x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calomnia incinge spiritele

Calomnia incinge spiritele

03 Apr 2004   •   00:00

Noul Cod Penal, aflat pe drumul dintre Camera Deputatilor si Senat, mentine calomnia pe lista infractiunilor, ceea ce a st.rnit mania Opozitiei, care se pregateste de atac.

Calomnia - o posibila arma de campanie Ziaristii care ii dau in vileag pe politicienii dubiosi ramin cu sabia lui Damocles deasupra capului. Noul Cod Penal aflat in bucataria parlamentara, pe drumul dintre Camera Deputatilor si Senat, mentine calomnia pe lista infractiunilor - ceea ce a starnit mania Opozitiei, care se pregateste de atac. PNL se va plange la portile Europei, in timp ce PD, PRM si PUR se lupta in ograda proprie.

Cu sange fierbinte si patimi adanci, romanii isi arunca in fata adesea insulte si calomnii care dau nerv si culoare vietii noastre publice. Numite in jargonul de tribunal "crime de mahala", cele doua infractiuni duc cu gandul la lumea lui Caragiale, unde pasiunile se rezolva cu "vitriol" si conflictele sfarsesc balcanic prin pupat Piata Independentei.

In timpurile moderne, insulta si calomnia au insa alta miza: libertatea presei. Astfel, orice dezvaluire care zgandare orgoliul politicienilor este pedepsita aspru cu amenda penala ori inchisoare, care innegresc cazierul ziaristilor.

Urecheata de Bruxelles pentru tinerea presei in capastru, puterea de la Bucures ti a gasit ca solutie taierea insultei de pe lista infractiunilor, dar mentinerea calomniei - cu cateva modificari cosmetice, cum ar fi reducerea amenzii si eliminarea inchisorii pentru faptuitorii obraznici. PSD, ajutat la vot de UDMR sapta mana aceasta, isi ascute astfel armele pentru campanie, amenintand presa cu cazier.

Reclamatie la Bruxelles

PNL a anuntat ca va depune plangere la Consiliul Europei si la Comisia Europeana daca si Senatul va adopta legea in aceeasi forma, arata purtatorul de cuvint al partidului Eugen Nicolaescu. "Puterea incearca sa incatuseze libertatea de exprimare a presei pregatindu-se de o campanie electorala murdara", explica deputatul liberal manevrele privind noul Cod Penal. Aceasta cu atat mai mult cu cat legea a zacut un an la Camera Deputatilor.

Solutie ratata

Presedintele executiv al PD, Emil Boc, nu este nici el multumit de "isprava" Camerei in materie, aratand ca o solutie cu adevarat reformatoare ar fi fost "dezincriminarea calomniei si sanctionarea acesteia doar pe cale civila". "Solutia sustinuta si de ministrul Justitiei nu aduce nimic nou", completeaza deputatul democrat.

Certificat de buna purtare

Peremistii lupta si ei pentru scoaterea calomniei din Codul Penal intrucat mentinerea acesteia inseamna ca "cel care ar trebui cercetat obtine de fapt un certificat de buna purtare pe spinarea ziaristilor", dupa cum remarca liderul deputatilor din partidul sau, Augustin Bolcas. Oamenii din formatiunea lui Vadim - el insusi victima unor procese de calomnie - pledeaza pentru aplicarea raspunderii civile delictuale din Codul Civil, in locul asprimii legii penale. Bolcas nu e de acord insa cu plangerea la porti straine anuntata de liberali, considerand-o "o fanfaronada penibila cu care ne facem de ras".

Cuceririle Revolutiei

Umanistii sunt pe baricadele opozitiei fara sa agreeze insa demersul PNL. "Solutia e in propria ograda", arata Bogdan Pascu, purtatorul de cuvint al partidului. El considera ca nu pedepsirea in penal a calomniei este solutia, ci dezvoltarea unor mecanisme de autocontrol al presei. "Daca pierdem in gardul de sarma ghimpata si libertatea de expresie castigata cu sange in 1989 nu stiu ce ne mai poate impiedica sa ne intoarcem in trecut", arata reprezentantul PUR.

Convingeri

Singurii aliati ai pesedis tilor, reprezentantii UDMR, sustin ca pozitia lor nu este de conjunctura, pentru a da o mana de ajutor PSD in campanie. "Si daca PSD ar fi vrut altfel, noi tot am fi votat pentru mentinerea calomniei in Codul Penal", arata deputatul Szekely Erwin, motivand ca exista o granita clara intre calomnie si libertatea de exprimare a presei.


Ce vrea Opozitia

Codul Penal in vigoare pedepseste calomnia cu inchisoare ori cu amenda intre 20 si 120 de zile. Majoritatea din Camera Deputatilor a redus amenda la 10 zile si a eliminat inchisoarea, dar a pastrat calomnia in zona pericolului penal, cu motivatia de a proteja imaginea persoanelor. Aceasta desi avea la indemana solutia "mutarii in civil", care presupune ca cel lezat sa primeasca bani drept despagubire daca se dovedeste ca are dreptate. Au aparut, astfel mai multe variante. Prima, cea dura, adoptata de majoritatea PSD - UDMR, apoi cea propusa de PRM, care accepta incriminarea, dar cu conditia ca fapta sa se produca in mod repetat - ceea ce ar fi dovedit reaua-credinta - si varianta cea mai deschisa, pe care o sustin PD, PNL si PUR, care inseamna stergerea din cod a infractiunii de calomnie astfel incat faptele de acest gen sa nu mai fie sanctionate penal. Solutia pedepsirii doar financiare si nu penale - ceea ce presupune marcarea pe viata a cazierului, acest certificat de buna purtare - e imbratisata de partidele din opozitie care lupta, insa, cu arme diferite pentru salvarea libertatii de exprimare.


Judecata CEDO

In retetarul UE nu exista o recomandare concreta privind dezincriminarea calomniei. In dreptul european exista insa hotarari judecatoresti pentru diverse procese care tin loc de lege pe care statul romin este obligat sa le respecte. In procesul Linges vs Austria, CEDO arata: "Curtea nu accepta opinia potrivit careia obligatia presei ar consta numai in raspandirea informat iilor, in timp ce interpretarea acestora ar fi atributul prioritar al cititorului". Pedepsirea ziaristilor pentru publicarea informatiilor de interes public genereaza "un tip de cenzura apta sa iidescurajeze de a mai emite critici similare in viitor, iar o sanctiune de acest tip poarta raspunderea pentru ingradirea presei in exercitarea rolului de furnizor de informatii si a celui de caine de paza", motiveaza CEDO intr-un alt proces.


Ce spune ministrul Justitiei

Noul detinator al portofoliului Justitiei, Cristian Diaconescu, promotor al incriminarii calomniei, afirma ca "toti o aplica in Europa". Toate tarile din UE, Franta, Portugalia, Cehia, Ungaria incrimineaza calomnia (sau defaimarea) pe principiul realizarii unui echilibru intre doua valori: demnitatea umana si libertatea de exprimare. "Noi am vrut sa eliminam calomnia din Codul Penal, dar ne-am dat seama ca nu merge... Am fi fost sanctionati de Curtea Europeana ", ne-a declarat ministrul Justitiei, precizand ca nu e cazul ca Romania sa vina cu licente poetice. El mai arata ca prin modificarile referitoare la proba veritatii "se apara libertatea de expresie urmand sa fie sanctionati numai cei care dovedesc de doua ori rea-credinta". In privinta reactiilor opozitiei, Diaconescu anunta ca va discuta din nou cu juristii din partidele respective care se aratasera initial de acord cu solutia sa. "M-a mirat acest gen de iesire, un pic politica", incheie ministrul Justitiei, mizand pe domolirea adversarilor la dezbaterile din Senat.


"Puterea incearca sa incatuseze libertatea de exprimare a presei pregatindu-se de o campanie electorala murdara"
Eugen Nicolaescu purtatorul de cuvant al PNL

"Noi am vrut sa eliminam calomnia din Codul Penal, dar ne-am dat seama ca nu merge. Ne sanctiona Curtea Europeana"
Cristian Diaconescu ministrul Justitiei

×