rupem cu trecutul si sa aplicam o formula de democratie parlamentara, odata cu modificarea Constitutiei, este de parere fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu. Senatorul PNL spune ca actuala Constitutie nu trebuie "peticita", ci modificata "radical".

 
In opinia lui Calin Popescu Tariceanu, "premisa trebuie sa plece de la ideea ca vom discuta principii, subiecte, teme si nu persoane".
 
"Ceea ce trebuie sa se stabileasca de la bun inceput este o anumita arhitectura constitutionala, care este, daca vreti, filosofia Constitutiei. Daca aceasta arhitectura constitutionala e stabilita de la inceput in mod clar si echivoc, atunci lucrurile vor merge bine si rezultatul va fi unul care sa aduca in viata politica romaneasca un nou sistem de legaturi si raportari interinstitutionale, care sa evite pe viitor toate conflictele care au aparut in ultimii ani datorita vechii Constitutii", a spus senatorul liberal, la RFI Romania.
 
Fostul premier liberal considera ca "actuala Constitutie este o Constitutie hibrid, pentru ca ea nu este nici a unei republici parlamentare, nici a unei republici prezidentiale, este o Constitutie, care asa cum am spus, are sadita in interiorul ei germeni de tensiune, de conflict, de lupte permanente".
 
"Prin urmare, trebuie sa avem curajul sa rupem cu trecutul si sa venim cu o formula clara, care functioneaza peste tot in Europa si care este aceea a unui sistem de democratie parlamentara. Daca vom incerca sa peticim actuala Constitutie, atentie, deci sa facem mici modificari, pe care unii le cred necesare, in asa fel incat sa fie evitate conflictele care au aparut in trecut, ne vom trezi ca vor aparea alte conflicte, daca nu vom recurge la o modificare constitutionala radicala", a explicat Calin Popescu Tariceanu.
 

×