x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNSAS, luat prin învăluire

CNSAS, luat prin învăluire

de Dana Piciu    |    05 Feb 2008   •   00:00
CNSAS, luat prin învăluire

REACŢII ● Soluţii pentru a păstra accesul la dosare
Premierul Tăriceanu a anunţat ieri că Guvernul va emite o hotărâre care să permită funcţionarea CNSAS, în timp ce membrii Colegiului au cerut casarea deciziei CC privind neconstituţionalitatea Legii Ticu şi rejudecarea cauzei.


REACŢII ● Soluţii pentru a păstra accesul la dosare
Premierul Tăriceanu a anunţat ieri că Guvernul va emite o hotărâre care să permită funcţionarea CNSAS, în timp ce membrii Colegiului au cerut casarea deciziei CC privind neconstituţionalitatea Legii Ticu şi rejudecarea cauzei.


Premierul Tăriceanu a discutat ieri cu reprezentanţii instituţiei despre situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care legea CNSAS a fost declarată neconstituţională, fiind astfel admisă excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu – CNSAS. La întâlnire au participat şi consilierii premierului, Stejărel Olaru şi Marius Oprea, care au sarcina ca împreună cu un grup de lucru din care va face parte şi Claudiu Secaşiu din partea CNSAS să găsească suportul legal pentru clarificarea situaţiei Consiliului. După discuţii, Tăriceanu a precizat că CNSAS va continua să funcţioneze în baza unei hotărâri de guvern, ce va fi dată, după care Executivul va elabora o ordonanţă de urgenţă prin care să soluţioneze aspectele de neconstituţionalitate invocate de Curtea Constituţională. Surse guvernamentale spun că, prin actul normativ care va fi emis mâine, CNSAS îşi va păstra atribuţiile de administrare a dosarelor fostei Securităţi, dar nu va mai putea să dea verdicte.


SOLUŢIE. De altfel, premierul Tăriceanu a mai spus  că va trebui căutată o soluţie pentru ca activitatea CNSAS să continue, iar dosarele să rămână în cadrul unei instituţii publice "şi nu să revină în zona SRI sau armată, unde accesul era aproape imposibil pentru cetăţeni în trecut". Această soluţie acceptată atât de premier, cât şi de reprezentanţii CNSAS a fost aceea ca membrii Colegiului Director al Consiliului să dea constatări şi nu decizii de colaborare, pe baza cărora vor fi sesizate instanţele de la care vor primi soluţionarea finală. Tăriceanu a mai precizat de asemenea că CNSAS nu va intra în subordinea Guvernului, iar colectivul important de cercetători ai Consiliului trebuie să continue "un proces încheiat în alte ţări, foste comuniste". "N-aş vrea ca România să dea exemplu negativ şi la 18 ani de la căderea comunismului, în plin proces de dezarhivare, de desecretizare, mai bine spus, să ne oprim", a declarat premierul.


Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a precizat că primul-ministru şi-a exprimat dorinţa, în cadrul discuţiilor, ca instituţia să îşi păstreze denumirea şi sediul actual, iar accesul la dosarele de Securitate să continue. "Dreptul Colegiului de a da decizii rămâne deocamdată suspendat şi se va reface legea în 45 de zile. Noi am discutat de principiu să le spunem constatări în loc de decizii, iar totul să meargă în justiţie", a explicat alt membru al Colegiului, Cazimir Ionescu. Dinescu a completat că, potrivit viitorului act normativ, constatările CNSAS vor fi făcute publice imediat, spre deosebire de deciziile de poliţie politică de până acum care trebuia în prealabil să epuizeze toate căile de atac. "S-a hotărât ca presa să aibă acces direct la acel dosar", a mai spus Dinescu.  Colegiul va coordona activitatea CNSAS, dar rolul său va fi unul incert în perioada următoare, după cum a arătat Cazimir Ionescu.


PROPUNERE DE LA ARHIVIŞTI. Un organism interesat de situaţia CNSAS  şi a documentelor deţinute este şi Federaţia Arhiviştilor din România. "În cazul în care statutul legal al CNSAS nu va mai permite acestei instituţii să deţină arhiva preluată până acum, FAR solicită ca aceste fonduri/fragmente de fonduri arhivistice să fie transferate de îndată în custodia Arhivelor Naţionale, urmând ca, prin decizie a autorităţilor în drept, să li se stabilească regimul de acces şi cercetare", propune Federaţia.


Colegiul cere Curţii să-şi caseze decizia

Colegiul CNSAS a elaborat ieri o adresă către Curtea Constituţională a României, în care-i solicită să caseze decizia de neconstituţionalitate a legii CNSAS şi să dispună un nou termen pentru rejudecarea cauzei, ţinând seama de un presupus viciu de procedură legat de votul judecă-torului CCR Petre Ninosu. "La deliberarea cu privire la respectiva cauză, precum şi la vot a participat şi domnul judecător Petre Ninosu, deşi domnia sa nu a fost prezent la dezbaterea cauzei, părăsind sala anterior începerii dezbaterilor cu privire la acest dosar şi nerevenind până la finalul acestora. Potrivit prevederilor legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, deliberarea se face în secret şi la ea vor fi prezenţi numai judecătorii care au participat la dezbateri", se arată în solicitarea CNSAS. Un alt motiv invocat de Colegiul este că judecătorii Curţii "au dat mai mult decât s-a cerut", declarând întreaga lege CNSAS ca fiind neconstituţională. În replică, într-un comunicat de presă, Curtea Constituţională a arătat că în caz de admitere a excepţiei de neconstituţionale, magistraţii Curţii "îşi pot extinde controlul şi asupra prevederilor indisolubil legate de dispoziţiile atacate prin actul de sesizare a Curţii", putând, cu alte cuvinte, să depăşească limitele stricte ale sesizării şi să se pronunţe şi asupra unor aspecte conexe celor sesizate.

×
Subiecte în articol: politic cnsas