x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristi Preda vorbeşte despre "dezastrul" lui Prigoană şi spune că Ungureanu va lansa, în câteva zile, Iniţiativa de Centru-Dreapta

Cristi Preda vorbeşte despre "dezastrul" lui Prigoană şi spune că Ungureanu va lansa, în câteva zile, Iniţiativa de Centru-Dreapta

12 Iun 2012   •   09:40
Cristi Preda vorbeşte despre "dezastrul" lui Prigoană  şi spune că Ungureanu va lansa, în câteva zile, Iniţiativa de Centru-Dreapta

Silviu Prigoana a facut un dezastru la Bucuresti si spune ca a facut un scor excelent, ceea ce este un stil inacceptabil, a declarat, la RFI, Cristian Preda. Eurodeputatul precizeaza ca PDL trebuie sa recunoasca faptul ca a pierdut alegerile si ca trebuie sa transmita mesajul ca lupta continua.

"Ochiul meu plange, ca sa zic asa, pentru ca am pierdut si cred ca trebuie sa recunoastem direct acest lucru, PDL a pierdut alegerile! A recunoaste acest lucru inseamna a arata inainte de toate ca nu suntem deconectati de realitate", spune Cristian Preda, citat de RFI.

Deputatul european il taxeaza si pe candidatul PDL la Primaria Capitalei, Silviu Prigoana: "Am vazut tentatia unora dintre colegii mei de a ascunde acest adevar foarte neplacut pentru noi. Unii s-au ascuns de tot si n-au rostit un cuvant, desi in cultura democratica, atunci cand esti angajat intr-o batalie si o pierzi, trebuie sa spui: am pierdut, il felicit pe invingator! Este un gest de bun simt democratic elementar. Altii au mers si mai departe, nu s-au ascuns, dar au intrat intr-un soi de registru al inconstientei vesele, as numi-o. E cazul domnului Prigoana, care a facut un dezastru la Bucuresti si care in ciuda acestui dezastru, ne spune ca a facut un scor excelent... Asta este un stil inacceptabil si cred ca trebuie sa inceteze tipul asta de politica de proasta calitate, jignitoare la adresa publicului si in acelasi timp, o politica incapabila de a accepta realitatea dura din fata noastra!".

In opinia lui Cristian Preda, PDL trebuie sa transmita mesajul ca va continua lupta electorala: "Ne batem in continuare! Ne asteapta o batalie legislativa foarte importanta si trebuie sa spunem ca suntem in teren. Nu trebuie sa intram intr-o prelungita pauza, in care sa ne lingem ranile, cum ne-a invitat domnul Ion Iliescu".

Europarlamentarul se arata "convins ca PDL va juca un rol important in viitoarea platforma".

"N-as vrea sa vedem un PDL care se comporta ca PNTCD, ar fi dramatic, pentru ca deocamdata este singura forta de opozitie. Acest dezechilibru deja creat prin scorul de la locale si prin faptul ca la Guvern se afla USL trebuie depasit, nu putem avea un Parlament monocolor si nu putem imagina o putere fara o opozitie solida. Date fiind regulile de joc pe care USL vrea sa le impuna si anume un majoritar intr-un tur, avem nevoie de un mare bloc de dreapta. Asta vor, asta vor avea! Noi trebuie sa ne comportam ca actori responsabili, care intra in aceasta competitie si sa nu plangem in tribune", sustine Preda.

In cateva zile, Ungureanu lanseaza Initiativa de Centru-Dreapta, pe modelul CDR din anii '90

Cristian Preda sustine ca Initiativa de Centru-Dreapta, la care lucreaza impreuna cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, va fi lansata in cateva zile si va viza constructia unui proiect de tipul CDR din anii '90.

"Initiativa de Centru-Dreapta va fi anuntata in cateva zile si va viza constructia unei alternative, unei forme de opozitie la blocul socialist", a precizat Preda.

Intrebat daca sunt si alti democrat-liberali implicati in acest proiect, Cristian Preda a raspuns: "Exista mai multe persoane. Nu sunt in situatia de a le dezvalui nuumele. Eu am facut public acest angajament si cred ca si ei il vor face cat de curand".

Europarlamentarul PDL a explicat ca miza proiectului "este, evident, una politica, nu de tip ONG". "Miza va fi politica. Nu vom milita impotriva desfrunzirii arborilor sau pentru salvarea planetei de la incalzirea globala", a adaugat Preda, potrivit Mediafax.

Preda a mai spus ca, in perspectiva aplicarii sistemului majoritar intr-un tur la alegerile parlamentare din acest an, "este inevitabila constituirea unui bloc de dreapta", in care sa se angajeze partide politice, in primul rand PDL, precum si alte forte nereprezentate politic.

Intrebat daca in perspectiva realizarii acestui proiect au existat discutii la nivelul conducerii PDL, Preda a raspuns: "Evident ca sunt discutii. Nu sunt discutii doar intre mine si Mihai Razvan Ungureanu".

Chestionat asupra dorintei democrat-liberalilor de a se ralia unui astfel de proiect, europarlamentarul PDL a raspuns: "Personal, nu am auzit pe nimeni care sa se opuna".

In ceea ce priveste modalitatea de implicare a PDL, Preda a spus ca se va vedea cum va arata PDL dupa analiza rezultatelor alegerilor locale, care va avea loc in Colegiul Director al partidului.

Cristian Preda a explicat insa ca este vorba despre realizarea unei constructii de tipul CDR, insa dupa modelul Conventiei Democrate din anii '90, nu din 2000, cand "PNTCD s-a ascuns sub o forma care nu a mai intrat in Parlament, fiind de fapt actul de deces al PNTCD, partid care nu mai exista decat pe hartie".

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu declara, la sfarsitul lunii mai, ca se gandeste sa constituie o asociatie, care s-ar putea numi Initiativa Civica de Centru-Dreapta, el opinand totodata ca este nevoie de o regrupare a dreptei in jurul catorva principii pe care le poate exprima o platforma comuna.


×