x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Conducerea MAE, sarcină dificilă

Conducerea MAE, sarcină dificilă

de Violeta Fotache    |    02 Oct 2009   •   00:00

"Conducerea MAE va fi o sarcină extrem de dificilă după mandatul unui profesionist cum este Cristian Diaconescu, care a făcut cinste ministerului", a spus ieri ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, cel care a preluat interimar portofoliul Externelor. Predarea de ştafetă a durat o oră şi un sfert, ministrul PSD Cristian Diaconescu informându-l pe succesorul său în funcţie cu privire la temele majore ale politicii noastre externe.



Declaraţiile de presă au fost făcute "pe covorul roşu" în faţa intrării principale în sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Cei doi miniştri şi-au apreciat, reciproc, profesionalismul. "Ca o părere personală, sunt deosebit de bucuros că preia conducerea instituţiei ministrul Predoiu, pentru că este un profesionist, un om aplicat şi instituţia şi politica externă românească vor avea de câştigat", a spus Diaconescu. Întrebat dacă obţinerea unui eventual post de comisar european pentru agricultură ar putea fi periclitată de schimbările produse în Guvern, Diaconescu a spus că este vorba despre o temă ce va fi urmărită cu atenţie de MAE. "Atâta timp cât prin aceste schimbări asigurăm un proces de continuitate, lucrurile sunt în regulă. Atâta vreme cât acţionăm cu profesionalism de asemenea cred că nu avem motive să ne îngrijorăm", a mai spus Diaconescu. Acesta a precizat că a eliberat deja biroul pentru succesorul său în funcţie şi că îşi va continua mandatul de senator. Cristian Diaconescu a răspuns diplomatic la întrebarea dacă, aşa cum au afirmat alţi miniştri PSD, crede că se va întoarce la MAE în luna decembrie: "Să aşteptăm să treacă... Deocamdată avem un moment important. Sunt etape de politică externă care trebuiesc realizate şi mă bucur foarte mult că am această cooperare cu domnul Predoiu tocmai pentru ca aceste elemente de interes naţional să fie continuate".

Ne trebuie stabilitate în politica externă
Cătălin Predoiu i-a mulţumit lui Cristian Diaconescu atât pentru "deschiderea" cu care acesta a abordat discuţia presupusă de transferul de putere, cât şi pentru "sfaturile extrem de profesioniste, precise şi utile"pe care i le-a oferit. "Aş vrea să transmit un mesaj de predictibilitate şi stabilitate în ceea ce priveşte elementele de politică externă. Mă bazez pe aparatul extrem de profesionist al acestui minister. România are nevoie nu numai de claritate politică, ci şi de o stabilitate a politicii externe", a mai spus Predoiu. "O schiţă de agendă" va fi făcută publică de noul ministru al Externelor, după ce Cătălin Predoiu "va aprofunda" dosarele MAE.

×
Subiecte în articol: politic