x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNA va da amenzi graduale şi va sancţiona ingerinţa în programe

CNA va da amenzi graduale şi va sancţiona ingerinţa în programe

de Carmen Vintila    |    30 Mar 2011   •   17:27

Deputaţii din comisia de cultură au introdus noi sancţiuni în legea audiovizualului. Pornind de la iniţiativa deputaţilor PDL Raluca Turcan, Brînduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda privind modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, membrii comisiei au introdus la capitolul sancţiuni inclusiv ingerinţa.

 

Furnizorii de servicii media audiovizuale vor fi obligaţi, dacă legea va fi adoptată de Parlament, să asigure aplicarea mai multor principii altfel vor fi sancţionaţi, în primă fază cu somaţie, apoi, pentru aceeaşi greşeală urmănd să primească o amendă, care va creşte gradual dacă încălcarea aceluiaşi principiu va continua să se repete.

 

Astfel, pentru respectarea interesului public, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale vor fi obligaţi să asigure: libertatea de exprimare, de a comunica şi a primi informaţii; pluralismul surselor de informarea publicului; informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor; protecţia interesului superior al minorului; protejarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi corespondenţei; dreptul la imagine, protejarea demnităţii, onoarei şi reputaţiei persoanei; respectarea prezumpţiei de nevinovăţie; protejarea egalităţii în drepturişi egalităţii de şianse, nediscriminării pe criterii de rasă, sex, naţionalitate, religie, convingeri politice, orientare sexuală ori stare socială; transmiterea informaţiilor şi a comunicatelor oficiale ale autorităţilor publice cu privire la calamităţi naturale, stare de necesitate sau de urgenţă, starea de asediu ori de conflict armat, epidemii; transparenţa finanţării activităţii proprii precum şi a structurii acţionariatului.

 

Tot la capitolul sancţiuni a fost introdusă şi ingerinţa pentru a fi respectată Constituţia, care prevede că cenzura şi ingerinţa sunt interzise, după cum a explicat preşedintele comisiei de cultură, deputatul PNL Raluca Turcan.

 

Potrivit legii sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice române ori străine.

 

"Consiliul va avea la dispoziţie mijloace mai puternice pentru a descuraja o serie de derapaje din audiovizual, şi mă refer la faptul că s-a statuat principiul amenzilor progresive după acordarea unei somaţii. Amenzile vor merge în mod progresiv pentru încălcarea aceluiaşi articol, şi în ansamblu va duce la o creştere a cuantumului acestor amenzi, lucru de care radiodifuzării ar trebui să fie conştienţi şi să-şi ia măsuri interne pentru a nu se aduna totuşi foarte mulţI bani", a declarat, la fianalul şedinţei, preşedintele CNA, Răzvan Popescu. Potrivit acestuia, cuantumul amenzilor va rămâne cel actual, respectiv de la 5.000 de lei la 100.000 de lei.

 

"Nu am dorit să mărim plafoanele amenzilor, ci doar să fie respectate sancţiunile, să fie date şi somaţii, dar nu somaţii la nesfârşit, ci o somaţie pe o încălcare de articol, după care să se aplice gradualizarea care se face de către CNA", a susţinut şi Raluca Turcan.

 

Potrivit acesteia, camera ascunsă va putea fi folosită în condiţii mai restrictive decât în prezent, respectiv "atunci când serveşte unui interes public justificat". De asemenea, CNA este autorizat să stabilească condiţiile, criteriile şi procedura pentru acordarea sau prelungirea licenţelor audiovizuale analogice şI digitale; să stabilească procedura de acordarea a autorizaţiei de retransmisie; să elibereze licenţe audiovizuale analogice şi digitale şi autorizaţii de retransmisie pentru exploatarea serviciilor de programe de radiodifuziune şi televiziune şi să emită decizii de autorizare audiovisuală.

 

Proiectul îi obligă pe furnizorii de servicii media să asigure o distincţie clară între fapte şi opinii; informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună credinţă. Dacă informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare. Dacă informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

 

De asemenea, în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate; în cazul difuzării unor reconstituri să se menţioneze în mod clar acest lucru; în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei să se precizeze acest lucru.

 

Proiectul mai prevede ca în emisiunile de dezbatere numărul invitaţiilor adresate reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal. Pe de altă parte, nu vor mai putea fi difuzate emisiuni interactive în care: publicul apelează la vrăjitori şi prezicători sau la activităţi interzise prin lege; se atribuie câştiguri în produse sau servicii pentru care este interzisă prin lege comunicarea comercială audiovizuală. De asemenea, legea interzice prezentarea sau oferirea de consultaţii şI tratamente medicale neavizate de Colegiul Medicilor, în emisiunile interactive.

 

Emisiunile de ştiri şI dezbateri pe teme politice nu vor mai putea fi sponsorizate; nu poate fi sponsorizat întregul serviciu de programe, mai prevede proiectul de lege. Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora, cu excepţia situaţiilor în care filmarea sau înregistrarea este realizată în locuri publice.

De asemenea, nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şI puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către poliţie sau parchet, fără acordul persoanelor care sunt victime ale unor infracţiuni sau ale familiilor acestora.

 

De asemenea, difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în posesia radiodifuzărilor este permis numai dacă acesta prezintă un interes public justificat şi dacă sunt însoţite de punctul de vedere al persoanei vizate.

Proiectul de lege va intra în plenul Camerei Deputaţilor, Senatul fiind însă camera decizională.

 


×
Subiecte în articol: cna