x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum reacționează PSD la campania „Mașina suedeză”

Cum reacționează PSD la campania „Mașina suedeză”

de Monica Stoica1    |    26 Iul 2018   •   10:53
Cum reacționează PSD la campania „Mașina suedeză”

O maşină cu numărul de înmatriculare „M... PSD”, înregistrată în Suedia, a declanşat o campanie care s-a propagat endemic în rândul celor anti-PSD. De pildă, Sorin Bobiş, un horticultor din judeţul Cluj, a arat pe două hectare acest mesaj. „Pentru mesaje obscene nu există decât o singură reacţie a PSD: lipsa de reacţie. De ce? Pentru că nu există cadru pentru dialog”, a declarat deputatul PSD Petru Florin Manole pentru Jurnalul. Alţi social-democraţi au, totuşi, o replică directă. Liderul de la Vaslui spune că partidul său e înjurat „din pană de idei”, iar deputatul Caudiu Manda - că atacurile sunt „semn de disperare”.

Deputatul PSD Petru Florin Manole crede că protestele cu mesaje virulente şi vulgare sunt o discordie fără temei. El punctează că tinerii ar trebui să examineze mai atent măsurile de stânga. “Sunt două maniere de a-ţi cere drepturile prin protest. Dacă nemulţumirea oamenilor care protestează în stradă are o bază reală, atunci partidul PSD e dornic să le răspundă, evident, în condiţiile în care mesajele de protest sunt decente. Hibele din societate pot fi rezolvate şi noi încercăm să redresăm problemele. Sunt de acord cu protestele, desigur, în limitele legii. Pe de altă parte, dacă mesajele anti-PSD sunt obscene, singura reacţie normală este să nu ai nicio reacţie. Ştiu că există o parte a tinerilor care au alergie la PSD, dar ei doar proferează injurii şi lozinci, nu-şi îndreaptă atenţia asupra măsurilor pe care partidul social-democrat le-a luat pentru tineri. Cuantumul burselor studenţeşti a crescut, există gratuitate pentru studenţi pe CFR”, a declarat deputatul PSD Petre Florin Manole pentru Jurnalul. „Ştim că societatea românească este majoritar conservatoare, nu va reacţiona pozitiv la mesaje de tipul «M...e PSD»”, crede Manole.

Claudiu Manda: „Avem şi noi resursele noastre şi cetăţenii ne sprijină”

La rândul său, deputatul PSD Claudiu Manda vede campania înrâurită tot în mişcarea #rezist şi în mesajul partidelor de opoziţie. „Cei care pregătesc aceste proteste o fac doar din disperare. Nu şi-au câştigat votul în mod democratic din motive cât se poate de logice şi raţionale. N-au avut nicio ofertă politică, socială sau economică valide care să convingă oamenii să-i voteze. Cântă pe o singură voce, fără să gândească, şi repetiţia obsesivă este propaganda cu «penalii»”, a afirmat Manda pentru Jurnalul. Întrebat despre protestul românilor din diaspora, anunţat pentru 10 august, la care organizatorii s-au lăudat că vor fi 1 milion de români, Claudiu Manda spune că nu contestă drepturile oamenilor de a protesta, dar că PSD dispune de votul celorlalţi români, care şi-au dovedit încrederea în partid la miting. „Aştept să văd 1 milion de oameni în stradă. Dar avem şi noi resursele noastre şi cetăţenii ne sprijină, aşa că s-ar putea să-i devansăm numeric dacă strângem rândurile ulterior protestului din 10 august”, a adăugat Claudiu Manda pentru Jurnalul. Şi membrii cu vechime în PSD răspund la campania „Maşina Suedeză”. Liderul PSD Vaslui, Dimitru Buzatu, spune că el nu este dintre acei membri ai partidului social-democrat pe care să-l înspăimânte „mişcările de protest orchestrate care au ca singur scop denigrarea partidului”. „Nu vor decât să ne ridiculizeze, în rest sunt în pană de idei în zona politică. #rezist contestă votul democratic şi, în fapt, cadrul democratic minimal. E organizată de structuri subterane, anonime. Evident că se adaugă în masa de prostestatari şi indivizi care s-au alăturat în mod spontan. Dar modul de protest este de un primitivism care frizează absurdul. De ce nu se arată la faţă aceşti organizatori din umbră? Poate că am putea purta un dialog dacă s-ar crea atmosfera în care o discuţie este posibilă. Să răspundă ei la întrebarea: vreţi să ne alungaţi de la putere, dar ce vreţi să aduceţi în schimb, ce vreţi să faceţi în ţara asta?”, a declarat Dumitru Buzatul pentru Jurnalul, adăugând faptul că partidul social-democrat se poate mobiliza, aşa cum a dovedit-o deja.

În weekend, partidul USR a mers la festivalul de muzică electronică Electric Castle cu cortul, dar nu pentru a campa, ci pentru campania „#Fără penali în funcţii publice. Energie! La propriu, la Electric Castle, şi la cortul unde se strâng semnături pentru susţinerea campaniei #Fără penali”, a scris senatorul USR Mihai Goţiu pe Facebook.

“Sunt acum în Italia, am mers în campusuri unde trăiesc români obidiţi, diaspora cumplit de săracă, astfel că tot ce pot să le transmit românilor din diaspora care vor ieşi în stradă la protestul din 10 august este că în mod organizat noi am încercat să-i ajutăm. Vrem să dezvoltăm politici publice, să creştem nivelul de trai în România, de aceste fapte au nevoie românii din diaspora de la Guvern”

Petre Florin Manole, deputat PSD

Spectacol politic
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de jurnalişti despre campania anti-PSD generată de plăcuţa de înmatriculare. “Este o campanie mizerabilă şi arată la ce nivel, cât de adânc s-au dus în mocirlă adversarii noştrii politici. Asta este tot ce vă pot spune. Asta înţeleg ei din politică. Ei nu pot propune şi nu au propus niciodată ceva coerent, ceva sănătos pentru români, aşa cum noi nu numai că am propus şi facem şi rezultatele se văd, şi au ajuns la această situaţie. Sigur că sunt mulţi colegi de-ai noştri cărora le freamătă mâinile să vină şi ei cu contra-replici, pentru că, fiind un partid mare, este foarte multă inventivitate. Eu zic că, totuşi, e mai bine să ne uităm la acest spectacol”, a declarat Dragnea.

Protest cu filiala la concert

La concertul pe care grupul trip-hop Massive Attack l-a susţinut marţi în România, pe ecranul din fundalul scenei, au rulat mesaje cu conţinut politic sau titluri din ziare. Proiecţii cu inserţii de text precum „Campania #FărăPenali câştigă teren în România” sau „Viorica Dăncilă: Nu văd niciun motiv să demisionez” au dat voce huiduielilor în rândul publicului, iar la pauza de dinainte de bis, s-a scandat împotriva PSD.

 

 

×
Subiecte în articol: replica PSD