x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cîțu șterge urmele lui „Tablă”

Cîțu șterge urmele lui „Tablă”

de Ion Alexandru    |    18 Ian 2021   •   07:55
Cîțu șterge urmele lui „Tablă”
Sursa foto: Colaj gov.ro

Ștefan Andrei Cazacu, omul de casă al fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, care i-a administrat acestuia o firmă cu sediul la aceeași adresă unde ar fi fost livrată șpaga de 22 de tone de tablă reținută în dosarul instrumentat de DNA, a fost demis, la sfârșitul săptămânii trecute, din funcția de președinte al Administrației Fondului de Mediu. Decizia a fost semnată de premierul Florin Cîțu, la propunerea actualului ministru UDMR Tanczos Barna, și a avut loc la cererea lui Cazacu. Cererea ar fi fost înaintată pe 4 ianuarie, chiar în ziua în care DNA a cerut președintelui României încuviințarea urmăririi penale a lui Costel Alexe, însă hârtia a ajuns la Secretariatul General al Guvernului pe 13 ianuarie, la două zile după ce „Jurnalul” a scris despre „ungerea” lui Cazacu în această funcție.

Potrivit Deciziei 48, din 15 ianuarie 2021, semnată de Florin Cîțu, la data intrării în vigoare a acestui document, „domnul Ștefan Andrei Cazacu se revocă, la cerere, din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu. Începând cu aceeași dată, domnul Ion Vasile, vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat la Administrația Fondului pentru Mediu, exercită atribuțiile președintelui până la numirea conducătorului instituției publice, în numele legii”.

Din preambulul documentului citat, rezultă că decizia a fost luată ca urmare a faptului că Ștefan Andrei Cazacu ar fi formulat o cerere în acest sens, încă din data de 4 ianuarie. Era exact ziua în care DNA solicita procurorului general înaintarea către președintele Klaus Iohannis a propunerii cu privire la cererea de urmărire penală față de fostul ministru Costel Alexe. Iar pe 5 ianuarie, Klaus Iohannis a încuviințat cererea. Ei bine, solicitarea lui Cazacu s-a concretizat într-o propunere de revocare întocmită, în 13 ianuarie, de ministrul Mediului, Tanczos Barna, depusă la Secretariatu General al Guvernului în aceeași zi.

Uns șef, după plecarea lui Alexe la Consiliul Județean

 

Cu două zile înainte ca solicitarea să ajungă la SGG, „Jurnalul” dezvăluia faptul că Ștefan Andrei Cazacu a administrat, până în luna mai a anului 2020, una dintre companiile lui Costel Alexe, înființate pe domeniul de la Sculeni, județul Iași, unde, în cursul lunii aprilie a anului trecut, a fost livrată prima tranșă de produse siderurgice remise, conform DNA, cu titlu de șpagă. Ștefan Andrei Cazacu a fost înlocuit, în plin proces al mitei, de la administrarea companiei cu însăși soția fostului ministru, Elena Raluca Alexe, primind, în schimb, un post de consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tot atunci, mai arătam că, după ce a candidat fără succes, în 2016, la Camera Deputaților, și, în 2020, la Senat, din partea PNL. Ștefan Andrei Cazacu a fost recompensat, după câștigarea Consiliului Județean Iași de către Costel Alexe, cu funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului. Documentul este semnat de fostul premier Ludovic Orban. În aceeași perioadă, Cazacu a primit și un post în Consiliul de Administrație al Administrației Naționale de Meteorologie, plătit cu suma de 6.000 de lei lunar. În 17 decembrie însă, premierul interimar Nicolae Ciucă i-a încetat mandatul de secretar de stat, numindu-l pe Cazacu la conducerea Administrației Naționale pentru Mediu.

Demiterea lui Cazacu, la cerere sau nu, poate avea legătură și cu faptul că, pe surse, USR-PLUS urmează să preia Agenția Fondului pentru Mediu, lucru anunțat în cadrul negocierilor purtate pe marginea împărțirii funcțiilor de secretar de stat și de șefi de agenții.

×
Subiecte în articol: Stefan Andrei Cazacu costel alexe