x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaților și-a modificat regulamentul. Interdicții și sancțiuni pentru parlamentari

Camera Deputaților și-a modificat regulamentul. Interdicții și sancțiuni pentru parlamentari

09 Feb 2022   •   13:47
Camera Deputaților și-a modificat regulamentul. Interdicții și sancțiuni pentru parlamentari

Regulamentul Camerei Deputaților a fost modificat, astăzi, cu 202 voturi pentru, 91 împotrivă şi 4 abţineri. Măsura vine în urma scandalului de marți, când deputatul AUR, George Simion, l-a agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor sau comisiilor cu alte mijloace decât cele folosite oficial de camera inferioară a Parlamentului.
"Prin derogare de la acest paragraf, deputaţii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau, în cazul deputaţilor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora", arată noile modificări.  

Totodată, "este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar".

Mai este interzisă și participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor.

Persoanele care nu respectă noile prevederi vor fi evacuate din sala de ședințe. 
"Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui deputat cu ajutorul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare. Chestorii asigură fără întârziere punerea în aplicare a măsurii disciplinare cu ajutorul personalului Direcţiei Afaceri Interne, indiferent de calitatea, funcţia sau demnitatea deţinută de persoana care este evacuată", precizează documentul.

De asemenea, președintele de ședință, un lider de grup sau un deputat poate sesiza Biroul permanent în cazul încălcării repetate a regulamentului. 

Sancțiuni

Indemnizația poate fi micșorată cu până  la 50% timp de maximum 6 luni pentru:

- exprimarea votului prin mijloace electronice folosind cardul de vot al altui deputat

- participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor

- înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului permanent, comitetului liderilor, cu încălcarea regulamentului

- violenţă fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie, la adresa unui alt parlamentar. 

×
Subiecte în articol: regulament camera deputatilor