x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coldea, impins spre demisie

Coldea, impins spre demisie

de Carmen Vintila    |    27 Iun 2007   •   00:00
Coldea, impins spre demisie
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI/

Comisia parlamentară de control a SRI a adoptat ieri, prin consens, raportul in cazul lui Florian Coldea, stabilind că serviciul nu a făcut poliţie politică. Şeful comisiei, Radu Stroe, admite că, dacă ar fi fost in locul adjunctului SRI, ar fi demisionat.Â





Comisia parlamentară de control a SRI a adoptat ieri, prin consens, raportul in cazul lui Florian Coldea, liberalul Radu Stroe admiţănd că, dacă ar fi fost in locul adjunctului SRI, ar fi demisionat.

Raportul Comisiei SRI in cazul Coldea va fi inaintat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi apoi supus discuţiei in cadrul unei şedinţe a Birourilor Reunite. Eventualele sancţiunile vor fi discutate de conducerea Parlamentului, care va inainta CSAT o sinteză a raportului clasificat, in prezenţa directorului SRI, George Maior, şi a membrilor comisiei parlamentare. Potrivit preşedintelui Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, senatorii şi deputaţii i-au recomandat directorului serviciului să aprecieze şi să dispună măsuri de ordine interioară, de securitate procedurală fizică şi a personalului potrivit deficienţelor semnalate; să aplice măsuri disciplinare faţă de persoanele a căror conduită neadecvată a favorizat producerea evenimentului contrainformativ. De asemenea, CSAT va fi informat cu privire la răspunderea personală a colonelului Florian Coldea atăt in acest caz, căt şi in altele, care au fost luate in dezbaterea Comsiei de control şi aduse la cunoştinţa directorului SRI. Totodată, Stroe a subliniat că serviciul nu poate fi acuzat că a făcut poliţie politică, dar că nu este "eficient şi nici just modul in care Comisia internă a apreciat şi a comunicat sancţiunile pe care le ia". "Potrivit raportului de securitate internă, potrivit concluziilor pe care noi le-am tras din audieri, SRI nu a fost capabil să-i scoată in evidenţă pe cei care s-au făcut vinovaţi de dispariţia biletului. Este un lucru grav", a spus Stroe, precizănd că decizia birourilor trebuie să fie una drastică, deşi sancţiunile concrete le poate lua numai CSAT.
"Personal, in locul domnului Coldea, de mult mi-aş fi depus demisia. E o problemă de principiu: dacă ajungi să pierzi bileţele, mă găndesc ce spun americanii, ce zic celelalte servicii", a mai spus Stroe.


RECOMANDĂRI. El a avertizat că, după vacanţa parlamentară, Comisia SRI va dezbate raportul SRI pe anul 2006. "Vom avea multe lucruri de făcut la SRI", a spus Stroe. El a amintit că membrii comisiei vor analiza, după vacanţa parlamentară, o serie de informaţii legate de răpirea jurnaliştilor din Irak şi de "unele declaraţii ale lui Ohanesian făcute la comisie". Radu Stroe a precizat ulterior, pentru Mediafax, că, in raport, comisia recomandă directorului SRI aprecierea şi dispunerea măsurilor de ordine interioară, potrivit deficienţelor semnalate, aplicarea măsurilor disciplinare asupra persoanelor a căror conduită neadecvată a favorizat producerea evenimentului contrainformativ. "Acest punct denotă limpede că noi ii cerem lui George Maior să aplice sancţiunile şi nicidecum să ii aplicăm directorului SRI vreo sancţiune", a subliniat Stroe.

×
Subiecte în articol: politic stroe