x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia de Muncă i-a trântit lui Orban Ordonanța alocațiilor

Comisia de Muncă i-a trântit lui Orban Ordonanța alocațiilor

de Ion Alexandru    |    19 Aug 2020   •   10:54
Comisia de Muncă i-a trântit lui Orban Ordonanța alocațiilor
Sursa foto: Lucian Alecu

Membrii Comisiei de Muncă din Camera Deputaților au dat avizat negativ pe Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se încearcă dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii, până în anul 2022, în condițiile în care legea adoptată de Parlament și promulgată de președintele României prevede dublarea acestor indemnizații începând de anul acesta. Ordonanța a picat, la votul din plenul Senatului, săptămâna trecută, urmând ca deputații să dea votul final. Dacă OUG-ul va fi respins definitiv, Orban vrea să atace deciza Parlamentului la CCR. Curtea a dispus, deja, că Guvernul este obligat să respecte voința Legislativului.

Doar două voturi împotrivă și două abțineri au fost pronunțate, ieri, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, pe tema legii de respingere a OUG privind creșterea etapizată a alocațiilor, ceea ce prefigurează cum va arăta votul final, în plen, cu privire la acest subiect. Legea de respingere va fi supusă, astăzi, votului Plenului Camerei Deputaților, iar dacă va fi adoptată, Guvernul va fi nevoit să dubleze de îndată alocațiile pentru copii. Asta, după ce, săptămâna trecută, ordonanța a fost respinsă și de Senat, iar Camera Deputațior este for decizional. 

 

Cum s-a ocolit, a doua oară, legea

 

Conform legii, pe care Executivul dorește să o ocolească, alocațiile trebuie să fie dublate de anul acesta, de la 150 de lei lunar la 300 de lei lunar. Guvernul Orban a emis o Ordonanță de Urgență prin care a stabilit o creștere de 20 la sută, începând cu 1 septembrie 2020, urmată de alte creșteri, care ar trebui să aibă loc bianual, până în luna iulie a anului 2022.
Legea prin care Parlamentul a decis, însă, că urmau să fie dublate alocațiile de anul acesta, a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilități începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani. Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat. 

 

Atac fără succes la Curtea Constituțională

 

Ca atare, Executivul a emis o altă Ordonanță, prin care a prorogat termenul dublării alocațiilor, pentru 1 august, însă care a primit, la rândul ei, un vot de respingere din partea Parlamentului, legea de respingere a primei ordonanțe a fost atacată de Guvern la Curtea Constituțională, însă judecătorii au decis, în unanimitate, că alocațiile trebuie dublate conform legii. CCR a precizat, într-o motivare devastatoare, faptul că Guvernul este obligat să găsească banii necesari acestei majorări, putând face rost de ei atât în fondul de rezervă, cât și în urma rectificării bugetare, Parlamentul fiind cel care stabilește politica bugetară a statului. 
Chiar și așa, Cabinetul Orban ia în calcul să sesizeze din nou CCR, în legătură cu neconstituționalitatea legii de respingere a Ordonanței prin care a încercat etapizarea acestei majorări.


Plenul Camerei Deputaților va da, astăzi, votul final. Guvernul caută soluții de contracarare a voinței Parlamentului


 

×