x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce șanse are un guvern minoritar Cîțu cu un Parlament majoritar ostil

Ce șanse are un guvern minoritar Cîțu cu un Parlament majoritar ostil

de Ion Alexandru    |    27 Sep 2021   •   09:12
Ce șanse are un guvern minoritar Cîțu cu un Parlament majoritar ostil
Sursa foto: Foto Lucian Alecu

Înainte de declanșarea alegerilor interne din USR-PLUS, în unanimitate, forurile acestei formațiuni au votat o rezoluție în care s-a stabilit că partidul nu va reveni într-un guvern condus de Florin Cîțu. Iar această rezoluție a fost reiterată inclusiv sâmbătă, după ce Florin Cîțu a fost ales președinte al Partidului Național Liberal. Iar șansa ca singura condiție impusă de progresiști, pentru refacerea Coaliției de guvernare, a fost spulberată, chiar de la pupitrul congresului PNL, de însuși Klaus Iohannis, președintele României. Acesta a afirmat că nu există niciun motiv pentru care Florin Cîțu să demisoneze de la Palatul Victoria și l-a îndemnat pe acesta să continue guvernarea.

Iar, din acest punct, începe un nou „bal” politic, poate mult mai efervescent decât evenimentele de dinaintea congresului PNL. Dacă USR-PLUS nu cedează, liberalii trebuie să-și găsească o nouă majoritate parlamentară. În Legislativ activează 466 de senatori și deputați, iar o majoritate simplă care poate susține sau dărâma un guvern trebuie să întrunească 234 de parlamentari.

Aritmetic, PNL împreună cu UDMR și cu Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților însumează 185 de voturi, cu 49 mai puține decât minimumul necesar. Dacă îi scădem inclusiv pe cei 21 de parlamentari ai lui Ludovic Orban, diferența ajunge chiar la 70 de voturi lipsă.

 

Guvernare cu negociere „om la om”. PSD reacționează

 

De altfel, Florin Cîțu și-a exprimat opinia, în sensul că, deși speră ca din această majoritate parlamentară să facă parte șu USR-PLUS, el nu-i invită pe progresiști la guvernare. Mai mult, în cazul  în care aceștia din urmă ar vrea să revină, premierul și noul lider PNL are câteva condiții. Prima este Florin Cîțu premier. A doua este retragerea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă împreună cu AUR. Iar a treia este că niciunul dintre miniștrii USR-PLUS dați afară de Florin Cîțu nu mai poate face parte dintr-un viitor guvern, cu trimitere directă la Vlad Voiculescu și la Stelian Ion. Iar, în  cazul în care USR-PLUS nu cedează, atunci PNL va forma, împreună cu UDMR, un guvern minoritar, urmând să-și asigure o majoritate parlamentară negociind în Legislativ „om la om” cu fiecare parlamentar, indiferent de partidul din care acesta ar face parte, adică inclusiv cu PSD, inclusiv cu AUR.

Ei bine, replica social-democraților a fost una extrem de dură. Vicepreședintele PSD, senatorul Gabriela Firea, le-a transmis, pe contul său de socializare, liberalilor mesajul conform căruia „după spectacolul grotesc de la Congresul PNL, umează restricții de toate felurile! Și-au făcut treaba, ce mai contează restul omenirii!? Abia îi așteptăm în Parlament! Că prea se dau viteji unii cu 20, altii cu 15%! Cu cât dispreț au vorbit de Peeseeedeee, vor primi un răspuns pe măsura obrăzniciei lor! Unu’ nu-i mai breaz! Toți o apă și-un pământ! Nu știu decât să jignească, să fure, să scumpească, să mintă, să dea vina pe alții, să facă rău românilor și României! Au câștigat locul 1 la incompetență! O guvernare căreia nu-i pasă de oameni!”.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, scrie: „Dictatură, în cea mai pură formă a ei! La 1.000 de cazuri și 19 decese pe zi, au interzis celui mai mare partid din România să-și țină alegerile interne. În schimb, la aproape 8.000 de cazuri și 140 de decese pe zi, au aranjat legile pentru ca partidul prezidențial să-și țină mărețul congres. Cinism și iresponsabilitate! Nimeni nu și-a permis să pună sănătatea și chiar viața românilor în pericol așa cum au făcut-o Iohannis, Cîțu, Orban și restul slugilor prezidențiale. Un veritabil atentat la siguranța națională! Au mers însă prea departe! Actualul Guvern va pleca – rapid! - prin moțiune de cenzură! Iar un președinte împotriva românilor și total rupt de realitate nu poate fi partenerul de dialog prevăzut de Constituția României! Doar anticipatele mai pot readuce România pe calea normalității!”.

 

Săptămână de foc la CCR

 

Mâine, Curtea Constituțională ar urma să dezbată și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională invocat de Guvernul Cîțu, în legătură cu modul în care a fost depusă moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR. Dacă CCR respinge sesizarea Guvernului, moțiunea de cenzură trebuie, de îndată, supusă votului Plenului Parlamentului. PSD a promis că va vota această moțiune de cenzură, dacă ea va ajunge la Plen.

Dacă CCR admite, însă, sesizarea Guvernului și constată că moțiunea de cenzură nu a fost depusă procedural, atunci PSD a promis că va depune propria moțiune de cenzură, bazându-se pe voturile celor de la USR-PLUS și AUR.

Însă, indiferent dacă moțiunea de cenzură a celor de la USR-PLUS și AUR ajunge sau nu la vot sau dacă PSD va depune sau nu propria moțiune de cenzură, la finalul lunii octombrie, Guvernul este obligat să se prezinte în fața Parlamentului, cu ocazia învestirii miniștrilor pe locurile vacantate ca urmare a demisiei progresiștilor, având în vedere că se schimbă compoziția politică a Executivului. Un alt prilej, așadar, de dărâmare a Guvernului.

×
Subiecte în articol: florin citu usr plus