x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: "Dacă Traian Băsescu se întoarce, nu discut, nu negociez, plec"

Crin Antonescu: "Dacă Traian Băsescu se întoarce, nu discut, nu negociez, plec"

13 Iul 2012   •   20:01
Crin Antonescu: "Dacă Traian Băsescu se întoarce, nu discut, nu negociez, plec"

Presedintele interimar, Crin Antonescu, si-a reinoit promisiunea de a pleca din politica daca Traian Basescu va ramane presedinte in urma referendumului din 29 iulie, la emisiunea "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu, de la Antena 3.

"Evident ca am avut in minte si inca am ca vorbim despre un verdict corect, nu prin deductie. E posibil, ca asa cum doresc foarte tare chiar si altii in afara tarii, Basescu sa ramana presedinte cu 10.000 de voturi pentru si cu milioane impotriva. Daca domnul Traian Basescu, fortand o formula a legii, un tip de numaratoare, in orice conditii, daca Traian Basescu se intoarce, nu discut, nu negociez, plec. Daca Traian Basescu, in ciuda votului popular, se intoarce, nu mai are rost sa raman in jocul politic. O sa vorbesc public, daca o sa ma intrebe cineva, dar nu in calitate de politician. Eu imi tin promisiunile, dar dupa 29 iulie Basescu nu va fi presedinte", a spus Antonescu.

Presedintele interimar s-a referit si la indemnul lansat in aceasta seara de Traian Basescu - apasatul butonului 3. Basescu l-a indemnat pe Antonescu sa foloseasca telefonul prezidential apasand butonul numarul 3 pentru a afla cine este responsabil de imaginea negativa a Romaniei in strainatate.

"Nu sunt curios sa apas butonul 3, decat daca raspunde Dumnezeu. Sincer sa fiu, nu gust astfel de glume, mi se pare jenant sa spui in gura mare, presedinte suspendat cum esti, ca daca vrei sa afli lucruri esentiale pentru Romania trebuie sa apesi un buton unde nu raspunde nici el, presedintele, nici Patriarhul Romanie", a spus Antonescu.

Presedintele interimar a reamintit ca Romania este un stat suveran, lucru care nu este pus la indoiala la Bruxelles.

"Categoric Romania e un stat suveran. Nimeni nu are o alta atitudine nici la Bruxelles. Incramponarea asta de un scaun - degeaba neaga domnul Basescu, este vorba de o imunitate in fata legii de care domnul Basescu nu se poate dispensa. Care e de fapt mesajul lui Traian Basescu? Sa forteze o regula greu de atins a referendumului - cel legat de cvorum - si sa potenteze problema insitutiilor europene care sunt, intr-adevar ingrijorate. Romania e o tara cu multe probleme, administratia are foarte multe pacate, dar in chip fundamental Romania este o tara in care s-a murit pentru libertate. In Romania se traieste prost, dar foarte multa lume tine la valorile europene. Si Romania este o tara care in raport cu NATO si UE si-a facut datoria", a spus Antonescu
"Nu cei de la Bruxelles se indoiesc de asta, ci oameni ca Monica Macovei, ca Traian Basescu care ce a spus azi? Daca nu sunt eu, Basescu, Europa nu mai discuta cu Romania. E un fel de dupa mine, potopul! Romania va sta in piciare la masa aia, nu in genunchi, cum a stat de multe ori pe vremea lui Traian Basescu".

Relatia cu Angela Merkel

Antonescu s-a referit si la criticile venite din partea cancelariei Angelei Merkel.
"Nu stiu daca doamna Merkel vrea sa ne dea lectii. Sunt momente de asperitate, de neintelegere. Doamna Merkel, in calitate de persoana privata, l-a sustinut vadit pe domnul Sarkozy, l-a atacat pe domnul Hollande, dar primul drum al lui Hollande a fost la Berlin. Cred ca Germania, ca cea mai puternica tara a Europei din punct de vedere economic suporta cel mai greu nelinistile legate de euro, Grecia... Exista o stare de surescitare. Germania are un set de reguli pe care incearca sa le propuna partenerilor ei. Unii ar zice sa le impuna. Doamna Merkel avea in domnul Basescu un partener care zicea da. Suspendarea lui Basescu o poate face pe doamna Merkel sa spuna: numai asta ne mai trebuia, o noua conducere in Romania".

Antonescu a recunoscut ca are si frustrari legate de lipsa de reactie a UE in cazul abuzurilor comise pe vremea guvernului Boc.

"Pe noi ne doare mai mult faptul ca atunci cand Parlamentul Romaniei, in cea mai democratica dintre proceduri a initiat o motiune de cenzura si Guvernul Boc a cazut, presedintele a refuzat sa il schimbe, l-a tinut neconstitutional aproape 3 luni. Trei luni Romania a fost tinuta in afara oricarei Constitutii si nimeni n-a clipit. Trebuie sa ne depasim frustrarile. Eu mi le-am marturisit multor ambasadori cu care am vorbit zilele astea. De 20 de ani am crescut cu valorile europene in sange, ne-am batut pentru ele cand eram 10% in Romania. Si suntem profund frustrati cand vorbim cu oameni care cred ca valorile occidentale s-au nascut in 2005, ca statul de drept in Romania inseamna Traian Basescu si Monica Macovei".

Crin Antonescu a vorbit si despre reactiile pe care ar fi trebuit sa le aiba, dar pe care si le-a retinut in calitate de presedinte interimar.

"Sunt un om politic curajos, dar va spun urmatorul lucru. In calitate de presedinte interimar, ieri dimineata, eu, trebuia sa ies public si sa spun. Cer Parchetului si DNA sa-si faca datoria, sa urmareasca la sange, sa artesteze pe toata lumea care trebuie, sa taie in carne vie, dar in acelasi timp cer procurorului general sa dea pe mana justitiei pe procurorul care pentru a nu stiu cata oara lasa informatii sa scape la cutare ziar si cutare site. Intr-un dosar in derulare nu are voie sa se uite nici macar presedintele, darmite Romania Libera sau HotNews. Dar nu am vrut sa fac rau Romaniei. Cu o asemenea pozitie ar fi urlat la toate cancelariile europene, uite ce face Antonescu, incepe prigoana politica".

×
Subiecte în articol: crin antonescu antonescu retragere