Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile.
Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.
Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL de la Senat, a arătat că în vara anului trecut în lista de 11 solicitări politice făcute premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, era şi alegerea unei persoane în această funcţie, care să se încadreze nu numai în criteriile de profesionalism prevăzute de lege, dar şi să fie apolitică şi convenită de toate partidele politice.
Rădulescu a argumentat că, după încercarea nereuşită din vara anului trecut de alegere a unui nou Avocat al Poporului, lucrurile au stagnat, fiind reluate acum "în pripă".
"Regretăm faptul că la întrebarea, de la audierea candidatului în comisiile reunite, dacă criteriile prevăzute de lista Barroso mai sunt respectate, ni s-a spus foarte clar că există o majoritate suficient de puternică pentru a impune candidatul", a mai spus liderul grupului PDL.
Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu, a afirmat că "ceea ce a făcut Europa în vara anului trecut nu a făcut întâmplător, ci la denigrarea şi insistenţele şi campania dusă de lideri importanţi ai PDL aflaţi la Bruxelles".
El a menţionat că s-a convenit de către toate formaţiunile politice ca alegerea noului Avocat al Poporului să întrunească "o largă majoritate, nu o majoritate absolută", iar situaţia nu mai putea rămâne în blocaj.
Crişu Anastasiu fusese validat marţi şi de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, cu 20 de voturi obţinute, în timp ce fostul senator Peter Eckstein Kovacs a obţinut 5 voturi favorabile, iar Gheorghe Iancu, doar trei voturi favorabile.
Născut în 1957, Anastasiu Crişu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi avocat în Baroul Bucureşti. Între 2005 şi 2009 a fost procurorul la Parchetul de pe lângă ICCJ, între 2002 şi 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi a României, instituţie în care a mai lucrat între 1993 şi 2002. între 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar între 1981 şi 1990 a fost judecător şi procuror.