x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum şi-au creditat aleşii propriile partide

Cum şi-au creditat aleşii propriile partide

de Marius Gîrlașiu    |    27 Ian 2017   •   15:55
Cum şi-au creditat aleşii propriile partide
Sursa foto: DIANA OROS

Majoritatea politicienilor au scos bani grei din buzunare pentru a împrumuta partidele din care fac parte. Anul trecut, mulţi cei care au candidat pentru un loc de senator sau deputat au finanţat din propriile conturi campania electorală. La fel s-a întâmplat şi în cazul alegerilor locale, când grosul banilor pentru campanie a venit tot din averile activului de partid.

 

Chiar dacă au finanţat la greu campaniile propriilor partide, aleşii poporului nu vor rămâne în pagubă. Potrivit legii, sumele cheltuite anul trecut vor fi rambursate de la bugetul de stat în cazul partidelor care au trecut pragul de 3%, ceea ce înseamnă că împrumuturile pot fi restituite. Unul dintre cei mai bogaţi membri ai Guvernului, ministrul Ana Birchall, şi-a înnoit anul trecut mandatul de deputat. Ulterior, Birchall a fost desemnată ministru delegat pentru Afaceri Europene în Cabinetul Grindeanu. În campanie electorală, Birchall a împrumutat cu 20.000 de lei organizaţia judeţeană PSD Vaslui. Bani din propriul buzunar a scos şi ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. Aceasta a împrumutat filiala PSD Teleorman cu 10.500 de lei, obţinând un loc de senator la parlamentarele din 10 decembrie. Fost lider al tineretului pesedist, Gabriel Petrea a umblat şi el la propriile rezerve. Deputat de Bucureşti, noul ministru al Dialogului Social a creditat filiala PSD din Capitală cu 63.000 de lei – limita maximă a contribuţiei de campanie. La bugetul PSD a contribuit şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Deputat de Olt a împrumutat filiala judeţeană cu 60.000 de lei, adică jumătate din venitul său anual ca deputat (108.000 de lei) şi membru al Curţii de Arbitraj (21.000). Fost preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI legislatura trecută, Georgian Pop a creditat şi el organizaţia PSD din Capitală cu 62.500 de lei. Parlamentarii ALDE şi-au ajutat şi ei partidul. Deputat de Prahova, Graţiela Gavrilescu a împrumutat filiala judeţeană cu 63.000 de lei, aproape tot venitul obţinut într-un an întreg ca parlamentar (64.812 lei). În prezent, Gavrilescu este ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Grindeanu.

 

Liberalii au plătit eşecul

Liderii PNL au plătit cu bani grei dezastrul de la alegerile din 2016. Fosta şefă a liberalilor, Alina Gorghiu, a finanţat partidul cu 45.000 de lei în campania de la locale şi cu 50.000 de lei la parlamentare. Gorghiu a devenit senator de Timiş în locul lui Vasile Blaga, dar a pierdut şefia partidului după scorul de 20% înregistrat în decembrie. Candidat la şefia PNL, Cătălin Predoiu a împrumutat şi el 36.000 de lei filialei PNL Călăraşi, din partea căreia a obţinut un loc de deputat. O contribuţie importantă a avut şi deputatul Ovidiu Raeţchi, alt pretendent la şefia partidului. Deputatul a scos din conturi 72.000 de lei pentru locale şi 63.000 de lei pentru alegerile parlamentare. Bani grei a plătit şi deputatul Cezar Preda, care a ajutat partidul cu 40.000 de lei la locale şi 63.000 la alegerile generale. Fostă consilieră personală a premierului Dacian Cioloş, Mara Calisa a ajutat financiar PNL cu 63.000 de lei, asta deşi ca angajat al Guvernului Cioloş a câştigat anul trecut doar 31.000 de lei. Cel mai darnic liberal s-a dovedit însă Vasile Varga. Deputatul de Brăila a sprijinit partidul cu peste 300.000 de lei. (200.000 de lei donaţie, 63.000 contribuţie la campania electorală şi 45.000 de lei împrumut).

 

Alina Gorghiu s-a consolat cu banii câştigaţi în 2016 la botezul micuţului Noah. Evenimentul din septembrie anul trecut i-a umplut conturile cu 140.000 de lei şi 102.000 de euro.

 

Pesedista cu bani de la tata

Nepoata primarului din Voluntari, Corina Bogaciu, a contribuit la campania PSD cu 30.000 de lei, asta deşi ea a câştigat anul trecut doar 6227 de lei ca operator de calculator la firma tatălui său, Ion Bogaciu, vărul edilului Florentin Pandete. Tatăl pesedistei a fost viceprimar în Voluntari, iar în prezent este consilier local în oraşul din Ilfov. La 27 de ani, Corina Bogaciu a obţinut un mandat de deputat, fiind prima pe listele PSD Ilfov pentru Camera Deputaţilor.

×