x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cele 12 criterii stabilite de Monica Macovei pentru candidaţii ARD la parlamentare

Cele 12 criterii stabilite de Monica Macovei pentru candidaţii ARD la parlamentare

de Agerpres    |    16 Sep 2012   •   12:41
Cele 12 criterii stabilite de Monica Macovei pentru candidaţii ARD la parlamentare

Candidatii Aliantei Romania Dreapta la alegerile parlamentare din 9 decembrie trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de integritate, printre care se numara lipsa unei condamnari penale, a unei incompatibilitati si sa nu fi trecut de la o formatiune la alta in cadrul Aliantei, a anuntat, azi, europarlamentarul PDL Monica Macovei.

Ea a precizat ca, vineri, Comisia de etica formata din reprezentanti ai PDL, PNTCD, Fortei Civice si Noua Republica a adoptat criteriile de integritate pe care trebuie sa le indeplineasca candidatii ARD la parlamentare.

'Aceste criterii sunt total diferite. Uitati-va la USL. Probabil ca modelul de candidat al USL este dl senator Catalin Voicu si iarasi uitati-va la USL care face zid in jurul celor cercetati penal. Noi nu vom face asta si tocmai de aceasta avem criterii sub aspect penal', a declarat Macovei, in cadrul unei conferinte de presa.

Candidatii ARD trebuie sa intruneasca 12 criterii. Acestia trebuie sa nu fi fost condamnati penal definitiv si sa nu fi fost arestati preventiv sau sa nu fi fost trimisi in judecata pentru o infractiune savarsita cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica, sa nu existe asupra lor indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de coruptie, frauda, crima organizata sau alte fapte grave de natura penala, care prejudiciaza grav credibilitatea candidatului si a Aliantei si privind fraudarea votului, potrivit legii.

De asemenea, un candidat al ARD la parlamentare trebuie sa nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive si irevocabile ale instantelor judecatoresti pe baza sesizarilor ANI sau prin decizii ale ANI ramase definitive prin necontestare; sa nu fi savarsit in exercitarea functiei publice fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; sa nu existe indicii temeinice privind incheierea ilegala, netransparenta sau preferentiala de contracte de afaceri cu institutii publice; sa nu existe impotriva sa o constatare a ANI transmisa instantelor de judecata sau ramasa definitiva privind existenta unei diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate, potrivit articolului 18 din legea 176/2010.

Candidatii ARD la alegerile din 9 decembrie mai trebuie sa nu aiba calitatea de lucratori, colaboratori sau asimilati colaboratori al Securitatii, constatata prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila.

'Fac o comparatie, daca dl. Voiculescu sau dl. Ghise vor fi pe lista USL, vedeti diferenta intre aceasta alianta noua care raspunde criteriilor si solicitarilor oamenilor si care vrea sa o rupa cu trecutul si nu va avea pe lista niciun colaborator al Securitatii', a punctat Macovei.

Potrivit criteriilor, constatarea nedefinitiva a calitatii de lucrator, colaborator sau asimilat colaborator al Securitatii de catre CNSAS poate fi un criteriu de respingere a candidaturii, daca inca din aceasta etapa procedurala prejudiciaza grav credibilitatea Aliantei.

Candidatii mai trebuie sa nu fi ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central sau local al PCR, sa nu fi initiat sau participat la actiuni cu caracter rasist, xenofob sau anti-semit; sa nu fi incalcat grav normele de morala publica in exercitarea unor functii in institutiile publice, sa fi dat dovada de comportament public indecent, violenta fizica sau amenintari la integritatea fizica a oricarei persoane, sa nu aduca prin candidatura lor prejudicii de imagine formatiunilor partenere ale Aliantei, sa nu fi trecut de la o formatiune la alta in cadrul Aliantei si sa nu fi migrat in mod repetat de la o formatiune politica la alta in ultimii cinci ani.

Monica Macovei a precizat ca fiecare formatiune din ARD trebuie sa depuna la Comisia de Etica lista candidatilor insotita de o serie de documente, respectiv: declaratia de avere in formatul ANI, un CV detaliat, care sa contina informatii relevante pentru pregatirea si competentele profesionale, compatibile cu domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare, iar parlamentarii care candideaza pentru un nou mandat trebuie sa ofere detalii relevante despre activitatea lor parlamentara, declaratia pe propria raspundere ca nu a ocupat functii politice de conducere redistribuite in aparatul central sau local al PCR, declaratia pe propria raspundere ca nu a fost lucrator, colaborator sau asimilat colaboratorilor Securitatii in conformitate cu prevederile legale in vigoare si tabelul cu criteriile pentru validarea candidaturii, completat si semnat.

In cazul in care se constata falsul in declaratiile depuse la Comisia de Etica, acest fapt atrage dupa sine anularea candidaturii.

Monica Macovei a punctat ca in ceea ce priveste candidaturile la parlamentare, Comisia care le va analiza va avea drept de veto, iar contestatiile vor fi solutionate tot de acest for si nu de conducerea partidelor.

In plus, ea a precizat ca aceste criterii referitoare la candidaturi ar putea fi anexate Protocolului extins al ARD.

'Prin tot acest procedeu, stabilirea acestor criterii de formatiunile din Alianta vrem sa aducem in fata romanilor la toamna candidati competenti, care sa stie ce se voteaza in Parlament, care sa lucreze pentru ei, integri, fara probleme penale, fara probleme de integritate de orice natura', a spus Macovei.

Europarlamentarul a subliniat ca PDL a fost intru-totul de acord cu criteriile stabilite pentru candidati si ca ea, in calitate de presedinte al Comisiei de etica, le va aplica.

'Rolul meu este sa aplic aceste criterii s-ar putea sa existe ostilitate, suparari, insulte, calomnii, de toate. Nu ma intereseaza, rolul meu este sa merg inainte si sa aplic aceste criterii', a spus Macovei.

×