Votat în unanimitate de Parlament, Codul Fiscal revine pe masa aleșilor. Înainte de votul de săptămâna viitoare, reprezentanţii partidelor se întâlnesc pentru a discuta ce măsuri trebuie să rămână şi care ar trebui modificate.
„Va fi o discuţie tehnică pe tema Codului Fiscal, care va debloca dialogul”, este de părere liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.
UDMR – TVA 19% şi amânare
UDMR susţine revenirea TVA la 19%, iar celelalte măsuri fiscale să fie rediscutate şi amânate, în funcţie de situaţia Hunor, liderul formaţiunii, este de părere că revenirea la un TVA de 19% este o promisiune onorată faţă de cetăţenii cărora li se spunea în 2010 că va fi vorba de o măsură temporară. Uniunea va susţine rediscutarea sau amânarea celorlalte măsuri fiscale printre care reduceri ale impozitelor pe dividende sau desfiinţarea taxei pe construcţiile speciale.
Din punctul de vedere al formaţiunii, aceste măsuri ar urmă să intre în vigoare peste şase luni sau un an, în funcţie de situaţia macroeconomică a ţării. Kelemen economică. Kelemen Hunor consideră că prin aceste soluţii nu este pusă în pericol nici stabilitatea fiscală şi se respectă promisiunea făcută de partide, de revenire la TVA de 19%.
Coaliţia, consens după negocieri
În interiorul coaliţiei de guvernare, UNPR susţine măsurile de relaxare fiscală precum neimpozitarea profitului reinvestit şi a veniturilor din dividende şi lasă loc negocierilor în ceea ce priveşte reducerea TVA. Reprezentanţii partidului vor participa fără un mandat clar la negocierile de joi, în schimb, ulterior discuţiilor, se va lua o decizie politică în interiorul coaliţei de guvernare. Social-democraţii vor fi reprezentaţi la discuţii de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Isărescu se opune
Guvernatorul BNR a criticat măsurile de relaxare din Codul Fiscal. Mugur Isărescu crede că acestea vor genera un deficit bugetar mare şi vor duce la creşterea datoriei publice. „Este obligaţia noastră să semnalăm problemele legate de finanțarea datoriei publice și a deficitului şi să nu lăsăm să devină dominantă iluzia că situaţia favorabilă din prezent va dăinui, indiferent de ce vom face şi ce politici vom urma”.
PNL: TVA 19% treptat
Deşi au susţinut în Parlament reducerea TVA la 19%, pe care o anunţau după votul din luna iunie ca un succes al PNL, liderii liberalilor s-au răzgândit. După ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament documentul, PNL şi-a reevaluat poziţia. Liberalii vor ca reducerea taxei pe valoarea adăugată să se facă în două etape: 21% de la 1 ianuarie 2016, urmând ca pe parcursul anului viitor, TVA să scadă la 19%.