x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consens pe Codul Fiscal: TVA 20% din 2016

Consens pe Codul Fiscal: TVA 20% din 2016

de Robert Kiss    |    20 Aug 2015   •   22:38
Consens pe Codul Fiscal: TVA 20% din 2016
Sursa foto: algre/Getty Images/iStockphoto

Reprezentanţii partidelor parlamentare au ajuns la un consens în ce priveşte mai multe măsuri economice în urma negocierilor pe tema Codului Fiscal. Partidele au convenit pentru scăderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, urmând ca din 2017 taxa pe valoarea adăugată să scadă la 19%.

De asemenea, supraaciza la carburant rămâne în vigoare şi pe parcursul anului 2016, urmând să fie eliminată la 1 ianuarie 2017. Celelalte măsuri prevăzute în forma iniţială a Codului Fiscal rămân nemodificate. Printre aceastea se numără eliminarea taxei pe construcţii speciale, dar şi reducerea impozitului pe dividende la 5%. Liderii partidelor parlamentare au semnat şi un acord politic. Documentul face referire la măsurile asupra cărora s-a căzut de acord, dar şi la o prevedere privind deficitul bugetar care ar trebui să se încadreze în limita a 2% din PIB. La cererea liberalilor, în textul documentului a fost introdusă o prevedere prin care Guvernul ar trebui să informeze trimestrial Parlamentul asupra execuţiei bugetare. Documentul a fost semnat de reprezentanţii UNPR, PNL şi UDMR. Prezent la negocieri din partea PSD, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, nu a semnat acordul. Totodată, reprezentantul ALDE, vicepreşedintele Cătălin Beciu, nu şi-a pus semnătura pe documentul tehnic deoarece partidul pe care îl reprezintă vrea ca TVA să fie redus la 19% încă din 2016. Atât ministrul Teodorovici, cât şi ceilalţi lideri prezenţi şi-au exprimat convingerea că noul Cod Fiscal, cu actualele modificări propuse, va fi votat în unanimitate de Parlament. După încheierea discuţiilor, ministrul Finanţelor a declarat că, în urma aplicării noilor măsuri, deficitul bugetar estimat iniţial scade de la 2,5% la 2%. 

"Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, aşadar nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal", Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe.

Păstrarea supraaciziei la carburant aduce un plus la buget de aproximativ 2,6 miliarde de lei, în timp ce modificarea TVA de la 19% la 20% aduce alte 1,5 miliarde de lei.

 

×