x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin nu vrea să calce pe la PD-L

Crin nu vrea să calce pe la PD-L

de Monica Iordache Apostol    |    14 Dec 2009   •   00:00
Crin nu vrea să calce pe la PD-L

Delegaţia Permanentă a PNL a dat startul negocierilor cu celelalte partide pentru formarea unei majorităţi guvernamentale. Deşi se declară dispus la discuţii cu toate partidele, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reuşit să impună o echipă de negociere tranşant antipedelistă şi un mandat care intră în contradicţie cu toate declaraţiile liderilor PD-L, astfel încât discuţiile cu partidul lui Traian Băsescu sunt subminate din start. Mai mult, Antonescu nici nu vrea să calce pe la sediul PD-L, ci vrea ca eventualele discuţii cu reprezentanţii acestui partid să fie duse la Parlament.

Delegaţia Permanentă a PNL a votat echipa de negociere propusă de preşedintele partidului: Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Stroe, Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian. Rezoluţia votată de liberali vorbeşte despre dorinţa PNL de a-şi asuma guvernarea, dar Crin Antonescu a explicat condiţiile: premierul să fie desemnat de PNL sau să fie un independent care să poată asigura echilibrul puterilor în stat, iar miniştrii să nu fie incompetenţi sau suspectaţi de corupţie şi cheltuire iresponsabilă a banului public.

De altfel, Delegaţia Permanentă a PNL a decis să şi desemneze pe Crin Antonescu, preşedintele formaţiunii, pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care liberalii vor intra la guvernare, iar funcţia va reveni acestui partid. Crin Antonescu a tradus, în conferinţă de presă, rezoluţia partidului: PNL nu poate lucra cu Emil Boc, Elena Udrea şi Adriean Videanu. În plus, liberalii au înscris în rezoluţie faptul că Guvernul este expresia majorităţii parlamentare, nu a voinţei preşedintelui şi că resping ideea că Guvernul trebuie alcătuit în jurul PD-L.

Membrii echipei de negociere şi limitele mandatului au fost toate propuse Delegaţiei Permanente de preşedintele PNL şi au fost votate cu 117 voturi pentru, şapte abţineri şi un vot împotrivă. Abţinerile au venit din partea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu şi a apropiaţilor lui, iar votul împotrivă de la Cristian David. În timpul şedinţei, au existat liberali care au propus ca şi Tăriceanu să fie printre negociatori, dar Antonescu le-a spus colegilor că îşi menţine echipa neschimbată şi în aceste condiţii Tăriceanu a declarat singur că nu vrea să participle la negocieri.

Prezenţa lui Tăriceanu la discuţii ar fi destabilizat strategia lui Antonescu, întrucât fostul premier pledează pentru intrarea la guvernare alături de PD-L. De altfel, echipa are deja un punct slab, pe Varujan Vosganian, mai deschis la discuţii cu pedeliştii decât ceilalţi. În timpul şedinţei, Tăriceanu le-a atras atenţia colegilor că rămânerea în opoziţie va însemna plecarea multor primari şi parlamentari şi că PSD nu va mai fi un partener puternic.

×
Subiecte în articol: politic