x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comănescu, la MAE

Comănescu, la MAE

de Monica Iordache Apostol    |    15 Apr 2008   •   00:00
Comănescu, la MAE
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Premierul şi-a fentat colegii de partid în legătură cu numirea noului minis­tru de Externe. Tăriceanu i-a trimis preşe­dintelui Băsescu scri­soa­rea de no­mi­na­li­zare a lui Comă­nescu, fără a discuta subiectul în PNL, şeful statului semnînd decretul de nu­mire a acestuia în funcţia de ministru de Ex­terne.

SUCCESORAT - Liberalii, excluşi de la decizie

 

Premierul şi-a fentat colegii de partid în legătură cu numirea noului minis­tru de Externe. Tăriceanu i-a trimis preşe­dintelui Băsescu scri­soa­rea de no­mi­na­li­zare a lui Comă­nescu, fără a discuta subiectul în PNL, şeful statului semnînd decretul de nu­mire a acestuia în funcţia de ministru de Ex­terne.

La numai două ore după ce şedinţa Biroului Politic al PNL s-a terminat, de la Guvern a plecat spre Cotroceni scrisoarea oficială prin care şeful statu­lui era anunţat de demisia lui Adrian Cioroianu din fruntea MAE şi de nominalizare ca ministru a fostului ambasador la UE Lazăr Comănescu. Acesta din urmă şi-a dat acceptul de a deveni ministru, fiind primul pe lista preferinţelor lui Tăriceanu. Lui Co­mănescu i s-a mai propus o dată portofo­liul, după plecarea lui Mihai Răzvan Ungu­rea­nu, dar atunci a refuzat. Nominalizarea acestuia pentru un post care revine PNL s-a făcut însă fără a exista şi susţinerea partidului.


REFUZ. Deşi în mediul guvernamental era dată încă de ieri dimineaţa ca sigură nomi­na­­lizarea lui Comănescu, Tăriceanu a refuzat ieri să discute cu liderii liberali despre soarta Ministerului de Externe, spunîndu-le colegilor lui că atunci cînd va avea un nume îi va a­nun­ţa. Mai mult, în timpul şedinţei Biroului Politic şi-a luat colegii la rost pentru că au aruncat pe piaţă tot felul de nume din diplomaţie drept potenţiali miniştri, deşi “n-au nici o legătură cu realitatea‘‘. Nici apropiaţii lui Tă­riceanu din partid nu aveau habar despre in­tenţiile acestuia, dînd ca sigură tergiversarea subiectului pentru încă vreo două-trei zile. De la şe­din­ţă, premierul a plecat înaintea tuturor, lă­sîndu-i pe ceilalţi să dea explicaţii presei în le­gătură cu portofoliul Externelor. Ajuns însă la Guvern, acesta i-a trimis şefului statului scrisoarea de nominalizare a lui Comănescu.

Premierul a evitat însă astfel orice discuţie în partid, întrucît Comănescu nu este agreat de liberali, mulţi dintre ei considerîndu-l “omul lui Traian Băsescu‘‘. Faptul că liberalii au fost cu totul excluşi de la luarea acestei decizii o confirmă declaraţiile date de vicepreşedinţi ai partidului după şedinţa de par­tid. Adrian Iorgulescu de­clara presei că premierul o să preia interima­tul la Ex­terne, iar Teodor Meleşcanu spunea că sînt avuţi în vedere pentru această funcţie atît diplomaţi, cît şi oameni din partid. Cu toate acestea, din rîndurile li­beralilor nu s-a făcut nici o propunere politică pentru ocuparea acestui post.


Stolojan: "Cred că a fost ideea lui Băsescu”

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan crede că nominalizarea lui Lazăr Comănescu pentru funcţia de ministru de Externe "a fost ideea preşedintelui Traian Băsescu", pentru că premierul Tăriceanu "ar fi pus vreun aiurit din PNL". "Eu cred că este ideea lui Traian Băsescu de a-l pune pe Lazăr Comănescu la Externe, în nici un caz a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că premierul se gândea, după cum îl cunosc, tot la vreun aiurit din PNL, gen Chiuariu sau Remeş", a spus Theodor Stolojan. Prim-vicepreşedintele PDL a precizat că nominalizarea lui Lazăr Comănescu la ministerul de Externe este "o propunere foarte bună", pentru că "Lazăr Comănescu este un profesionist, care a făcut faţă cu bine la situaţia dificilă prin care a trecut România în perioada de preaderare la Uniunea Europeană".


PRO ŞI CONTRA. PC consideră că nominalizarea unui profesionist, cum este Lazăr Comănescu, în fruntea Ministerului de Externe poate fi apreciată, în condiţiile în care şi preşedintele Traian Băsescu şi sistemul diplomatic acceptă această propunere, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PC Bogdan Ciucă. Şi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că alegerea lui Lazăr Comănescu pentru funcţia de ministru de Externe este una "corectă", având în vedere că acesta este un diplomat de carieră şi un ambasador cu foarte multă experienţă.

În schimb, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că desemnarea ca ministru de Externe a lui Lazăr Comănescu, despre care a spus că este "un cărător de servietă al lui Ştefan Andrei”, nu reprezintă o soluţie şi este încă o dovadă că PNL nu are oameni. O opinie similară a avut şI liderul PSD, Mircea Geoană care a spus că desemnarea lui Lazăr Comănescu pentru şefia MAE reprezintă "unica soluţie" pe care premierul Tăriceanu o avea în acest moment, ţinând cont de "subţirimea" resurselor umane competente de care dispune PNL.

CV

Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, la 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică. A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizaţie şi limba franceză contemporană a Universităţii Sorbona. Este doctor în relaţii economice internaţionale, iar în perioada 1995 - 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Ştiinţific al Institutului European din România, membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, membru fondator al Forumului Europei Centrale - Varşovia şi a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofiţer. Este autor de cursuri şi manuale universitare printre care "Economia Mondială", "Tehnicile tranzacţiilor economice internaţionale" şi "Dicţionar de relaţii economice internaţionale". S-a remarcat de asemenea şi prin materiale publicate în numeroase reviste româneşti şi străine. În 1972, după absolvirea facultăţii, şi-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale. În perioada 1982 - 1990, a fost lector universitar la catedra de relaţii economice internaţionale, Academia de Studii Economice, Bucureşti.

După Revoluţie, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană - Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcţia de ministru-consilier, la aceeaşi misiune. În perioada 1994-1995 a fost director al Direcţiei Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 - 2001 a fost şef al Misiunii României pe lângă NATO şi UE, având rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar. Următorii şase ani i-a petrecut în funcţia de şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

 


×