Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, consideră că lista în care României îi era atribuit un eventual portofoliu "neconvingător" de comisar european nu a reprezentat "o glumă", ci "un stil de a face politică mizeră".
"Nu cred că a fost o glumă acel demers absolut nefericit din România spre Bruxelles prin canalul PPE menit să submineze şansele unei propuneri, unei candidaturi formulate în mod legitim potrivit legii româneşti în vigoare de către Guvernul României, de către primul-ministru, şi pentru un portofoliu consistent. Din păcate, acest stil de a face politică mizeră în România şi transferul la Bruxelles a fost folosit şi de această dată. Din fericire, lucrurile s-au clarificat la un anumit moment. Rolul Guvernului este de a face propunerea în vederea obţinerii unei candidaturi. Se face o distincţie foarte clară între o propunere care poate să fie acceptată sau nu, pentru ca după acceptare să devină candidatură şi să intre în procedurile şi interne, în cazul nostru audierea la comisiile parlamentare de specialitate şi în plan european, audierea la comisiile europarlamentare. Lucrurile s-au clarificat şi ceea ce a însemnat o discuţie foarte serioasă între Guvern, primul-ministru şi preşedintele Comisiei Europene, Juncker, să avanseze potrivit discuţiilor nu doar pentru candidatura individuală care a fost propusă, doamna Corina Creţu, dar şi pentru un portofoliu semnificativ în greutate pentru România", a declarat Corlăţean marţi, după o întâlnire la Parlament cu Comisiile de politică externă.
El a precizat că prima propunere formulată a fost de comun acord încercarea de a obţine o continuitate a portofoliului Agriculturii.
"În clipa în care de la Bruxelles ni s-a transmis foarte clar, explicit că, din păcate, nu vom putea să obţinem continuitatea portofoliului Agriculturii, atunci, în mod evident, la solicitarea Bruxelles-ului, Guvernul, nimeni altcineva nu avea competenţe, a formulat cea de-a doua propunere, care a devenit candidatură după interviul cu preşedintele Juncker şi din acel moment intră în procedurile standard. Ne aşteptăm mâine, miercuri, ca în mod oficial preşedintele Comisiei Europene să anunţe portofoliile pentru fiecare candidat prezentat de statele membre ale UE. E firesc să respectăm poziţia şi rolul, competenţa oficiale ale domnului Juncker să anunţe un portofoliul care să fie semnificativ pentru România. Acţiunea Guvernului a fost de la început pentru un portofoliu cu anumită greutate, cu semnificaţie şi am toată încrederea că acest lucru va fi anunţat oficial, un portofoliul important în cursul zilei de mâine. Niciodată nu s-a pus problema unui portofoliu în materia ajutorului umanitar, atenţie, fără să diminuăm importanţa, pentru că este un portofoliu important, dar niciodată nu a fost o astfel de discuţie", a adăugat Corlăţean.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că toate discuţiile sale cu privire la funcţia de comisar european pentru România au vizat asigurarea unui portofoliu reprezentativ şi a susţinut că lista în care europarlamentarul Corina Creţu apărea pe un portofoliu "neconvingător" a fost o "glumă" lansată de la Bruxelles.