x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cel mai vârstnic om care a ajuns în spațiu. A așteptat momentul timp de 60 de ani

Cel mai vârstnic om care a ajuns în spațiu. A așteptat momentul timp de 60 de ani

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   19:45
Cel mai vârstnic om care a ajuns în spațiu. A așteptat momentul timp de 60 de ani
Sursa foto: Profimedia

Primul astronaut de culoare selectat de NASA a ajuns în spaţiu la 90 de ani. Ed Dwight a aşteptat timp de 60 de ani acest moment. 

Ed Dwight a fost pilot al Forțelor Aeriene, când președintele John F. Kennedy l-a susținut pentru primul corp de astronauți al NASA. Dar nu a fost ales în promoția din 1963.

Bărbatul are acum 90 de ani și a zburat timp de 10 minute la bordul capsulei Blue Origin, într-„o experiență care i-a schimbat viața”.

„M-am gândit că nu aveam nevoie de așa ceva în viața mea. Dar acum sunt extaziat”.

Ed Dwight a devenit astfel noul deținător al recordului pentru cea mai bătrână persoană în spațiu - cu aproape două luni mai în vârstă decât actorul din „Star Trek” William Shatner, în 2021.

Aceasta a fost prima lansare a unui echipaj Blue Origin în circa doi ani. Compania a fost consemnată la sol în urma unui accident din 2022, când s-a prăbușit, dar capsula s-a parașutat în siguranță la sol. Zborurile au fost reluate în decembrie 2023, fără personal la bord. Aceasta a fost a șaptea oară când Blue Origin a zburat cu turiști spațiali.

Dwight a fost însoțit de patru antreprenori din SUA și Franța, și de un contabil pensionar. Prețul biletelor nu a fost dezvăluit însă locul lui Dwight a fost sponsorizat parțial de organizația non-profit Space for Humanity.

Primul astronaut de culoare selectat de NASA 

Ed Dwight a fost printre astronauţii selectaţi de NASA pentru a ajunge în spaţiu. Dar din păcate, nu a fost ales în 1963. NASA nu a mai selectat astronauți de culoare până în 1978, iar Guion Bluford a devenit primul afro-american în spațiu, în 1983. 

După ce a părăsit armata, în 1966, el  s-a angajat la IBM și a înființat o companie de construcții înainte de a obține o diplomă în sculptură, la sfârșitul anilor 1970. Apoi s-a dedicat artei. Sculpturile sale fac referire la istoia afro-americanilor și includ memoriale și monumente din întreaga țară. Câteva dintre sculpturile sale au ajuns în spațiu, notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: spaţiu vărsta ed dwight