Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, la PRO TV, că posibilitatea ca Gigi Becali să candideze la alegerile parlamentare pe listele PNL a fost "socotită acceptabilă" de către majoritatea liberalilor. El a precizat însă că jurnaliştii l-au făcut pe Becali "una dintre personalităţile cele mai cunoscute ale României". Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mai spus că nu are cum să excludă "posibilitatea unei noi suspendări a preşedintelui în 2013".
Citeşte şi Stolojan, despre o nouă suspendare a lui Băsescu: Eşecul tentativelor anterioare a dus la pierderea credibilităţii României
"Faptul că Gigi Becali a încheiat cu noi un acord politic este o chestiune de detaliu, nesemnificativă în raport cu politica PNL. El este cel puţin formal membru PNL pentru că altfel nu ar putea candida. Acordul a fost semnat ca urmare a dorinţei sale de a candida pe listele PNL. PNL înseamnă şi anumite drepturi şi libertăţi, iar Becali era un cetăţean care avea toate şansele, conform Statutului PNL, să fie acceptat în partid. Prezenţa lui a fost socotită acceptabilă în PNL. Candidatura sa nu a fost acceptată cu greu, ci în termenii democratici, mergând până la vot. Dacă după alegeri va dori să se integreze cu adevărat în PNL, sau să fie parlamentar independent, este opţiunea sa. Gigi Becali are în politică importanţa mai mare sau mai mică care i-a fost acordată de mass-media. Jurnaliştii l-au făcut pe Becali una dintre personalităţile cele mai cunoscute ale României", a spus Antonescu.
Despre criticile aduse de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu candidaturii lui George Becali pe listele PNL, Antonescu spune că este firesc ca nu toţi membrii PNL să fie de acord cu această idee.
"Nu-mi aduc aminte vreun lucru care să fi fost acceptat întotdeauna de toţi din PNL. Nu acesta a fost un subiect de tensiune în PNL. Când am avut noi de ales între Gigi Becali şi Călin Popescu Tăriceanu? Cu totul altceva a fost că el a avut altă părere decât marea parte a PNL, dar nu se pune deloc problema unei tensiuni între mine şi domnul Tăriceanu. Eu cred că domnul Tăriceanu ştie şi poate era bine să spună că odată cu venirea lui Becali au mai venit nişte oameni în rândurile şi pe locurile eligibile ale PNL, care se ocupă cu idei. De exemplu, profesorul Daniel Barbu se ocupă cu idei. PSD-ul, la rândul său, a adunat oameni importanţi. Liberalismul nu este numai distincţia dintre idei şi oi", a mai spus preşedintele PNL, care a precizat că în opinia sa, "sunt foarte multe diferenţe între Gigi Becali şi Dan Diaconescu".
Despre voturile pe care Gigi Becali le poate atrage, Antonescu a spus că "majorităţile solide se construiesc prin însumarea tuturor voturilor care pot fi adunate".
"Suntem în faţa unor alegeri la care putem lua 65% din mandate sau, dar eu nu cred asta, să luăm 49% din mandate. Nu există cifre garantate. Trebuie să adunăm toate voturile", a explicat preşedintele PNL.
Guvernul ar trebui să rediscute acordul încheiat cu FMI şi Banca Mondială
Preşedintele Senatului consideră oportună rediscutarea acordului încheiat de România cu Banca Mondială şi cu FMI. "Nu pot da un răspuns tehnic pentru că nu este domeniul meu de expertiză. Din punct de vedere politic cred că ar trebui reaşezată poziţia de pe care autorităţile române au reînceput aceste discuţii în perioada Guvernului Boc. Aş fi pentru o rediscutare în sensul că Guvernul României să ştie ce poate să îi ofere acest acord şi în ce măsură România poate să urmărească obiective pe care trebuie să le îndeplinească", a spus Crin Antonescu.
Totodată, preşedintele PNL a precizat că USL va lupta pentru menţinerea cotei maxime de impozitare la nivelul de 16%, în ciuda faptului că FMI a adus în discuţie posibilitatea majorării acestei cote.
"Noi ne vom lupta pentru că în ciuda faptului că am spus că scăderea taxelor nu ajută, nu înseamnă că ele trebuie majorate. Taxa de 16% nu mai e unică, dar e maximă", a afirmat Antonescu.
Crin Antonescu: Nu exclud posibilitatea unei noi suspendări a preşedintelui Băsescu
"Nu exclud aşa ceva (o nouă suspendare, n.red.), pentru că aşa nu ţine de mine sau de noi Nu exclud. Nu am cum să exclud aşa ceva pentru că aşa ceva nu ţine de mine sau de noi. Imaginaţi-vă, de pildă, că în 2012 chiar, avem alegeri, alegerile dau o expresie clară de voinţă politică şi, împotriva spiritului Constituţiei, preşedintele refuză să ia act de asta şi numeşte un alt prim-ministru. Se ajunge probabil la suspendare şi se ajunge încă în 2012. Eu nu am cum să ştiu asta. Presupun sau pronostichez că nu se va întâmpla şi, dacă nu se va întâmpla, o nouă suspendare a preşedintelui nu este un punct de program nici declarat, nici nedeclarat.
În calea Guvernului, poate fi (o piedică, n.red.). Din punct de vedere politic, Traian Băsescu stă în spaţiul public. Nu aş vrea să ajungem în situaţia comică în care să-l critic pentru prea multă absenţă din spaţiul public. Nimeni din USL nu a vorbit mai mult sau mai clar despre calităţile pe care Traian Băsescu le are. Traian Băsescu este ilegitim în fruntea României, orice ar face, e degeaba, dacă lipseşte din spaţiul public, avem o situaţie care e normală şi eu chiar cred că unul din motivele absenţei lui Traian Băsescu este jena pe care o resimte în situaţia sa", a afirmat Antonescu.
Preşedintele Senatului a precizat că, în opinia sa, Traian Băsescu a evitat să mai apară pe scena politică din pricina unei "jene democratice".
"Traian Băsescu este profund ilegitim în funcţia de preşedinte al României. O ştie şi domnia sa, o ştiu şi liderii europeni. Orice ar face, este degeaba. Dacă lipseşte de pe scena politică, nu ştiu cine a simţit lipsa atacurilor. Mă gândesc că îi e jenă democratică. E un motiv de jenă să te întorci preşedinte după ce 7,4 milioane de români au votat suspendarea ta", a conchis liderul liberalilor.