x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu cere scuze diasporei din Italia: Dacă nimeni nu și-a cerut scuze că ați fost nevoiți să plecați din țară, îmi cer eu scuze

Ciolacu cere scuze diasporei din Italia: Dacă nimeni nu și-a cerut scuze că ați fost nevoiți să plecați din țară, îmi cer eu scuze

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2024   •   07:40
Ciolacu cere scuze diasporei din Italia: Dacă nimeni nu și-a cerut scuze că ați fost nevoiți să plecați din țară, îmi cer eu scuze
Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri, la Roma, cu primarul Roberto Gualtieri, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Italia. Față de cei din urmă a recunoscut că în România mai sunt multe lucruri de pus la punct pentru a-i face să revină în țară.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri, la Roma, cu primarul orașului, Roberto Gualtieri, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Italia.

”Dacă nimeni niciodată nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze”, a afirmat, în discursul său, premierul, referindu-se la românii care au plecat la muncă în Italia.

”În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi ca prim-ministru dacă este o bucurie sau nu. Știu că media de vârstă este una de 34-35 de ani. De fapt și de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta care a părăsit România, se află acum în Italia, chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajați activi, peste 5,7 milioane de români, avem, cu certitudine, o criză a forței de muncă. (...) Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovați, cel mai simplu, categoric, politicienii sunt vinovați. Cred că va trebui să găsim soluții”, a spus Ciolacu, potrivit unui comunicat al PSD.

”Sunt ferm convins că în anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult decât câștigați în Italia. Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că suntem încă restanți în ceea ce privește serviciile publice ale României, în ceea ce privește sănătatea, în ceea ce privește sistemul de învățământ. Foarte rar, în România, tinerii întâi își întemeiază o familie și, pe urmă, încearcă să se concentreze pe carieră. Lucrurile s-au inversat, nu din cauza lor, dintr-un spirit de conservare normal al fiecăruia dintre noi. Tinerii din România întâi doresc să aibă o carieră și, pe urmă, să aibă o familie și să crească copii, deoarece încă nu am reușit să avem sistemul de creșe, grădinițe, after-school-uri, astfel încât părinții să meargă liniștiți la serviciu, că nu este tocmai necesar ca cei mici să stea cu bunicii sau cu părinții”, a mai arătat Ciolacu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu scuze diaspora