x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNCD, tribunal scump al prostiei politice

CNCD, tribunal scump al prostiei politice

de Adrian Ilie    |    14 Sep 2015   •   22:48
CNCD, tribunal scump al prostiei politice
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost înfiinţat cu menirea de a combate discriminarea pe bază de rasă, religie, sex ş.a.m.d cu care se confruntă românii în viaţa cotidiană. Între timp, CNCD a devenit un fel de instanţă în care politicienii îşi pârăsc adversarii pentru declaraţii mai degrabă tâmpite decât discriminatorii. Nu lipsesc nici delatorii de profesie care văd discriminare peste tot.

O instituţie care ar fi trebuit să se ocupe de probleme serioase a ajuns să cerceteze dacă mitocăniile, insultele şi stupidităţile debitate de politicieni sunt discriminatorii sau nu, iar asta pe banii contribuabililor. În ultimii ani abundă cazurile în care CNCD este transformat în arbitru. Ultimul exemplu este plângerea Organizaţiei de Femei a PNL împotriva premierului Ponta pe motiv că a numit-o pe Alina Gorghiu drept „hienă rârâită”. Insulta e evidentă, discriminarea nu, dar femeile liberale susţin că au fost jignite în bloc. „Este un plus de ofensă adus femeilor dion România care critică activitatea primului-ministru”, susţine OF-PNL.

Tot liberalii l-au reclamat pe Liviu Dragnea pentru că, în ziua votului de la prezidenţiale, a spus că a votat „româneşte, pentru un preşedinte român şi viu”. De parcă Dragnea nu ar fi ispăşit deja declaraţia neghioabă în seara de 16 noiembrie, după anunţarea rezultatelor alegerilor. Plata a fost şi pentru senatorul PSD Gabriela Firea care, dacă nu l-a atacat pe Klaus Iohannis la originea etnică, a făcut-o la familie. „A fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi avea copii”, spunea Firea în campanie referindu-se la Iohannis. Pentru asta s-a ales cu un avertisment de la CNCD. Tot cu o dojană s-a ales şi fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, pentru declaraţia că banii din programul de combatere a SIDA ar putea fi folosiţi pentru finanţarea mai consistentă aculturii. Mai nou, senatorul Marian Vasiliev (UNPR) l-a reclamat pe preşedintele CCR, Augustin Zegrean, nu pentru afirmaţii discrimnatorii, ci pentru interogaţii „discriminatorii”, după ce Zegrean s-a întrebat cum mai poate fi respectată porunca biblică „Cinsteşte pe mama şi pe tatăl tău”, în condiţiile în care progresele medicinei şi biologiei genetice au relativizat conceptul de părinţi naturali. Consiliul Naţional Secuiesc a pârât patru dintr-o lovitură: Traian Băsescu, Crin Antonescu, Liviu Dragnea şi Victor Ponta, toţi acuzaţi de discriminare pentru că s-au opus la nivel declarativ regionalizării pe criterii etnice. O situaţie mai aparte a fost când un politician, Adrian Năstase, s-a simţit discriminat prin limitarea dreptului la liberă exprimare de către un jurnalist care nu vedea de ce Năstase ar trebui să ţină prelegeri viitorilor diplomaţi, după ce a fost condamnat pentru corupţie. Când Ponta a comparat regimul Băsescu cu regimul nazist, cei de la Active Watch au susţinut nu doar că este comparaţie deplasată, ci şi că ar fi „o negare implicită a Holocaustului”.

Traian Băsescu a avut de dat explicaţii la CNCD, deseori pe bună dreptate

Problema romilor
Romani Criss s-a specializat în a depune plângeri la CNCD de fiecare dată când dau de declaraţii ce ar aduce cea mai mică atingere reputaţiei etniei rome. Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au fost reclamaţi în iulie 2014 pentru că au folosit sintagma de „clanuri de romi”, ONG-ul susţinând că ar sugera că toţi romii sunt infractori. CNCD-ul nu s-a lăsat convins de argumentaţie.

Decalogul spune cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta. Cine să fie tatăl tău când fecundarea este făcută in vitro? Cine să fie mama când ai fost purtat în pântec de o mamă surogat? Augustin Zegrean, preşedintele CCR

11,9 milioane de lei este bugetul CNCD pe 2015, în creştere cu 47,7% faţă de 2014 

×