Semnarea de catre liderii celor patru partide din Coalitie a protocolului care ar trebui sa duca la schimbarea presedintilor celor doua Camere parlamentare l-a facut pe liderul PD, Emil Boc, sa spuna ca Partidul Conservator a trecut testul de fidelitate fata de Alianta D.A. Boc a spus ca a constatat, in urma semnarii acestui document, ca exista o solidaritate a partidelor din Coalitie pentru indeplinirea obiectivelor politice asumate prin programul de guvernare. "La sfarsitul lunii august, inceputul lui septembrie, comisiile vor lucra la modificarea regulamentului celor doua Camere ale Parlamentului, in special la Camera Deputatilor, iar in prima saptamana din sesiunea din septembrie, modificarile sa fie operate. Pana la 15 septembrie va trebui sa aiba loc si revocarea politica a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului", a afirmat Emil Boc. "Majoritatea apartine Coalitiei, ceea ce inseamna ca si presedintii celor doua Camere trebuie sa apartina Coalitiei. Nu mai exista acum nici impedimente politice, nici constitutionale", a motivat el demersul Coalitiei de a schimba conducerea Parlamentului. In declaratia semnata de cele patru partide ale Coalitiei s-a mai stabilit ca tot pana la 15 septembrie sa fie modificata Legea nr. 215/2001 si sa se aplice aceeasi procedura la revocarea presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene ca si la numirea acestora.
CONDITIE. Partidul Conservator va sustine revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, asa cum s-a stabilit miercuri seara in CNC-ul Coalitiei, dupa ce vor fi gasite modalitatile constitutionale, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca. "Facem parte dintr-o Coalitie de guvernare si am hotarat sa sustinem proiectele propuse in interiorul Coalitiei, cu o singura conditie, care a fost accceptata de partenerii nostri, ca acea revocare sa se realizeze intr-un mod constitutional, legal. Daca se va gasi aceasta formula, vom fi alaturi de Coalitie in aceasta decizie", a declarat Ciuca. "Consideram ca orice persoana este revocabila, numai ca aceasta revocare trebuie sa se faca in spiritul legii", a aratat deputatul, explicand ca unul dintre motivele adoptarii acestei decizii a fost "existenta unor suspiciuni ca programul de guvernare ar putea fi franat prin ramanerea in functie a celor doi presedinti". CRITICI. PRM a catalogat insa intentia Coalitiei de modificare a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului si revocarea presedintilor acestora drept o "goana dupa ciolan". In opinia vicepresedintelui partidului, Lucian Bolcas, atat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cat si presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu au dovedit ca "pot fi o piedica serioasa, o piedica reala sau cat de cat o piedica in calea realizarii programului de guvernare". Vicepresedintele PRM a afirmat insa ca revocarea este posibila, teoretic, ca o sanctiune aplicata pentru grave incalcari ale Legii fundamentale sau ale regulamentelor Camerelor.
"OFENSIVA IMPOTRIVA PSD"
|
PSD i-a acuzat ieri pe liderii Coalitiei de guvernamant ca au luat miercuri seara in sedinta CNC o decizie politica ce incalca Constitutia si legile tarii. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, a tinut sa precizeze ca reprezentantii partidelor aflate la guvernare, prin hotararea pe care au luat-o, au declansat un razboi direct asupra PSD. "Este o ofensiva impotriva tuturor membrilor celui mai important partid de opozitie si o bataie de joc la adresa cetatenilor Romaniei, care si-au ales in mod democratic reprezentantii din randurile PSD", a sustinut Diaconescu. El considera ca, "prin aceste jocuri murdare", actuala Putere doreste sa deturneze atentia opiniei publice de la problemele pe care le-a creat Romaniei. "Reactia PSD va fi unitara si extrem de dura. Este clar, in acest moment, ca nu mai exista nici o cale de dialog cu actuala Putere", a conchis Diaconescu.
|