x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Comunismul, nascut si sfarsit prin violenta"

"Comunismul, nascut si sfarsit prin violenta"

de Carmen Vintila    |    Oana Stancu Zamfir    |    Dana Piciu    |    19 Dec 2006   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a con-damnat ieri in Parlament regimul comunist din Romania, pe baza ra-portului Tismaneanu. Discursul sau a fost intrerupt de cateva ori de fluieraturile peremis-tilor.
Varianta integrala a raportului comisiei Tismaneanu.

DUEL VERBAL. Unul dintre balcoanele salii de plen a Parlamentului a fost scena confruntarii intre liderul PRM si anti "vadimisti"

Prezentarea in Parlament de catre presedintele Basescu a concluziilor raportului Tismaneanu privind condamnarea regimului comunist din Romania a facut ca un stadion sa paleasca pe langa forul legislativ.

Presedintele Traian Basescu si-a insusit analiza intocmita de comisia Tismaneanu si s-a prezentat ieri in Parlament pentru a condamna regimul comunist din Romania incepand din 1944 pana in 1989, catalogandu-l "ilegitim si criminal". Presedintele si-a cerut iertare, in numele statului roman, fata de victimele dictaturii comuniste, si a adus un omagiu celor care s-au opus dictaturii. El a precizat ca raportul se constituie, in baza prevederilor constitutionale, in act oficial al statului roman.

Seful statului a enumerat "principalele actiuni criminale" ale regimului comunist, asa cum apar ele in raportul Tismaneanu:

Abandonarea intereselor nationale prin servilism in relatiile cu URSS, dupa impunerea guvernului-marioneta condus de Petru Groza (6 martie 1945). Anihilarea statului de drept si a pluralismului prin inscenari si fraude, mai ales dupa furtul alegerilor din noiembrie 1946.

Distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a Regelui Mihai.

Sovietizarea totala, prin forta, a Romaniei, mai ales in perioada 1948-1956 si impunerea, sub numele de "dictatura proletariatului" a unui sistem politic despotic, condus de o casta profitoare (nomenklatura), strans unita in jurul liderului suprem.

Politica de anihilare a unor intregi categorii sociale in numele luptei de clasa, cei mai de seama reprezentanti ai elitelor din Romania fiind eliminati prin asasinat, deportare, intemnitare, munca fortata sau marginalizare. (Cifrele propuse de cercetatori, luate in considerare de Comisie, se situeaza intre 500.000 si 2.000.000 de victime. Dificultatea estimarii provine din ascunderea sistematica de Securitate, Procuratura, Militie, Trupe de Graniceri si alte organe represive a informatiilor privind soarta multora dintre aceste victime)

Persecutia minoritatilor etnice, religioase, culturale ori de orientare sexuala. Exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta anticomunista armata in munti (1945-1962). Represiunea impotriva cultelor si exterminarea sau persecutarea tuturor celor care se opuneau comunismului, deopotriva din randul majoritatii etnice romanesti, cat si din randul minoritatilor; oprimarea Bisericii Ortodoxe, desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, persecutiile impotriva miscarii sioniste.

Arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care opuneau rezistenta fata de colectivizare. Lichidarea violenta a revoltelor taranesti (1949-1962). Deportarile cu scop de exterminare. Represiunile etnice. Gonirea si "vanzarea" evreilor si germanilor. Represiunea impotriva culturii, eradicarea valorilor nationale, respingerea artei si culturii occidentale, cenzura, arestarea si umilirea intelectualilor neinregimentati ori protestatari (1945-1989). Reprimarea miscarilor si actiunilor studentesti din 1956 si a miscarilor muncitoresti din Valea Jiului (1977), Brasov (1987) si a celorlalte greve din anii 1980. Arestarea si deportarea protestatarilor. Reprimarea oponentilor si disidentilor in anii ’70 si ’80. Arestarea si asasinarea celor mai curajosi oponenti - omorarea inginerului Gheorghe Ursu, condamnarea la moarte a diplomatului Mircea Raceanu, arestat si judecat in 1989; condamnarea la moarte a persoanelor pe care regimul le considera vinovate de tradare.

Distrugerea patrimoniului istoric si cultural prin demolarile din anii 1980 si constrangerea populatiei sa-si paraseasca locuintele.

Consecintele dezastruoase ale "politicii demografice" (1966-1989) soldate cu mii de morti si impunerea unor norme aberante privitoare la "alimentatia rationala", infometarea populatiei, oprirea caldurii, starea de mizerie, de disperare provenita din degradarea fizica la care regimul a condamnat un intreg popor.

Utilizarea mizeriei materiale si morale, precum si a fricii, ca instrumente de mentinere a puterii comuniste. Distrugerea reperelor morale ale societatii romanesti si a valorilor ei de solidaritate. Masacrarea cetatenilor revoltati, din ordinul lui N. Ceausescu, cu aprobarea conducerii PCR, si cu participarea efectiva a unor unitati ale Armatei si Securitatii, in timpul Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989.

MANUAL. In baza propunerilor din raport, presedintele a cerut Parlamentului sa sustina declaratia sa de condamnare a crimelor comunismului, de regret si de compasiune fata de victimele acestora. El a sustinut totodata elaborarea unei enciclopedii a comunismului romanesc, dar si sintetizarea actualului raport intr-un manual scolar despre dictatura comunista din Romania, care sa fie predat in invatamantul mediu. De asemenea, el a sustinut liberul acces la arhivele legate de perioada comunista.

CARACTERIZARE
"Pentru cetatenii Romaniei, comunismul a fost un regim impus de un grup politic autodesemnat ca detinator al adevarului, un regim totalitar nascut prin violenta si incheiat tot prin violenta. A fost un regim de o presiune care a expropriat poporul roman de cinci decenii de istorie moderna care a calcat in picioare legea si a obligat cetatenii sa traiasca in minciuna si frica"
Traian Basescu
presedintele Romaniei

Iliescu, printre vinovatii regimului

De peste 30 de ori este mentionat numele lui Ion Iliescu in raportul Tismaneanu, fostul presedinte al Romaniei fiind inclus in capitolul despre "vinovatii de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe faradelege" - alaturi de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Gogu Radulescu sau Manea Manescu, in cel despre responsabilii mentinerii la putere a regimului comunist, dar figureaza si in "aparatul ideologic menit sa indoctrineze populatia" (ca sef al Sectiei invatamant-stiinta sau pentru functii in aparatul ideologic), alaturi de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman sau Silviu Brucan. "Numele marilor vinovati, deci ale potentatilor comunisti si ale inchizitorilor securisti, trebuie cunoscute. Romania comunista nu a fost guvernata de fiinte extraterestre. In fruntea ei, respectiv in fruntea diverselor institutii cheie (Biroul Politic, Comitetul Executiv, Prezidiul Permanent, Secretariatul, Comisia Controlului de Partid, sectiile CC, Securitate, comitetele regionale/judetene de partid) s-au aflat, in diverse perioade: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Iosif Chisinevschi, Miron Constantinescu, Nicolae Ceausescu, Alexandru Draghici, Alexandru Barladeanu, Ion Gh. Maurer, Gheorghe Apostol, Emil Bodnaras, Alexandru Moghioros, Elena Ceausescu, Manea Manescu...", se arata in raport, lista incluzandu-i si pe Ion Iliescu, dar si pe Ghizela Vass, bunica presedintelui Camerei Deputatilor, Bodgan Olteanu. "Fiecare activist a indeplinit ceea ce el sau ea considera o nobila misiune: aplicarea cu infinit devotament a liniei partidului, indiferent de costurile umane", se spune in raport. Ion Iliescu este mentionat ca unul dintre cei care i-au stat alaturi lui Ceausescu in perioada de ascensiune, dar si pentru atitudinea avuta in reprimarea protestelor studentesti din 1956.

REPLICA. "Expunerea a fost inteligent construita, prin forma si continut este acceptabila, este corecta in esenta sa. Din pacate, Traian Basescu nu s-a delimitat de raport, cel putin de ce a aparut in presa, de elementele extrase din presa", a declarat pentru Mediafax Ion Iliescu. Potrivit presedintelui de onoare al PSD, elementele raportului Tismaneanu sunt impregnate de "o mentalitate de esenta ceausista", care conduce, de fapt, la "o victorie peste timp a spiritului ceausist". "Este o intoarcere pe dos a acestei mentalitati ceausiste. Traian Basescu nu s-a delimitat de aceste mentalitati care razbat din raport", a adaugat Iliescu. El nu a participat ieri la sedinta Parlamentului.

"BARZI OFICIALI"
Un capitol al raportului Tismaneanu este dedicat lumii culturale din perioada comunista. Sunt prezentati exponentii protocronismului: Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor (foto), Dan Zamfirescu, Ion Dodu Balan, Dinu Sararu, Adrian Paunescu, Ilie Badescu, Mihai Ungheanu, Nicolae Dan Fruntelata, Arthur Silvestri si Ilie Purcaru. Revista "Saptamana", condusa de Eugen Barbu si Corneliu Vadim Tudor, este caracterizata ca "principala tribuna de manifestare a pseudonationalismului manipulator al perioadei ceausismului tarziu". C.V. Tudor este mentionat in raportul Tismaneanu in calitate de "neobosit menestrel prezidential", care o "canta" in special pe Elena Ceausescu. "S-au intrecut in aceasta privinta barzii oficiali ai ceausismului, poetii de curte Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor". Liderul PRM a reactionat vehement fata de raportul Tismaneanu, apreciindu-l "de un ridicol greu de imaginat, care abunda in greseli culturale si istorice si provoaca rasul".

Legislativul bate stadionul

Inca de la orele pranzului cand s-au reunit Birourile Permanente ale Parlamentului care a precedat prezentarea raportului Tismaneanu in plen, atmosfera se anunta tensionata. Sedinta s-a prelungit, iar alesii nu au reusit sa ajunga la un compromis. PRM si PSD cerusera ca dupa discursul presedintelui Basescu sa aiba loc dezbateri pe raport. Conducerea celor doua Camere a preferat insa sa paseze raspunderea plenului care sa transeze prin vot. Nemultumit ca nu i s-a respectat dorinta, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a anuntat furios ca in cazul in care Basescu isi va insusi concluziile "raportului criminal", "il calcam in picioare in sala, il fluieram, il scuipam, va pleca in suturi". "Va avea parte de un fel de miting al lui Ceausescu din 21 decembrie, adica va fi sfarsitul lui. Il terminam daca e iresponsabil si confunda Parlamentul cu carciuma Golden Blitz", a amenintat C.V. Tudor, precizand ca il va da in judecata pe Vladimir Tismaneanu.

AMENINTARI. Vadim si-a pus amenintarile in practica ceva mai tarziu, la sedinta plenului, in fata a numerosi invitati printre care membrii Guvernului, regele Mihai, Emil Constantinescu, fostii presedinti ai Poloniei si Bulgariei, Lech Walensa, respectiv Jelio Jelev. Reprezentantii PRM au cerut cuvantul de nenumarate ori, iar cei ai PC o pauza de consultari, ceea ce a facut ca prezentarea sefului statului sa intarzie cu trei sferturi de ora. Peremistii au propus dezbateri, dar plenul a respins prin vot. Cativa reprezentanti ai societatii civile, asezati alaturi de Andrei Plesu, Horia Patapievici, Gabriel Liiceanu si Ion Diaconescu, l-au huiduit, lucru ce l-a scos din sarite pe liderul PRM. Vadim s-a dus la ei cu o armata de oameni adusi din teritoriu sub pretextul ca le-ar cauta loc. Aici a avut loc un schimb dur de replici. Protestatarii lui Vadim l-au facut "securist", iar liderul PRM le-a intors-o facandu-i "limbrici" si "boi", i-a amenintat ca-i arunca de la balcon si si-a pus oamenii sa-i pazeasca. Speriat de ce se intampla Patapievici striga dupa ajutor la presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu. "Rog sa se ia act de agresiunea care se afla in sala", tipa Patapievici. "Ne arunca de la balcon", il sustinea si Liiceanu. Intre timp liberalii cereau in sala sa se aduca un "halat" pentru Vadim.

VACARM. "Derbedeule!", "Betivule!", "Ia un sprit de la Golden Blitz!" "Alcoolistule!" "Hotule!", "Securistule!", "Demisia!", "Jos Basescu!" "Basescu terorist!". Cu astfel de vorbe l-au "gratulat" peremistii pe presedintele Basescu pe tot parcursul discursului pe care l-a tinut. Timp de aproape o ora, seful statului si-a sustinut prezentarea intr-o atmosfera de stadion, cu huiduieli, cartonase rosii, fluieraturi si strigate din partea parlamentarilor PRM condusi de liderul lor care striga cel mai tare. In vacarmul creat, aplauzele parlamentarilor puterii erau de-a dreptul anemice. Vadim, impreuna cu senatorul PRM Nicole Iorga, a fluturat in fata prezidiului un banner cu Basescu in zeghe dupa gratii pe care scria "Puscaria mafiotilor". Mai mult, deputatul PRM, Marius Iriza, i-a pus pe masa sefului statului o sticla de sampanie pe care a scos-o dintr-o punga de cadouri, "volatilizata" insa rapid din fata lui Basescu de pedistul Marius Marinescu. Incercand sa ignore manifestarile neprietenoase ale PRM, Basescu si-a tinut discursul pana la capat, chiar daca de cateva ori s-a oprit fie pentru a bea o gura de apa, fie pentru a tusi, fie pentru a cere presedintelui de sedinta sa faca ordine, sau pentru a-i indemna ironic pe peremisti: "Fluierati!". Presedintele Basescu si-a incheiat discursul in aplauzele reprezentantilor puterii care s-au ridicat in picioare si in huiduielile si fluieraturile PRM. El nu a vrut sa comenteze atmosfera din plen, dar a tinut sa anunte ca dupa condamnarea comunismului in Parlament va dormi mai bine. "Vreau sa stiti ca la noapte o sa dorm foarte linistit in sfarsit", a spus seful statului. Dupa prezentarea raportului, seful statului a oferit la Palatul Cotroceni o receptie oaspetilor veniti la sedinta solemna a Parlamentului de la care premierul Tariceanu a absentat. Seful Executivului a explicat ca nu crede ca prezenta sa era "absolut necesara", deoarece el si PNL au combatut inca din 1990 comunismul.

SONDAJ
Mai mult de jumatate dintre romani (53 %) considera comunismul o idee buna, in timp ce doar 34% o vad ca fiind o idee proasta. Diferentele sunt date de perceptia asupra modului in care a fost aplicata aceasta idee. Astfel, dintre romanii care considera comunismul o idee buna, doar 12% considera ca aceasta a si fost bine aplicata, iar 41%, ca a fost prost aplicata. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa in perioada 7-19 octombrie, pe un esantion de 1.975 de persoane.
Pe baza analizei datelor de sondaj se desprinde si profilul celor care au o perceptie pozitiva a comunismului: persoane peste 55 de ani sau care au maximum opt clase, venituri sub 4 milioane de lei si care provin preponderent din gospodarii sarace din mediul rural din Moldova si Muntenia.
  • Aniela Nine
  • Raportul comisiei Tismaneanu
  • Aici puteti descarca varianta integrala a acestui raport.
    Asteptam opiniile dvs. despre acest raport la adresa gabriela.antoniu@jurnalul.ro.
  • ×