x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, noul preşedinte al PNL

Klaus Iohannis, noul preşedinte al PNL

28 Iun 2014   •   10:36
Klaus Iohannis, noul preşedinte al PNL
UPDATE 14:48 Eveniment aşteptat de către toţi analiştii politici, Klaus Iohannis a devenit noul preşedinte al PNL în urma scrutinului desfăşurat în cadrul Congresului Ordinar al partidului..
Iohannis nu a avut nicio emoţie la numărarea voturilor, el impunându-se la mare distanţă în faţa contracandidatului său, Ioan Ghişe. Iohannis a obţinut 1352 de voturi, Ioan Ghişe 147.

Klaus Iohannis: Obiectivul liberalilor - câştigarea prezidenţialelor şi revenirea la guvernare
"Obiectivul nostru major pe termen lung este să dăm României un deceniu liberal, care va fi, pentru România, o perioadă de consolidare a statului de drept şi de prosperitate economică şi va duce ţara noastră la nivelul statelor europene. În vederea atingerii acestui obiectiv, avem de îndeplinit două obiective de etapă: câştigarea alegerilor prezidenţiale şi revenirea la guvernare, ca principală forţă politică", a consemnat Klaus Iohannis în moţiunea de candidat la preşedinţia PNL numită "Pentru un deceniu de liberalism, prosperitate şi stat de drept", pe care a prezentat-o la Congres.

Din punct de vedere al alianţelor politice, programul lui Iohannis prevede că PNL se va opune fundamental stângii, iar, în actualul context politic, pe termen scurt, fiind exclusă o colaborare cu PSD. Totodată, orice participare la guvernare a PNL se va face doar dacă din coaliţie nu vor face parte şi social-democraţi.

În ceea ce priveşte viitorul preşedinte al ţării, Iohannis crede că acesta trebuie să fie un mediator.
"Vrem ca 2014 să fie ultimul an din istoria României în care pericolul revenirii la partidul-stat să fie prezent. Vrem ca 2014 să fie ultimul an în care, în loc să vorbim despre un preşedinte arbitru sau mediator, vorbim despre unul "jucător", înţelegând prin aceasta depăşirea atribuţiilor constituţionale, concentrarea puterii în mâna unei persoane, implicarea în viaţa politică de partid. Din toate aceste puncte de vedere, PNL se delimitează fundamental la nivelul anului 2014 atât de stânga, cât şi de ceea ce a însemnat regimul Băsescu", mai spune Iohannis, în moţiunea sa, adăugând că susţine varianta fuziunii cu PDL.

În privinţa programului de guvernare, preşedintele interimar al PNL propune descentralizarea şi reforma administraţiei publice, dar şi "integritate, ordine şi tradiţie".

Iohannis susţine apartenenţa PNL la PPE, iar în plan intern propune susţinerea independenţei justiţiei şi asigurarea constantă a unei finanţări anuale de 2% din PIB pentru apărare.

______________

Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului pentru Congresului ordinar al partidului pe a cărui ordine de zi se află alegrea unei noi conduceri şi adoptarea unor rezoluţii privind fuziunea cu PDL, aderarea la grupul PPE din PE şi nominalizarea unui candidat pentru funcţia de Preşedinte al României.
La reuniunea liberalilor participă şi liderii PDL Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, precum şi preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu. Cu mare interes este aşteptată intervenţia europarlamentarului Norica Nicolai, care s-a declarat public împotriva afilierii PNL la PPE şi a fuziunii cu PDL.

Potrivit noului statut al liberalilor cei 31 de vicepreşedinţi ai PNL vor fi aleşi uninominal în congresul partidului, urmând ca atribuţiile acestora să fie propuse ulterior în Biroul Politic Naţional şi aprobate de Delegaţia Permanentă.
De asemenea, noul statut stipulează că secretarul general al partidului va fi propus de preşedintele PNL şi validat de Biroul Politic Naţional, în care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene şi liderul delegaţiei de europarlamentari PNL.

Potrivit unor surse liberale, citate de Agerpres, sunt 57 de candidaturi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai PNL, iar pentru şefia partidului candidează Klaus Iohannis şi Ioan Ghişe. Cea mai mare parte a organizaţiilor judeţene ale PNL au anunţat în ultimele zile că delegaţii pe care îi vor trimite la congresul formaţiunii vor adopta preponderent poziţii de susţinere pentru alegerea lui Klaus Iohannis la şefia partidului, precum şi pentru candidatura acestuia la Preşedinţia României. De asemenea, mulţi dintre liderii organizaţiilor judeţene s-au exprimat favorabil şi în privinţa aprobării trecerii PNL de la ALDE la Partidul Popular European (PPE), fiind de aşteptat ca acest pas să fie validat de majoritatea delegaţilor la congresul liberalilor.

În structurile de decizie ale organizaţiile judeţene PNL s-a votat, în general, şi favorabil pentru fuziunea prin absorbţie cu PDL, dar unele dintre vocile importante din teritoriu ale formaţiunii au arătat că vor lua poziţie în congres cu privire la necesitatea păstrării identităţii PNL şi a denumirii istorice a partidului.

×
Subiecte în articol: congres pnl