x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coincidente intre ascensiunea Liviei Stanciu si eliberarea Shogunului, prietenul lui Basescu

Coincidente intre ascensiunea Liviei Stanciu si eliberarea Shogunului, prietenul lui Basescu

de Dan Constantin    |    29 Mai 2015   •   15:24
Coincidente intre ascensiunea Liviei Stanciu si eliberarea Shogunului, prietenul lui Basescu
Sursa foto: Livia STANCIU (Karina Knapek/Intact Images)

O serie de coincidente leaga cariera de succes a Liviei Stanciu de peripetiile ''Dosarului Minerva'' in care au fost judecati apropiati colaboratori ai lui Traian Basescu Dosarul Minerva seamana frapant cu Dosarul Flota, ambele avand ca obiect disparitia celor mai bune nave din flota Petromin.

In ''Flota'' acuzatiile vizau pierderea a 16 petroliere si mineraliere in conditii frauduloase, paguba ridicandu-se la 300 milioane dolari.In ''Minerva'' procurorii au investigat conditiile de instrainare a 7 nave, cu un prejudiciu de 100 milioane dolari.

Bazele acestor operatii au fost puse in 1991 in primul mandat al lui Basescu de ministru al Transporturilor. in Dosarul Minerva, cinci dintre inculpati erau prieteni sau colaboratorii lui Basescu Traian si se regasesc intre inculpatii din Dosarul Flota.

Calin Marinescu, secretar de stat la Transporturi ,era supranumit Shogunul, iar Virgil Toanchina era desemnat de Petromin ca administrator, impreuna cu
ministrul Basescu in societatea mixta romano-norvegiana Petroklav Dosarul Minerva a debutat in forta cu arestarea in 1994 a principalilor ''actori '' dar Tribunalul si Curtea de Apel Constanta i-a achitat. In iunie 1998 Inalta curte de Casatie si Justitie admite recursul Parchetului si il condamna pe Shogun la 12 ani inchisoare.

Toanchina, condamnat si el la inchisoare, dispare din tara. Condamnatii cer revizuirea procesului,actiune respinsa de Tribunalul Constanta.In 9 martie 2001
Curtea de Apel Constanta trimite dosarul spre rejudecare In 8 ianuarie 2002 Tribunalul Constanta respinge insa revizuirea.

Dupa ce ICCJ admite revizuirea, si stramutarea,urmeaza o alta etapa a procesului care avea sa devina o saga a Justitiei din Romania prin intorsaturile deciziilor si durata.

Noua faza se muta, asadar, de la malul Marii Negre la instantele de pe malul Dunarii, la Galati, unde domina spiritul tutelar al Luciei Doina Stanciu, steaua in urcare a magistraturii romanesti, tocmai avansata la Instanta Suprema.

Curtea de Apel Galati respinge initial cererea de revizuire, in noiembrie 2002 . Inculpatii fac apel si in februarie 2004 Inalta Curte admite recursul, caseaza sentintele si trimite iar spre rejudecare dosarul , tot la Tribunalul Galati.

Instanta din Galati isi schimba radical atitudinea ,Shogunul era deja eliberat. Dupa rejudecari si apeluri Curtea de Apel Galati achita in 16 noiembrie 2007 pe toti inculpatii.Recursul Parchetului si al Companiei Petromin este respins in 2008 de Curtea de Apel Galati, iar sentinta definitiva aprilie 2010 de la Tribunalul Galati ''scufunda'' integral raspunderea inculpatilor.

Stanciu Doina Livia a fost PROCUROR (1980-1994) si apoi judecator la Tribunalul Galati din 1994 pana in 2002, cand avanseaza la Curtea de Apel Galati. In 2004 devine judecator la Inalta Curte, apoi Seful Sectiei Penale a ICCJ si din 2010 presedintele acestei instante.

Toanchina s-a pierdut prin Caraibe, Shogunul a fost recuperat si devine administrator la compania de foraj marin a lui Comanescu, alt apropiat al Presedintelui Basescu.

×