Intr-un interviu acordat Jurnalului National, premierul Tariceanu spu-ne ca nu se va retrage nici din fruntea PNL si nici a Guvernului. Daca Stolojan vrea sa revina in PNL, atunci Tariceanu e de parere ca acesta poate accepta o functie oarecare, nu neaparat ca adjunct al sau.
Stolojan a fost adjunctul lui Stoica, adjunctul lui Basescu, deci poate fi si adjunctul lui Tariceanu. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, ii transmite lui Theodor Stolojan oferta lui de pace: reintoarcerea in partid, fara platforma care i-ar duce pe liberali spre curentul popular, si pe o functie oarecare aleasa de congres - nu pe cea de presedinte.Il veti contacta pe Theodor Stolojan pentru o discutie si ce oferta ii veti face?
In decursul zilelor trecute am transmis trei mesaje de disponibilitate catre Theodor Stolojan. Din pacate, raspunsul a fost de fiecare data dezamagitor. Constat ca este amenintator, cu conditii, lucru care nu ma face sa fiu foarte incerzator in posibilitatea deblocarii acestei situatii. Cred ca, dupa gestul pe care l-am facut eu, ar fi fost normal ca Theodor Stolojan sa isi arate disponibilitatea. In schimb, am vazut un mesaj care pune conditii ultimative, de tip nord-coreean, lucru care este absolut deplasat. Nu cred ca cineva care este in postura lui Theodor Stolojan poate sa puna conditii.
Dar si dvs. ati pus conditii. La ultima iesire publica ati spus ca Stolojan se poate intoarce, daca respecta statutul si daca respecta conducerea. Ce inseamna asta, sa vina iar ca simplu membru?
Acestea nu sunt conditii. Orice membru al PNL cand adera la PNL subscrie la un set de valori si principii. Se angajeaza sa respecte deciziile care se iau in forurile statutare. Sunt toti promotori ai identitatii liberale. Prin urmare, aceste conditii care i se pun lui Theodor Stolojan sunt conditiile pe care le accepta orice membru PNL. Tinand cont de declaratiile pe care le-a facut Stolojan in perioada anterioara, cred ca este nevoie de o afirmare fara echivoc a acestei sustineri. Altfel, daca vorbim de crearea unei formatiuni de centru-dreapta, de contopirea cu PD, aici va spun clar ca nu avem ce sa negociem. PNL nu negociaza aceste chestiuni sub nici o forma. Putem orice altceva sa discutam, dar lucrurile astea nu sunt de negociat cu nimeni, nu numai cu Theodor Stolojan. De la apartenenta la Alianta D.A. si pana la transformarea liberalilor intr-un partid popular si aderarea la grupul popular european e un drum pe care noi nu suntem dispusi sa mergem. Eu am inteles ca Theodor Stolojan a devenit membru PNL pentru a fi liberal, nu popular. Acelasi lucru este evident si pentru Valeriu Stoica.
Asta inseamna ca respingeti orice negociere pe platforma, lucru pe care insista Stolojan...
La reuniunea de la Suceava, toate organizatiile au precizat ca nu vor sa sustina platforma. Nu are nici un fel de aderenta in PNL. Daca exista voci care considera ca prezenta lui Stolojan in interiorul partidului ar fi mai buna decat prezenta sa in afara, in privinta platformei nu exista nici o voce care sa o sustina.
Finalitatea platformei este constituirea unei federatii in care fiecare partid sa-si pastreze identitatea. N-ar putea PNL sa-si gaseasca locul aici cu identitatea sa liberala?
Platforma prevede crearea unei mari forte politice de centru-dreapta, care sa aiba o identitate neclara, eventual populara, in care PNL ar urma sa isi piarda propria identitate. Aici este un paradox. Sustinatorii platformei pledeaza pentru crearea unui mare partid de centru-dreapta, dar prin actiunile din ultima perioada merg catre o scindare a PNL. Ei vorbesc despre reunificarea tuturor fortelor si fuziunea intr-o mare formatiune, iar pe de alta parte, ei fac o scindare. Asta ma face sa cred ca de fapt agenda lor reala nu este cea pe care o anunta in public, ci cu totul si cu totul alta.
Adica?
Adica incercarea de scindare a PNL, de slabire a PNL. Aici, eu si alti colegi de-ai mei devenim extrem de atenti.
Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara
Citește pe Antena3.ro
O modalitate de a debloca situatia este reprimirea lui Stolojan in partid. Care ar fi procedura? O derogare de la statut?
Exista un articol care prevede ca sanctiunea este aplicabila un an, dar nu cred ca acesta este elementul cel mai important. Daca noi vrem sa rezolvam situatia, trebuie sa ne aratam disponibilitatea de a gasi o solutie. Pana sa ajungem la chestiunile procedurale, trebuie sa discutam chestiunile politice. Eu inca astept din partea lui Stolojan un raspuns in aceasta privinta. In rest, am vazut numai conditii, numai afirmatii denigratoare, jignitoare la adresa conducerii actuale a PNL si nimic constructiv.
"Stoica are alta agenda"
Va asteptati la o negociere pe pozitii de forta? Au totusi sustinerea a 11 parlamentari si a catorva lideri de filiale.
Parlamentarii si liderii de filiale sunt preocupati de unitatea partidului. Nu cred ca ei pot fi de acord cu anumite conditii puse PNL. Nu cred ca cineva, oricine ar fi acela, poate pune conditii PNL.
Daca se ajunge la o intelegere, Valeriu Stoica ar putea fi si el reprimit?
Nu sunt eu cel care decide. Exista organizatiile care au luat decizia in privinta lor si o curte de Onoare si Arbitraj. Noi avem doar mandatul politic. In aceasta privinta, tinand cont ca Theodor Stolojan este o persoana care are o notorietate pozitiva, unii dintre colegi au considerat ca este utila prezenta lui in partid. In privinta celorlalti, lucrurile sunt net diferite. Ceilalti nu au un capital propriu de imagine, care sa reprezinte niste mari valori de care partidul sa nu se poata dispensa. Eu cred insa ca nu trebuie sa spunem ca nu avem nevoie de ei. Avem nevoie de orice persoana care subscrie la aceleasi valori liberale. Dar Stoica, asa cum se vede, are o alta agenda. Ideea lui de a transforma PNL intr-un partid popular dateaza de dinainte de anul 2000 si este unul dintre motivele pentru care a pierdut sefia PNL.
Deci are sanse sa ramana pe afara...
Cel mai important pentru noi nu este o persoana, ci PNL, vehiculul politic prin care noi putem sa ne promovam ideile si principiile in care credem. Si Stoica, si Stolojan nu au fost exclusi pentru ca au militat pentru anumite idei, ci pentru ca au incalcat statutul in privinta deciziilor luate in interiorul PNL.
Adica ce decizii au incalcat?
PNL a respins ideea alegerilor anticipate. Ei au sustinut in continuare ca PNL a gresit neacceptandu-le. S-a discutat proiectul fuziunii intr-un mare partid de centru-dreapta. In PNL am hotarat ca nu mergem pe acest proiect, daca nu va fi vorba de un partid liberal. Au spus iar ca a fost o mare greseala ca nu s-a acceptat fuziunea intr-un partid popular. PNL a propus inceperea unei dezbateri publice pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak. Stolojan a pledat impotriva. Iata ce se intampla acum in SUA. Republicanii pierd alegerile din cauza razboiului din Irak si o sa asistam probabil la retragerea trupelor americane, iar noi, romanii, vom ramane singurii cu trupe acolo. De fiecare data, Stolojan s-a pozitionat impotriva deciziilor PNL si, in mod surprinzator, de partea presedintelui.
Exista un caz special, Mona Musca. Dupa precedentul Ghise, poate fi reprimita?
Mona Musca greseste in continuare, pentru ca ea crede ca are o problema cu PNL. Nu are nici o problema cu PNL. Ea are o problema cu CNSAS. Spre deosebire de Mona Musca, Ghise a facut o contestatie la Curtea de Onoare si Arbitraj. El a inteles, spre deosebire de Mona Musca, ca in interiorul PNL functioneaza niste structuri democratice si a facut apel la ele.
O noua discutie in partid este cea legata de infiintarea functiei de presedinte executiv. Este o solutie?
E mult spus ca este o discutie in PNL. A fost o propunere facuta de Dan Rusanu la ultima Delegatie Permanenta de acum doua saptamani, care a intrunit un vot. Al domnului Rusanu.
Theodor Stolojan spune ca v-a propus aceasta ipoteza in vara lui 2005.
Mie, dl Stolojan nu mi-a propus nimic. Poate a facut declaratii publice. Insa dl Stolojan nu are cultura politica necesara ca sa stie cum functioneaza partidele democratice in toate tarile cu democratie parlamentara. Nicaieri nu exista doi poli de putere. Acest lucru este devastator pentru orice partid si intotdeauna persoana care este liderul partidului este si primul-ministru. Nu exista aceasta dualitate de putere, pentru ca ar duce la o concurenta care ar crea o scindare de facto in partid.
Congresul, ultima solutie
O alta ipoteza este organizarea unui congres. Asa nu s-ar putea transa mult mai usor lucrurile?
Si eu sunt de acord ca, daca disputa nu se stinge, formula cea mai buna este sa mergem la un congres. Pe de alta parte, la aceeasi Delegatie Permanenta, am avut o intalnire cu liderii de filiale si am pus o intrebare directa: cine doreste congres extraordinar? Surpriza a fost totala: nimeni. Nu este un argument pe care sa-l utilizez pentru a spune ca nu doresc un congres extraordinar. Daca voi constata ca se impune, atunci il putem face. Nu am nici un fel de rezerva sa ma prezint intr-un congres. Mai mult, la viitorul congres, fie ca va fi unul extraordinar sau nu, eu sunt decis sa propunem modificarea statutului pentru eliminarea acestei prevederi impuse de Theodor Stolojan privitoare la alegerea conducerii prin vot de lista. Vom reveni la sistemul care a consacrat PNL, alegerea uninominala pentru toate functiile de conducere din PNL.
Model impus de Stolojan, dar folosit si de dvs. in 2005.
L-am folosit, pentru ca la momentul congresului din 2005 nimeni nu a pus problema schimbarii statutului. Vedem acum cum functioneaza si ne-am lamurit ca nu e bine.
In ipoteza unui congres se ridica doua probleme. Sefia partidului sa fie asigurata de Gheorghe Flutur si, implicit, retragerea dvs...
Prima chestiune este ca ei nu pot pune conditii. O persoana care este in afara partidului nu poate impune conditii. In al doilea rand, am discutat cu Gheorghe Flutur. El doreste unitatea partidului, nimic altceva, a si declarat-o. Deci aceste conditii pe care le pune Stolojan nu cred ca pot fi luate in discutie.
Va retrageti sau nu va retrageti?
Care ar fi motivul retragerii? Daca PNL ar fi avut o prestatie proasta ca partid de guvernare, daca nu ne-ar fi reusit obiectivele pe care ni le-am propus, cele din cadrul programului de guvernare si aderarea la UE, atunci in fata unor esecuri ar fi fost firesc sa ne punem problema daca mergem sau nu inainte. Dar noi nu suntem in aceasta situatie. Angajamentele pe care le-am facut le-am si onorat. Daca dl Stolojan are o nemultumire si o frustrare proprie, asta e problema dansului si nu problema PNL.
Decizia lui Flutur de a semna apelul la unitate v-a luat prin surprindere?
Surprinderea a venit din faptul ca nu mi-a spus. Nu m-a deranjat actiunea in sine, pentru ca este un demers pentru unitatea partidului, dar cred ca ar fi fost colegial ca o astfel de chestiune sa imi fie adusa la cunostinta si n-as fi avut nimic de obiectat, pentru ca toti dorim acelasi lucru.
V-ati putea imagina cu Theodor Stolojan intr-o echipa de conducere?
In politica nu ai relatii numai cu cei cu care simpatizezi. Daca impartasim aceleasi valori si militam pentru acelasi lucru, atunci nu am o problema sa colaborez cu cineva. Daca dl Stolojan vrea o anumita functie in partid, asa cum a fost adjunctul dl Stoica, si a fost si adjunctul domnului Basescu, poate sa accepte in PNL si o functie oarecare, care nu il face neaparat si adjunctul meu, dar care nici nu inseamna neaparat presedintia partidului. Nu poate sa se gandeasca ca va obtine in PNL o functie altfel decat in urma unui congres.
Daca negocierile esueaza, exista riscul unei scindari?
Nu cred ca se poate vorbi de o sciziune. Acesti colegi au semnat un apel la unitate. Este un apel nu pentru PNL, ci pentru cei care sunt in afara lui. Sa lase deoparte aceste critici si sa-si faca o proprie evaluare: vor sa fie liberali si membri PNL sau nu. Noi avem disponibilitate. Toti isi dau seama ca o astfel de actiune este contraproductiva si pentru cei care pleaca vor exista niste riscuri imense.
La ce sunteti dispus sa renuntati pentru PNL?
In calitate de presedinte trebuie sa tin cont de toate curentele din partid. Foarte multi colegi, adica majoritatea partidului, cred cu tarie in valorile pentru care au venit in PNL. Aceste lucruri sunt nenegociabile. In rest, daca dl Stolojan isi doreste o functie poate sa vina la congres, sa candideze si daca este ales, toata lumea respecta aceasta alegere. In cazul functiei de presedinte al PNL, daca congresul nu ma alege, sigur ca renunt la asta. Dar eu va pot spune acum ca la un viitor congres eu voi candida din nou pentru presedintia PNL.
Spirala atacurilor
In intalnirea de la Vila Lac 3, presedintele Basescu spune ca v-a transmis patru lucruri: ca nu il intereseaza sustinerea PNl, ca nu mai rabda atacurile liberalilor, ca nu negociaza sefiile SRI si SIE si ca va cere sa deschideti un dialog cu Theodor Stolojan. Care a fost atunci raspunsul dvs.?
Cu toata ca presedintele declara ca nu are nevoie de sustinerea liberalilor, cred ca ar fi incorect sa consideram ca alegerea lui s-a facut fara sprijinul Aliantei in care liberalii au avut cea mai importanta contributie. In privinta atacurilor din partea PNL, aici am ajuns intr-o spirala in care nu se mai stie cine a inceput. Uitandu-ma in sondajele de opinie, se observa ca nu liberalii sunt cei perceputi ca fiind generatorii acestor conflicte si atacuri. In privinta serviciilor, PNL nu a avut pretentia sa negocieze, dar ar fi fost corect ca asa cum presedintele a discutat aceste lucruri cu PSD, sa discute si cu partenerii din Alianta. Acest lucru nu insemna o negociere. In privinta chestiunii Stolojan, i-am spus acelasi lucru. Noi vrem sa dialogam cu Stolojan, dar din pacate el a inceput un baraj de declaratii publice la adresa conducerii. Si eu, si colegii mei ne-am declarat disponbilitatea pentru un dialog, dar ramane sa vedem ce va face el.
Vi se pare ca este o legatura intre mesajul lui Basescu si actiunea lui Stolojan?
Eu nu cred ca este o legatura. Sau vreau sa cred ca nu este o legatura, cu toate ca in trecut s-a vazut de prea multe ori ca Theodor Stolojan s-a situat in mod consecvent pe aceleasi pozitii cu ale presedintelui, si nu pe pozitiile PNL. Nu cred ca dl Basescu, in calitatea lui de presedinte, s-ar ocupa de asa ceva, sa-l dirijeze pe Theodor Stolojan. Din pacate, acum, Stolojan cred ca este foarte mult sub influenta lui Stoica si a fostei lui secretare, Raluca Turcan.