x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaţilor a aprobat trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN

Camera Deputaţilor a aprobat trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN

13 Dec 2017   •   21:50
Camera Deputaţilor a aprobat trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Deputaţii au aprobat miercuri trecerea Institutului ''Cantacuzino'' în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, după ce au dat vot favorabil proiectului de lege pentru adoptarea OUG nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei. 

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect, adoptat de Senat şi dezbătut în procedură de urgenţă. 

Au votat în favoarea proiectului 188 de deputaţi, 80 împotrivă şi 4 parlamentari s-au abţinut. 

Potrivit actului normativ, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ''Cantacuzino'', denumit în continuare Institutul Cantacuzino, instituţie de drept public, care desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cu sediul în municipiul Bucureşti. 

Preşedintele Comisiei de sănătate, Florin Buicu, a anunţat, în cursul dezbaterilor, că raportul comun asupra proiectului de lege este unul de adoptare. 

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru şi-a exprimat speranţa unui nou început pentru Institutul Cantacuzino. 

"Problema este veche, am depus de-a lungul timpului mai multe proiecte legislative. (...) Problema Institutului Cantacuzino este o problemă de siguranţă naţională, de siguranţă epidemiologică, pentru că, pe de o parte, face parte din reţeaua institutelor Pasteur, răspândite pe cinci continente ale lumii, din planul global de acţiune antigripă din subordinea OMS, iar pe de altă parte pe vremuri vorbeam de 800.000 de doze de vaccin antigripal (...), de seruri terapeutice existente doar în România şi alte produse extrem de importante pentru sănătate - vaccinul antirujeolă, antitetanic. Dacă se va reuşit acest lucru, suntem mai puţin vulnerabili la tot felul de influenţe externe atunci când avem nevoie de aceste produse, mai ales într-un context geo-politic extrem de complicat. Nu în ultimul rând, vorbim despre producţie la preţuri mici", a spus Ciuhodaru. 

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a remarcat că, potrivit ordonanţei, Institutul Cantacuzino are statut de unitate militară şi este condus de către un director general cadru militar activ. 

"În unităţile militare se fac şi achiziţii secrete. Pe noi ne interesează transparenţa. Ce garanţii de transparenţă aveţi că tot ce se va achiziţiona vom şti şi noi, cum va fi folosit banul public? Vorbim acum de o unitate militară care preia o grămadă de datorii. (...) Noi am fi foarte interesaţi ca în această unitate militară să avem o unitate medicală capabilă să lupte cu infecţiile nosocomiale din spitale. Aţi mai auzit ceva despre cazul Hexi Pharma?", a susţinut Ungureanu, care a anunţat că USR este împotriva "acestui proiect de salvare" a institutului. 

Nici liberalii nu au susţinut proiectul de lege. 

"PNL este împotriva acestei decizii. Principial suntem o ţară europeană. (...) Niciunul dintre institutele din reţeaua Pasteur nu este unitate militară. Timp de 25 de ani am demilitarizat, am încercat să facem o Românie europeană, acum o luăm de la capăt. Facem din cercetători soldaţi, ofiţeri, comandanţi. (...) Armata are rolul ei. Sarcinile ei sunt pe teatrele de operaţiuni, apărarea ţării şi respectarea deciziilor Alianţei atunci când este nevoie", a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre. 

Petru Movilă (PMP) a evidenţiat că subiectul este unul deloc uşor şi a anunţat că partidul său va vota în favoarea proiectului. 

El a adăugat că decăderea Institutului Cantacuzino a început din anii 2011 - 2012, atunci când şi-a pierdut autorizaţia de a fabrica vaccinuri, când s-a desfiinţat filiala institutului de la Iaşi. 

"De atunci au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru revigorarea Institutului Cantacuzino şi, din păcate, nici Ministerul Sănătăţii, nici CSAT, nici o altă instituţie a statului român nu a făcut o analiză cum de s-a ajuns ca astăzi Institutul Cantacuzino să fie un fel de Cenuşăreasă a cercetării medicale româneşti. (...) Vom vota această ordonanţă, sperând ca într-un timp foarte scurt institutul să se revigoreze şi să revină acolo unde îi este locul în sistemul de sănătate - la Ministerul Sănătăţii", a spus deputatul, care a criticat faptul că MS nu a prezentat niciun fel de plan de redresare a institutului. 

Deputatul UDMR Vass Levente a anunţat că deputaţii Uniunii susţin proiectul de lege. 

"În timp de pace, în principiu într-o democraţie, Armata este un sistem în aşteptare, în principiu dacă nu suntem atacaţi ei dezvoltă infrastructură, se pregătesc şi stau la dispoziţia cetăţenilor. Într-un fel, se comportă ca o organizaţie neguvernamentală neafiliată politic. (...) Noi considerăm că după 27 de ani de când nu s-a putut rezolva problema acestui institut, şi ne-am dat şi noi silinţa, considerăm că decizia de astăzi va fi una bună şi îi dorim succes Armatei şi ministerului să rezolve această problemă", a menţionat el. 

Votul final a fost dat miercuri seara, după ce au avut loc şi dezbaterile la proiectele de lege privind modificarea legilor 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 referitoare la CSM. AGERPRES

×