x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazul Stangu - Guvernul a castigat la Curtea de la Strasbourg

Cazul Stangu - Guvernul a castigat la Curtea de la Strasbourg

25 Noi 2004   •   00:00

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a dat castig de cauza Guvernului Romaniei in cauza Stangu impotriva Romaniei, prin respingerea ca inadmisibila a plangerii inaintate de Dragos Stangu, jurnalist la ziarul "Monitorul" din Iasi.

Prin cererea sa, reclamantul invoca art. 6 (1) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind dreptul la un proces echitabil, si articolul 10 al aceleiasi Conventii, privind dreptul la libera exprimare, ca urmare a condamnarii sale la plata unei amenzi penale pentru savarsirea infractiunii de calomnie.

CEDO a respins ca inadmisibila plangerea reclamantului, aratand ca acesta nu a fost de buna credinta si nu a dat dovada de rigurozitate in articolele sale, distorsionand realitatea si depasind, prin aceasta, limitele criticii admisibile in privinta functionarilor publici. Judecatorii europeni au statuat ca reclamantul a prezentat informatii inexacte si a depasit "doza de exagerare sau de provocare" permise in cadrul exercitarii libertatii jurnalistice, precizeaza MAE.

SCUTIRE
CEDO a luat in considerare ca reclamantul nu a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate si a fost scutit de plata amenzii penale aplicate de instantele interne, iar despagubirile la care fusese obligat in solidar cu ziarul nu aveau o valoare ridicata si, in plus, nu au fost platite. Prin noul Cod Penal, au fost modificate prevederile referitoare la calomnie, aplicarea unei pedepse privative de libertate nemaifiind posibila.

×
Subiecte în articol: politic