x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Diaconescu: Chişinăul nu a oferit explicaţii

Cristian Diaconescu: Chişinăul nu a oferit explicaţii

29 Mar 2009   •   00:00
Cristian Diaconescu: Chişinăul nu a oferit explicaţii

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că peste două sute de persoane au fost blocate la frontiera dintre România şi R.Moldova în ultimele zile, însă, în pofida sezizărilor MAE, autorităţile de la Chişinău nu au dat nicio explicaţie incidentului.

În consecinţă, Diaconescu a spus că se vede nevoit să ceară public şi oficial încetarea abuzurilor comise asupra cetăţenilor români, informează Mediafax. El şi-a exprimat şi dezamărigrea faţă de ceea ce a apreciat a fi o nerespectare a relaţiilor normale cu UE şi a subliniat că ritmul şi calitatea reformelor din R. Moldova vor influenţa relaţia cu UE. Ministrul a mai spus că ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile denotă ignorarea cerinţelor UE, a căror respectare este de fapt o condiţie de bază a trecerii relaţiilor R. Moldova cu Uniunea la un nivel superior. Diaconescu a ţinut să sublinieze că "actele regretabile petrecute cu cetăţenii români în ultimele zile, vor fi înregistrate în baza de date, care după 5 aprilie va stabili caracterul democratic sau nu al alegerilor de la Chişinău".

Un număr de 140 de turişti nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova, de joi dimineaţă şi până acum, fiind întorşi din drum de către vameşii de la Albiţa şi Sculeni, declara, vineri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Poliţiei de Frontieră (DFP) Iaşi, comisar-şef Vasilica Tătaru. Cântăreaţa Anda Adam şi membrii formaţiei Class au fost împiedicaţi, ieri, să intre în Republica Moldova, unde urmau să susţină un concert în aer liber, într-o localitate de lângă Chişinău. Diaconescu declara, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, că este "preocupat şi îngrijorat" de situaţia românilor "întorşi sistematic" de la frontiera cu Republica Moldova, anunţând că aşteaptă explicaţii de la omologul moldovean. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic