x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cei care îngrijesc un pacient cu cancer, aceleași drepturi precum cei ce îngrijesc un copil bolnav

Cei care îngrijesc un pacient cu cancer, aceleași drepturi precum cei ce îngrijesc un copil bolnav

15 Feb 2022   •   11:30
Cei care îngrijesc un pacient cu cancer, aceleași drepturi precum cei ce îngrijesc un copil bolnav

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că asigurații care îngrijesc un pacient cu afecţiuni oncologice au drepturi similare celor care îngrijesc un copil bolnav. Legea a trecut de Parlament în februarie și a fost inițiată de aproape 100 de senatori și deputați.

Potrivit raportului comisiilor de specialitate din Legislativ, legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005, în scopul extinderii categoriilor de riscuri asigurate, prin stabilirea unor drepturi pentru asiguraţii care îngrijesc un pacient cu afecţiuni oncologice, în mod similar cazului în care îngrijesc un copil bolnav.

Astfel, conform legii promulgată de șeful statului, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 2 februarie, cu unanimitate de voturi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis