PNL şi PD-L n-au putut să cadă de acord în privinţa alcătuirii unui guvern comun, discuţiile blocându-se la etapa "cine dă premierul?". Liberalii au refuzat intrarea la guvernare, în condiţiile în care reprezentanţii PD-L au continuat să susţină că preşedintele deţine supremaţia nominalizării premierului. Antonescu şi-a reluat atacul la Cotroceni, în faţa preşedintelui Băsescu, spunându-i acestuia că împreună cu PD-L este "o ameninţare la adresa statului de drept".
Liberalii şi pedeliştii s-au întâlnit pe teren neutru, în Salonul alb al Palatului Parlamentului, din delegaţiile celor două partide făcând parte cunoştiinţe vechi într-ale guvernării în comun: Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Stroe, Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian, pe de o parte, şi Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Vasile Blaga, de cealaltă parte. Discuţiile au fost destul de cordiale, spun surse participante, dar resentimentele au rămas, liberalii şi pedeliştii făcând istoria relaţiilor bilaterale şi reproşându-şi şi acum cine pe cine a dat afară din Guvern în 2007.
Liberalii au pus pe masă prima condiţie: premier PNL, dar pedeliştii au întrebat ce garanţii primesc că nu vor fi expulzaţi din guvern. "Cuvântul nostru", au răspuns liberalii, amintindu-le că ruptura din 2007 s-a produs sub guvernarea Tăriceanu. "Acum îl aveţi în faţă pe Antonescu", au mai adăugat liberalii, dar argumentul nu i-a liniştit pe pedelişti. În continuare, discuţiile s-au blocat la etapa desemnării premierului.
Liberalii au susţinut că majoritatea parlamentară decide premierul, în timp ce pedeliştii nu l-au putut contrazice pe preşedintele Traian Băsescu în privinţa dreptului său de a-l desemna pe primul-ministru. La finalul discuţiei, Crin Antonescu a anunţat continuarea ostilităţilor. "N-am găsit în această întâlnire posibilitatea unei înţelegeri sau a unei continuări, a unei deschideri de fapt, pentru că primul nostru principiu, acela că un Guvern este generat şi este expresia de voinţă a unei majorităţi parlamentare, nu e împărtăşit de PD, care pune sub rezerva voinţei preşedintelui propriul său mandat de negociere şi nu poate angaja decât parţial un punct de vedere", a susţinut, el.
PD-L NU ACCEPTĂ UN INDEPENDENT
Liderii PD-L nu au acceptat ideea unui guvern condus de un liberal, iar liberalii nu sunt de acord cu un guvern condus de un pedelist, a descris Antonescu rezultatul discuţiilor. El a precizat că le-a spus reprezentanţilor PD-L că PNL ar intra la guvernare doar pentru "a apăra statul de drept şi regimul democratic din România, periclitat de mentalitatea preşedintelui Traian Băsescu şi PD-L", şi pentru "buna guvernare a României în condiţii de criză".
"Le-am propus şi varianta de compromis, în care să căutăm o soluţie cu un premier independent de care să fim convinşi şi unii, şi alţii, şi preşedintele, că e un om suficient de puternic şi de dedicat celor două obiective, suficient de competent pentru a le apăra şi în care să avem încredere şi unii, şi alţii. În această fază a discuţiilor, domniile lor au respins şi o asemenea ipoteză, trimiţând la discuţiile de la Cotroceni", a mai spus Antonescu. El a mai spus că "o intrare a PNL peste tranşee, în sistemul de putere aşezat în 2009 şi construit pentru 2010 de preşedintele Băsescu şi PD-L, este exclusă", anunţând că în discuţia cu PD-L nu s-au avansat nume de premieri, pentru că "s-a blocat într-o fază de principiu".
Emil Boc, dat sigur ca viitor premier
Traian Băsescu i-a chemat ieri pe liderii partidelor la consultări la Palatul Cotroceni pe tema formării unui nou guvern, după ce PD-L stabilise deja formula de Executiv împreună cu UDMR, minorităţile şi grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea. Numele lui Emil Boc era dat sigur ca fiind opţiunea prezidenţială pentru funcţia de prim-ministru. Consultările au mers de altfel pe ideea unui guvern PD-L+UDMR. În timpul consultărilor cu PD-L, şeful statului a declarat că doreşte ca lista Guvernului şi programul de guvernare să fie depuse la Parlament cel mai târziu sâmbătă, pentru ca Executivul să fie instalat până la Crăciun.
De asemenea, el a spus că viitorul Guvern nu va mai putea avea 19 portofolii, fiind necesară comprimarea acestora. La începutul consultărilor cu PSD, Băsescu a spus că va anunţa premierul desemnat probabil în această dimineaţă, înainte de a pleca la summit-ul de la Copenhaga. El le-a cerut liderilor PSD să analizeze propunerea de a participa la un guvern de uniune naţională, spunând că şi-ar dori ca Marian Sârbu să fie ministru în viitorul Cabinet. Surse participante la discuţii au declarat că Băsescu a spus că "ţine foarte mult" ca PSD să intre la guvernare.
Cum liderul PSD, Mircea Geoană, a spus "nu", Băsescu i-a răspuns că aşteaptă un telefon până vineri. După consultări, Geoană a declarat că desemnarea unui prim-ministru de la PD-L echivalează cu un vot împotrivă acordat învestirii noului Guvern de către parlamentarii PSD+PC, iar Emil Boc era dat ca sigur viitor premier.
Anterior consultărilor cu PSD, Băsescu a mai avut parte de un refuz: al PNL. Între liderul PNL, Crin Antonescu, şi Traian Băsescu a existat un schimb de replici deloc prietenoase. Liberalii anunţaseră că nu vor susţine un guvern al PD-L, iar Antonescu l-a acuzat pe preşedinte că acţionează "la limita statului de drept". "În evaluarea noastră, dvs., ca preşedinte, şi PD-L prezentaţi nişte riscuri şi nişte ameninţări la adresa statului de drept şi pornesc de la premisa că lucruile se pot schimba. Noi nu putem intra într-un sistem de putere pe care îl controlaţi şi care prezintă aceste riscuri ", a spus Antonescu.
Băsescu i-a replicat că trebuie să iasă din "logica de campanie", şi să accepte, în interesul naţional, să intre la guvernare fără a pune condiţii. "Vă rog să acceptaţi invitaţia de a face parte din Guvern", a spus Băsescu, precizand că el "a ieşit din sfera intereselor de partid", deoarece se află la ultimul mandat. Antonescu a refuzat oferta lui Băsescu, preşedintele acuzându-l că "se plasează în zona Patriciu, Voiculescu, Vântu".
•Adriana Duţulescu