Începând cu ora 10.00, comisiile parlamentare comune au început procedurile de audiere a candidaților propuși de Dacian Cioloș să devină miniștri în Cabinetul care este programat, astăzi, să se supună votului de învestitură al Plenului Parlamentului. Până la ora închiderii ediției, un singur candidat reușise să primească un aviz favorabil, dar și acela din greșeală. Este vorba despre Cătălin Drulă, propus să revină la Ministerul Transporturilor, care a trecut în mod incert de comisia de specialitate. Concret, liderul comisiei, de la PSD, a supus în mod eronat la vot avizul negativ, în loc să ceară un vot pentru avizul pozitiv. Membrii comisiei au votat, astfel încât voturile de respingere au fost contabilizate drept voturi favorabile. Social-democrații au contestat procedura.
În rest, audierile, chiar dacă formale, având în vedere că atât cei intervievați, cât și „examinatorii” știau, practic, că astăzi, în afară de senatorii și deputații USR, niciun alt parlamentar nu își va da votul pentru învestirea acestui Guvern, nu au fost lipsite de momente mai mult decât interesante.
Cu mult tupeu, candidatul pentru funcția de ministru al Finanțelor, celebrul eurodeputat Dragoș Nicolae Pîslaru, a declarat că „Ministerul Finanțelor este un minister ancoră în orice guvernare, care trebuie să asigure stabilitatea. Bunăstarea oamenilor depinde de Ministerul Finanțelor Publice. Avem câteva teme urgente: criza sanitară, criza energetică foaia de parcurs pe care ne-am asumat-o pe termen mediu, implementarea PNRR, și încă o temă vitală, bugetul țării pe anul 2022. Separat de aceste urgențe, discutăm de subiecte care sunt istorice legate de finanțe: debirocratizare, decăpușare, prevenirea spălării banilor, reorganizarea ANAF”. Această declarație a fost făcută în condițiile în care compania pe care a înființat-o, împreună cu actualul premier interimar de la PNL, Florin Cîțu, GEA, Strategy & Consulting SA, devenită, între timp, SC Civitta Strategy & Consulting SA, a derulat contracte de consultanță pe fonduri europene pe bandă rulantă cu instituțiile statului, inclusiv cu guvernele PSD, dar și cu guvernele Orban și Cîțu.
Guvernul „fantomă”
Audierile celor propuși de Dacian Cioloș să compună guvernul „fantomă” urmau să se încheie, asteată, târziu, cu Ioana Mihăilă, repropusă să preia Ministerul Sănătății. Acest nume a revoltat Opoziția, cerându-i lui Cioloș să renominalizeze pe altcineva.
Pe lista celor respinși de comisii se află Ionuț Moșteanu, ministru desemnat pentru Dezvoltare. Acesta a criticat dur, în timpul audierilor, programul „Anghel Saligny”. Claudiu Năsui a primit 13 voturi împotriva numirii sale la Ministerul Economiei, doar șapte voturi au fost favorabile, iar 11 membri ai comisiei s-au abținut. La fel a pățit și Cristian Ghinea, repropus de Cioloș pentru Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
Nou-intratul Alin Stoica, fost prefect al Capitalei, care l-a înlocuit, la începutul primăverii, pe celebrul Traian Berbeceanu, ar vrea să fie ministru de Interne. A primit 19 voturi pentru respingere, 5 pentru numire, iar 13 parlamentari s-au abținut.
A picat la vot și Stelian Ion, repropus pentru Ministerul Justiției, dar și Cristina Prună, pentru Ministerul Energiei. Tot fără voturi positive au ieșit din comisii Monica Berescu, propusă pentru Cercetare și Digitalizare, Iulia Popovici, pentru funcția de ministru al Culturii, și Nicu Fălcoi, propus pentru Ministerul Apărării.
Ex-liderul USR, propus pentru Externe, gafă de proporții în fața Comisiei
Dan Barna, propus pentru Ministerul Afacerilor Externe în guvernul USR-Cioloș, fost vicepremier în Guvernul Cîțu și ex-lider al Uniunii Salvați România, a făcut o declarație controversată în timpul audierii din comisia de specialitate a Parlamentului. Acesta a acuzat că Statele Unite ale Americii că și-ar fi luat mâna în mod formal de pe Europa de Est. Barna a cerut o prezență mai puternică a NATO în Asia, în ciuda faptului că Turcia, membru vechi al NATO, a introdus fără nici o bază România în formatul 5 plus 2 - Formatul de soluționare a conflictului din Transnistria.
Dan Barna a primit, ca și ceilalți colegi ai săi, aviz negativ.
Dacian Cioloș, supărat pe Parlament că le-a dat cu flit miniștrilor. „Avem o nouă majoritate USL”
„Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României”, s-a arătat, ieri, nemulțumit Dacian Cioloș, după ce a constatat că toți cei pe care i-a propus să alcătuiască prezumtiva echipă guvernamentală pe care se pregătește să o conducă primesc avize de respingere. USR a emis chiar și un comunicat de presă în acest sens.
„PSD şi PNL resping braţ la braţ candidaţii propuşi de USR pentru ministere. Nu reuşesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniştrilor. USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern şi un program de guvernare, pentru că PNL şi PSD au fugit de responsabilitate şi nu au avut curajul să vină cu propuneri. USR va merge până la capăt cu aceste propuneri, pentru că avem nevoie cât mai rapidă de un guvern care să scoată ţara din criză”, a transmis Uniunea Salvaţi România.