x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Diaconescu: Agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată"

Cristian Diaconescu: Agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată"

18 Mar 2012   •   08:52
Cristian Diaconescu: Agenda bilaterală a relaţiei politice cu Rusia trebuie "upgradată"

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca agenda bilaterala a relatiei politice cu Rusia trebuie "upgradata" si ca Romania se asteapta in acest sens la "o atitudine ceva mai substantiala" a Moscovei dupa alegerea lui Putin.

Oficialul a recunsocut ca Romania se asteapta, in acest sens, la o "atitudine ceva mai substantiala" a Moscovei dupa alegerea lui Vladimir Putin.

"In ceea ce priveste aspectele politice, cred ca lipseste deocamdata de pe agenda bilaterala tema legata de chestiunile politice si de securitate ale regiunii. Suntem vecini la Marea Neagra, avem o Strategie a Dunarii a UE, unde Romania si Austria sunt sefi de fila si fata de care Federatia Rusa e interesata, ca sa nu mai vorbim de alte proiecte care tin de securitatea zonei. Deci, din acest punct de vedere, cred ca agenda politica trebuie upgradata", a spus Diaconescu, potrivit Mediafax.

Intrebat daca este bine pentru relatia bilaterala ca Vladimir Putin a obtinut un nou mandat de presedinte, el a aratat ca exista asteptari din partea romana pentru "o atitudine ceva mai substantiala" a Moscovei.

"Va dati seama ca nu sunt in masura sa dau eu o evaluare personala din acest punct de vedere, dar, sigur, ne asteptam, am vazut cateva declaratii, ca intentia lor de a avea o atitudine ceva mai substantiala pe politica externa sa se concretizeze exact pe palierul pe care il discutam", a spus ministrul.

El a subliniat ca si relatia culturala bilaterala "ar trebui sa beneficieze de un semnal ceva mai bun", insa relatia economica este "foarte buna", deoarece schimburile comerciale au crescut cu 37% in 2011.

Cat despre relatia Romaniei cu Gazprom, furnizorul de gaze al Rusiei, Diaconescu a spus ca nu se poate pronunta, insa sustine ideea ca palierul negocierii economice sa nu interfereze cu cea politica.

"Este o chestiune de principiu aici, eu merg pe ideea de a tine departe nivelul negocierii economice de nivelul negocierii politice pentru ca nu vreau sa interferez cele doua paliere sub nicio forma (...) Din punctul nostru de vedere, nu se poate pune problema niciunui fel de concesii intre planul economic si planul politic. Sub nicio forma. Planul politic functioneaza pe principii de egalitate", a spus Diaconescu.

×