x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cronica unei operaţii reuşite

Cronica unei operaţii reuşite

de Monica Iordache Apostol    |    Gabriela Antoniu    |    10 Sep 2007   •   00:00
Cronica unei operaţii reuşite
Sursa foto: DAN MARINESCU/

După trei zile in care romănii au fost bombardaţi cu zvonuri, iar televiziunile au făcut pe profesorii, predănd lecţii de anatomia tiroidei, preşedintele Băsescu a fost operat şi externat. O operaţie reuşită, după cum spun medicii, care au făcut o poză de familie cu şeful statului. Noroc că erau in halate şi nu in costume, in faţa spitalului şi nu la Palatul Cotroceni. Altfel am fi crezut că a fost investit un nou Guvern.Â

Romănii au mai avut parte de o lecţie de anatomie pe pielea preşedintelui Traian Băsescu. După ce anul trecut a aflat in amănunt care este relaţia dintre vertebrele 4 şi 5, cu exemplificare pe coloana şefului statului, publicul a descoperit acum şi că lobul stăng al tiroidei poate să trăiască liniştit fără perechea lui dreaptă.


Şeful statului a plecat ieri din Spitalul de Urgenţă Clinic Militar doar cu jumătate de tiroidă, fiindu-i extirpat lobul drept al acestei glande din cauza unui nodul care s-a dovedit a fi benign. După ce a făcut o fotografie cu echipa medicală care l-a operat, preşedintele a declarat că se simte bine şi că pregătirea operaţiei a fost "excelentă". "Puteam să ies de aseară, dar nu m-au lăsat doctorii", a completat şeful statului, precizănd că in următoarele zile va sta mai mult "pe lăngă casă". Traian Băsescu a făcut şi istoricul nodulului tiroidian, precizănd că problema i-a fost depistată incă din luna iunie, cănd şi-a făcut ultimul set de analize, pe care şi le repetă o dată la trei luni.


NODULUL-VEDETĂ.
Nodulul preşedintelui a devenit vedetă in urmă cu căteva zile, joi seară, cănd in presa centrală au apărut informaţii că şeful statului urmează a fi operat din nou. Cum Administraţia Prezidenţială nu sufla un cuvănt despre starea preşedintelui, primele speculaţii s-au dus spre ideea că acestuia i se va face o intervenţie chirurgicală tot la coloana vertebrală, pentru că nu a respectat sfaturile medicilor de a avea o viaţă echilibrată. Abia noaptea un comunicat al Cotrocenilor a precizat insă că este vorba despre o operaţie la tiroidă, care ar fi programată "in următoarele zile", spulberănd temerile că preşedintele ar fi dansat prea mult in vacanţa de la mare. Comunicatul laconic al Cotroceniului, care nu preciza decăt că este vorba despre "o operaţie de rutină" preferată de preşedinte in locul "unui tratament indelungat cu medicamente", a dat insă apă la moară speculaţiilor privind diagnosticul şi momentul intervenţiei. S-a speculat că preşedintele ar avea chiar cancer, iar medici specialişti au fost chemaţi de televiziuni pentru a inventaria toate bolile de tiroidă existente. Mai mult, preşedintele s-ar duce in străinătate, spuneau unii, sau vin medici străini să-l opereze aici, spuneau alţii. Şi aflarea datei operaţiei a fost dificilă, speculăndu-se că preşedintele va fi operat chiar vineri, deşi acesta avea program la Cotroceni pănă la ora 14:30. Speculaţiile le-a amplificat chiar preşedintele, care, la intălnirea de vineri cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunţa, mai in glumă mai in serios: "Acum il las pe Barroso şi mă duc să mă operez".


SURPRIZĂ LA GUVERN. Misterul de joi seară a fost amplificat de faptul că nici ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu ştia nimic de operaţia preşedintelui, fiind luat ca din oală de ziarişti. Nici ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, de al cărui minister aparţine Spitalul Militar, nu ştia nimic. "M-a intrebat şi pe mine colegul Nicolăescu, dar nu ştiu nimic. Acum am dat dispoziţie să fie respectate toate procedurile legale pentru intervenţiile asupra demnitarilor, avănd in vedere cazul Patriarhului Teoctist", declara şi Meleşcanu, chestionat de ziarişti.


Ministrul Sănătăţii a fost ocolit in timpul pregătirii acestei operaţii, intrucăt, printr-o decizie a CSAT, de asistenţa medicală a primilor demnitari ai ţării, adică şeful statului şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, se ocupă Serviciul de Pază şi Protecţie, iar singurul spital autorizat să asigure intervenţiile chirurgicale pentru aceştia este Spitalul Militar. Purtătorul de cuvănt al SPP, Bogdan Onea, a declarat că Serviciul asigură protecţia şi comunicaţiile necesare şefului statului pe toată durata spitalizării acestuia. Mai mult, legea SPP arată că Serviciul "intreprinde, in colaborare cu organe specializate, măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale, profilactice şi terapeutice a demnitarilor a căror protecţie intră in competenţa sa şi realizează, prin mijloace proprii, măsurile antiepidemice pentru prevenirea imbolnăvirilor de natură infectocontagioasă, toxico-chimică sau produse de radiaţiile ionizante, precum şi alte activităţi de profil in obiectivele permanente şi temporare".

LECŢIE DE ANATOMIE LA TELEVIZOR. Sămbătă dimineaţă, preşedintele s-a prezentat la spital, Preşedinţia estimănd că operaţia ar trebui să inceapă la ora 9:30. Ministrul Sănătăţii, pus la curent intre timp, a anunţat că intervenţia a inceput abia la ora 10:30, durănd o oră şi 45 de minute. Operaţia şefului statului a fost prilejul pentru toate televiziunile să facă lecţie de anatomie, să prezinte scheme şi secţiuni despre tiroidă. Avănd in vedere obiceiurile televiziunilor noastre, bine ar fi ca preşedintele nostru să se opereze, bineinţeles cu succes, şi la alte organe, pentru ca romănii să mai inveţe puţină anatomie.

Tratament toată viaţa

Tratament substitutiv pe viaţă, regim alimentar obişnuit, fără obligaţia de a se lăsa de fumat. Acestea sunt primele recomandări făcute de medici pacientului Băsescu. "După operaţie, preşedintele Băsescu va primi o substituţie tiroidiană. Poate fi un tratament pentru toată viaţa, in cantităţi diferite, in funcţie de anotimp şi de alţi factori", a anunţat doctorul Mircea Ghemigian, şeful echipei de medici care l-au operat pe preşedinte. Prof. dr Dumitrache ne-a precizat că tratamentul substitutiv este "un tratament continuu, in doze bine calculate, in funcţie de o serie de factori. De exemplu, dozele scad vara şi cresc iarna. Este foarte important ca tratamentul să fie bine condus şi dozat. Deoarece un tratament in cantităţi prea mici poate provoca stare de lentoare, luarea in greutate, ingroşarea vocii, iar excesul de tratament cauzează creşterea pulsului inimii şi scăderea in greutate. Magda Marincovici

×
Subiecte în articol: politic preşedintele statului tratament