Chiar daca premierul Victor Ponta insista ca nu doreste sa aiba conflicte cu seful statului si vrea ca problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European din 23 mai sa fie transata intr-o discutie cu presedintele Basescu si nu prin presa, unii consilieri de la Cotroceni incearca sa inflameze spiritele prin mesaje razboinice. Un astfel de mesaj a venit ieri din partea lui Iulian Chifu, consilier prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa, care a sugerat ca, daca premierul si presedintele nu reusesc sa se inteleaga si sa coabiteze, atunci problemele in divergenta vor fi transate de Curtea Constitutionala.
"Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. Faptul ca se considera ca in anumite reuniuni problematica tine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem si intr-o perioada electorala, iar USL, care voia si suspendarea presedintelui, trebuie sa maximizeze subiectul, (...) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si a colo", a declarat ieri pentru Mediafax Iulian Chifu. El a mai spus ca, avand in vedere situatia de coabitare la nivelul puterii politice, o solutie ar putea-o reprezenta constituirea unor "institutii informale",care sa faciliteze dialogul si formularea unor pozitii comune ale Presedintiei si Guvernului. Intrebat cum ar putea fi compuse aceste "institutii ale coabitarii", daca ar putea reprezenta niste grupuri de dialog constituite din consilieri ai presedintelui si ai premierului, reprezentanti ai ministerelor si sa includa eventual si experti independenti, Chifu a aratat ca pot exista "solutii multiple", "dar la nivel institutional intre cele doua trebuie sa existe formula de dialog cea mai potrivita". El a aratat ca, din analiza unor cazuri similare din atari, de coabitare intre adversarii politici la nivelul puterii institutionale, pot aparea teoretic trei zone ale relatiei: o zona de cooperare, care ar trebui sa fie functionala si sa contina toate elementele care tin de interesul national – politica externa, aparare, afaceri strategice –, apoi o zona de competitie politica si de imagine legitima,unde fiecare dintre parti poate incerca sa marcheze puncte, dar si o zona de confruntare juridica, cu anumite aspecte care se rezolva in instante, inclusiv la Curtea Constitutionala. "Totul depinde de modul de actiune al actorilor, daca sunt mai prietenosi si mai putin conflictuali, iar daca nu, se poate merge la instante", a spus Chifu. Pe de alta parte, el a aratat ca situatia actuala de la nivelul puterii din Romania este caracterizata si de perioada electorala, care preseaza asupra solutiei de coabitare.
Ponta nu vrea conflicte
Premierul Victor Ponta i-a transmis insa consilierului prezidential Iulian Chifu ca nu va exista un conflict intre presedinte si premier. "Nu va exista un conflict intre puterile statului. Si presedintele, si primul-ministru fac parte din puterea executiva, lucru pe care probabil domnul Chifu nu-l stie. Nu suntem nici putere judecatoreasca, nici putere legislativa, facem parte – ca vrem sau nu vrem –din aceeasi putere, puterea executiva. Nu exista nici intentie din partea mea de a crea un conflict. Exista, categoric din partea mea, o institutie si un mandat de a avea Romania reprezentata cat mai bine la nivel european. Asta inseamna ca cel care participa are un mandat clar sau obtine cat mai mult pentru Romania. Eu cred ca si presedintele poate sa faca lucruri utile Romaniei,asa cum si eu voi face,si revin asupra evenimentului din iunie, atunci cand, impreuna cu cel putin 10 prim-ministri, ne vom intalni la Bucuresti sa vorbim despre mecanismul financiar 2014-2020", a explicat premierul. Ponta a aratat ca atat el, cat si seful statului au lucruri mai utile de facut decat sa se judece la Curtea Constitutionala. "Deci nu ma intea sa am un conflict, ma intereseaza sa stiu ca Romania e cat mai bine reprezentata in cadrul Uniunii Europene si, evident, sa indrept ceea ce am criticat atat timp si nu am de gand sa uit faptul ca in Romania a existat pana de curand un prim-ministru care n-a calcat in viata lui la Bruxelles si care a aflat de la televizor ceea ce se intampla in Uniunea Europeana. Sper sa nu se supere dl Boc pe mine pentru asta, dar asta e o realitate, nu e o acuza sau o critica. Toti ministrii trebuie sa mearga la Bruxelles. Primul-ministru are obligatiile sale institutionale fata de UE si la fel si presedintele si, inca o a, din punctul meu de vedere, nu este cazul si nu va fi nici un conflict. Ma indoiesc ca din partea presedintelui lucrurile stau altfel, aici vorbim pur si simplu de o structura institutionala, avem cu totii obligatia sa participam. Ce sa facem acum, sa ne judecam la Curtea Constitutionala? Cred ca avem si eu, si presedintele lucruri mai importante si mai utile de facut", a mai spus Ponta. El a adaugat ca, in relatia sa cu presedintele, conflictele nu se vor incheia deodata, ci "natural", deoarece seful statului este "sfarsitul carierei politice". "poate ca se vor finaliza mai repede printr-un conflict. Eu nu-mi doresc acest conflict si nu voi fi primul care sa ridic sabia, dar nici nu voi lasa lucrurile, sa zic, neripostate", a spus Ponta.
Basescu o tine pe a lui
De altfel, acum doua zile, la Pro TV, premierul a declarat ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu, iar seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles. Ponta a anuntat ca discutia va continua, pentru a evita "o situatie ridicola". "Am avut o prima discutie legata de participarea la Consiliul European, in care domnia sa mi-a aratat ca vrea saparticipe in continuare, si vom avea poate chiar saptamana viitoare o noua discutie pe diverse teme de politica externa, pentru ca eu nu vreau sa contest rolul constitutional al presedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politica externa in Europa, ci probleme interne, se discuta in special lucruri care tin de activitatea guvernamentala. Eu ma voi implica, din partea mea exista dorinta de a avea un mandat foarte clar. Sigur ca va fi mai usor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Basescu la Consiliu – important este ca acela care merge –si acum incerc sa fiu foarte diplomat sau responsabil in ceea ce spun – sa aiba un mandat", a spus Ponta la emisiunea "Dupa 20 de ani". El a aratat ca un astfel de mandat artrebui acordat de catre Parlament si a precizat ca regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu si a presedintelui, si a primului-ministru.
Premierul, mai indicat sa mearga la Bruxelles
Europarlamentarul PSD Corina Cretu considera insa ca ar fi "o anomalie" ca premierul sa nu fie prezent, avand in vedere ca temele care vor fi discutate sunt economice, apreciind ca discutia despre reprezentarea Romaniei la Consiliul European nu trebuie sa se transforme intr-o disputa politica. Vicepresedintele PSD a sustinut ca premierul este cel care trebuie sa implementeze orice decizie economica se ia la Bruxelles. "sedintele nu are parghiile pentru a pune in practica ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul Romaniei este necesar ca la Consiliul European sa participe actorul politic care implementeaza ceea ce se decide acolo", a afirmat Cretu. Ea a mai spus ca, pentru mandatul la summit-urile UE, ar fi normal ca, pe langa discutiile dintre presedinte si premier, Traian Basescu sa cheme partidele parlamentare la consultari, pentru a merge cu un mandat clar la Bruxelles. "Este important ca aceste dispute interne sa nu se transfere in Consiliu", a mai spus Corina Cretu. Ea a amintit ca statele care la un moment dat au facut acest lucru –Polonia si Finlanda –si-au afectat pozitia in Consiliu. Intrebata daca nu ar fi posibil ca Traian Basescu si Victor Ponta sa mearga impreuna la Bruxelles, Corina Cretu a spus ca fizic pot fi impreuna, dar in numele tarii vorbeste doar unul. In schimb, fostul consilier prezidential Cristian Preda, europarlamentar PDL, sustine ca, in traditia Consiliului European, nu se schimba invitatii in functie de tema si ca, in opinia sa, nu exista in Romania puncte de vedere substantial diferite in materie de politica externa, astfel incat sa se justifice prezenta "in duet"la UE. Preda a mai spus ca, in ceea ce priveste legitimitatea reprezentarii Romaniei, Traian Basescu a primit votul majoritatii alegatorilor romani in doua randuri, in timp ce Victor Ponta a primit cateva mii de voturi in judetul Gorj.