x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: Știam cu toții că alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment

Ciolacu: Știam cu toții că alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment

21 Oct 2021   •   11:36
Ciolacu: Știam cu toții că alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment

„Știam cu toții că alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment, ținând cont de pandemie și de Constituție”, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis pe tema formării unui nou guvern.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă social-democrații au renunțat la solicitarea de a fi organizate alegeri anticipate.

„Nu, și știam cu toții că alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment, ținând cont de pandemie și de Constituție, dar credem în continuare că după un asemenea eșec al unei guvernări de dreapta varianta cea mai bună este întoarcerea la români”, spune Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat recent că, „în realitate, este aproape imposibil de declanșat alegeri anticipate”.

„Ce ar aduce? Aceleași partide, probabil cu aceleași procente, poate puțin, puțin modificate, ceea ce ne-ar duce exact înapoi în situația în care suntem astăzi. Deci, în teorie, în Constituție sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele, constituțional, nu sunt bine definite și nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, alegeri anticipate. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă din partea acestui partid, decât altceva”, a declarat pe 7 octombrie șeful statului.

Potrivit Constituției, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu